Orel volavý u Blatné

Něco z historie.
Tõnn, tak se jmenuje orel volavý ze západního Estonska, který dostal svůj satelitní vysílač ještě v hnízdě 7.8.2008. Dostal i bílý plastový kroužek 7F, který však ztratil ve třech letech. Tõnn začal cestovat 25.9.2008 a přes Evropu se zazimoval ve Španělsku v mokřinách El Hondo. Zůstal zde celou zimu a 13.4. 2009 se vydal zpět severním směrem, kdy se zastavil v Holandsku a pak se opět pohyboval směrem k Estonsku, které však, jak se ukázalo nebylo jeho cílem. Celé léto strávil v západním Finsku – Vaasa. Při druhé migraci se Tõnn zastavil v jižním Estonsku aby se po té opět přestěhoval do Španělska, tentoktát to vzal nově přes Švýcarsko. Zimoviště je opět stejné mokřady El Hondo a jak bylo zjištěno, navštívil již 15 zemí Evropy. Poslední údaje o Tõnnu máme z jarní migrace nad Německem, ale Tõnn byl pozorován také později ve Finsku, Norsku, Dánsku. dosáhl zimního areálu ve Španělsku.

01 2874 Tonn 8 03 2009
Na jaře roku 2016 během jarního tábora Eagle Club našel náš člen Renno Nellis v Harjumaa kraji většího orla volavého a k velkému překvapení s vysílačem na zádech. Pták měl kovový kroužek, plastový ne a tak se podle fotek nedal přesně identifikovat. Při letní kontrole jeho hnízda (zdržovala se tam i samice) se v jejich hnízdě ukázal i malý orlík.

Aby jsme získali jistotu, na začátku září se nám dospělého samce povedlo odchytit a ukázalo se, že je to opravdu náš starý kamarád Tõnn. Starý vysílač, jsme z Tõnnu odstranili. Instalovali jsme nový rekonstruovaný vysílač výroby Ecotone. Ten nemá žádnou viditelnou anténu a posílá data přes GSM síť, takže můžeme dálkově měnit jeho program. Ale vizuálně by mělo být možné vidět zvýšený solární panel vysílače. Také jsme nasadili nový bílý prsten s kódem 7X.
Tõnn se začal množit v roce 2015, ale na jiném místě, protože jeho teritorium obsadil jiný úspšný hnízdící samec orla křiklavého a tak se přestěhoval o kus dál a také úspěšně společně se samicí vyvedli mládě. Tõnn zahájil podzimní migraci 3. října 2016.
Jarní migrace začala 21. března 2017 a 4. dubna dorazil do místa hnízdění. Tõnn společně se sanicí orla volavého úspěšně vyhnízdil. Podzimní stěhování začalo 6. října a o další dva měsíce později dorazil do zimoviště. Byla to nejdelší migrace, kterou o Tõnnu víme. Tolik informace z jeho webu.

02 2872 ElHondo T6nn met ring800
Večer 28.3. mi Petr Pavlík volal, že dostal informace a mapu s výskytem vzácného orla volavého, který nocuje nedaleko nás, domluvili jsme se hned na ráno, že půjdeme lokalitu prozkoumat. Sešli jsme se v Kadově a vyrazili do terénu v okolí rybníku Velká Kuš, kde se orel podle mapy pohyboval. Několikrát nám zvýšil tep kroužící dravec nad lesem, ale ve výsledku se z toho v dalekohledu vyklubala káně a jednou luňák červený. Po víc jak hodině jsme neúspěšné pátrání ukončili. Ale za ten adrenalin to stálo!!!

Jak se ve finále ukázalo, údaje na mapě byly s větším zpožděním, než jsme počítali. Petra pak informoval pan Urmas (správce webu) a dostal tyto informace, ohledně pobytu orla volavého na Blatensku.
Dodatek: tak 30.3. už je Tõnn dle mapy v Polsku, u Blatné se zdržel opravdu celý den, noc na 28.3. po přeletu od Ingolstadtu strávil u rybníka Velká Kuš a za celý další den popoletěl jen 14km a nocoval východně u Blatné u Buzic, další den (během 29.3.) už v kuse přeletěl až do Polska.
Tak snad za rok, mohl by to zas vzít přes Blatnou.

mapa orel volavy

zdroj a foto:http://birdmap.5dvision.ee/EN/2018/spring/t%C3%B5nn?line=1&track=0&speed=1