Birdwatching a literatura

Nejen dalekohled a fotoaparát, ale i správný klíč k určování ptactva je naše nezbytně nutná a důležitá pomůcka. Vzpomínám na dobu našeho temna, kdy jsem knihu Ornitologická příručka povýšil na úroveń Bible...Také vzpomínám na různé knihy jako Ptačí svět, Ptáci luhů nebo Ptáci polí.... Bohužel byly tyto knihy s velmi špatnými ilustracemi, které příliž věrně nezachycovali druhy ptáků.

Strašně moc mě ovlivnila kniha E.T. Setona - Cesta životem a přírodou a jeho životní krédo ...."poznal jsem trýzeň žízně, vyhloubil jsem studnu, aby i jiní z ní mohli pít".

Když jsem pak projížděl internet a hledal stránky o lidech, které ptáci učarovali jako mne a našel tento citát na webu - www.birdwatcher.cz Roberta Doležala, věděl jsem, že jsme ve správné společnosti.

O to snadnější byla moje volba nyní, kdy mi byl všemi doporučený Svensson a jeho Ptáci Evropy, Severní Afriky a Blízkého Východu. Další knihou, která dle mého názoru ani zdaleka nedosahuje úrovně té první, je Ptáci Evropy od autorů Barthel a Douglalis.

Obě jsou k sehnání v nakladatelství Ševčík - Plzeň.