Přikrmování ptáků v zimě je důležité

Mnoho ptačích druhů, které se u nás vyskytují, během podzimu odlétá do oblastí s příznivějším podnebím s dostatkem potravy. Je ale řada ptačích druhů, kteří zde zůstávají a pokud je zima tuhá a dlouhá, strádají u nás nedostatkem potravy a mnozí mohou i uhynout. Hmyz se schoval do škvír a pod zem.

Na řadu přicházejí semínka a drobné plody, ale naše krajina často není dostatečně pestrá, smrkové monokultury a rozlehlá pole hojnost potravy neskýtají. A v této chvíli by na řadu měla přijít pomoc člověka a vytvořit jim vhodné a funkční krmítko a začít je přikrmovat.I když pravdou je, že krmítka pro ptáky jsou dnes naštěstí běžnou součástí zahrad i okenních parapetů v bytech, někdy dokonce i obecných parků. Zásadní je ale krmit ptáky správně, jinak jim může přikrmování spíše uškodit, nežli pomoci. A také krmítko vhodně umístit – aby bylo bezpečné, ptáci na něm nebyli nijak rušeni, ale zároveň si můžete dopřát i dobrý výhled, který vás každý zimní den potěší.

krmitko2
Jak by mělo krmítko vypadat?
- dostatečně velká stříška, která chrání předkládanou potravu před vlhkem a sněhem.
- musí stát či viset nejméně 1,5 metru nad zemí a alespoň 2 m od nejbližšího stromu, aby na ně nedoskočila kočka!
- dostatečný prostor pro více ptáků najednou a vešly se do něj i větší druhy.
- materiál – dřevo - je příjemné pro ptáky a nekloužou jim pařátky.
- dostatečný přesah střechy – dokonalá ochrana potravy před vlhkem, Dno je potřeba opatřit ohrádkou, aby potrava zbytečně nevypadávala ven

Kdy začít s krmením?
S krmením můžeme začít již začátkem listopadu. Krmivo podáváme pravidelně, zpočátku menší dávky. Za mrazů a při vyšší sněhové pokrývce je žádoucí dávky zvyšovat. Přikrmovat můžeme až do konce března.

015313
Čím krmit?

- slunečnice, proso, konopí, mák, lněné semínko i řepku
- drcená jádra vlašských a lískových ořechů.
- ovesné vločky, maličké kousky syrového masa, strouhanou mrkev, a samozřejmě přírodní, neslané a neškvařené sádlo nebo lůj.
- z loje můžete vyrobit i vlastní směs, pokud jej opatrně rozehřejete a smícháte se semínky:
Také v obchodech můžete zakoupit přímo speciální míchané směsi pro zimní krmení ptáků, a to buď v sypké nebo v podobě praktických lojových koulí, které lze zavěsit na různá místa.

Na co koho nalákáte?
- sýkory - koňadra, modřinka, babka, úhelníček, parukářka i mlynařík, ale také brhlík, šoupálek a strakapoud - olejnatá semena, jako je slunečnice, lůj a tukové směsi
- pěnkavy, zvonci, strnadi, vrabec nebo kos - semena plevelů a obilovin
- kosi a drozdi kvíčaly - plody nejrůznějších bobulovin nebo na kousky nakrájená jablka

Co nesmí přijít na krmítko!!!!!!!!!
Nevhodnou potravou můžete ptákům přivodit vážné zažívací obtíže až smrt! Proto je nikdy nekrmte:
- kuchyňským odpadem
- těstovinami
- slanými kořeněnými a uzenými potravinami a jakoukoli zkaženou a nekvalitní potravou

Obyčejné pečivo, suché a nastrouhané, lidé ptákům docela často předkládají. Je menším zlem, než pečivo čerstvé, ale stále je příliš slané, obsahuje i další pro ptáky nežádoucí složky. Surové obilí je pro ptáky rozhodně vhodnější!