Hnízdění sýkory modřinky (Cyanistes caeruleus) v pumpě

Sýkora modřinka patří u nás k nejhojnějším druhům ptáků. Kromě nejvyšších horských poloh a mladých smrkových monokultur hnízdí prakticky ve všech biotopech, zejména v listnatých lesích, stromořadích, na hrázích rybníků, podél vodních toků, v parcích a zahradách. Hnízdo si staví v dutinách stromů a budkách, ale i v pařezech, hromadách dřeva, kovových trubkách nebo i ve starých hnízdech jiřiček. Stavba hnízda trvá 4 – 12 dnů, počet vajec bývá 6 – 18 a mláďata jsou krmena na hnízdě 15 – 23 dnů (ŠŤASTNÝ & HUDEC 2011).

VLASTNÍ POZOROVÁNÍ

Na jaře roku 2015 jsem pozoroval hnízdění páru sýkory modřinky v pumpě. Samotné hnízdo se nacházelo 40 cm pod vletovým otvorem a 67 cm nad zemí. Vnitřní průměr kovového tělesa pumpy byl pouhých 8 cm a navíc středem hnízda procházelo ještě táhlo. Moc prostoru na hnízdění modřinky tedy neměly. Pumpa se nacházela na zahradě mého domu v Proseči u Semil (koordináty: 50 38´ N 15 17´E, kvadrát 5357, nadmořská výška 420 m).
Stavbu hnízda modřinky zahájily 15.4., odkdy samička začala nosit na hnízdo mech, později traviny, od 29.4. peří a nakonec 2.5. ještě srst. Hnízdo stavěla samička a sameček ji po celou dobu stavby doprovázel. Po devíti dnech od zahájení stavby hnízda (24.4.) jsem pozoroval páření.
Krmit mláďata začaly modřinky 15.5., a to převážně světle zelenými housenkami, které tvořily nejméně 95 % potravy. Velikost housenek byla zpočátku okolo 0,5 cm, na konci hnízdění asi 2 cm. Mláďata krmili oba rodiče. Intenzita krmení mláďat se postupně zvyšovala a 20.5. jsem zaznamenal až 36 příletů za hodinu s potravou a 24.5. dokonce 45 příletů za hodinu. Dne 5.6. v 6 hodin ráno opustilo první mládě hnízdo. Vzhledem k nedostupnosti hnízda jsem počet vajec a ani mláďat nezjistil.

SOUHRN

Ve dnech 15.4. – 5.6.2015 pozoroval autor článku hnízdění sýkory modřinky v nepoužívané pumpě v Proseči u Semil (SM). Stavba hnízda proběhla ve dnech 15.4. – 2.5., tj. 17 dnů, krmení mláďat pak mezi 15.5. – 5.6., tj. 21 dnů. Potravu mláďat tvořily nejméně z 95 % housenky motýlů.

LITERATURA

ŠŤASTNÝ K. & HUDEC K. (eds) 2011: Fauna ČR, Ptáci 3/2. Academia, Praha.

 

Log In

Zapomenuté heslo? / Zapomenuté jméno?