Hnízdění krutihlava obecného (Jynx torquilla) v budce

Krutihlav obecný je našim jediným tažným druhem šplhavce. Je rozšířený v palearktické oblasti od západní Evropy až po Sachalin a sever Japonska. U nás hnízdí převážně v nížinách ve starých sadech, parcích, okrajích lesů, v alejích a křovinách. Protože hledá potravu zejména na zemi a živí se převážně mravenci, vyhledává zemědělsky málo využívaná místa s krátkou vegetací, suchá a slunná stanoviště. Na svá hnízdiště krutihlavi přilétají zejména v dubnu a odlétají v srpnu a září. Kromě přirozených dutin nepohrdnou ani vyvěšenými budkami.

A protože hnízdních příležitostí pro krutihlavy spíše ubývá, rozhodli jsme se vyvěsit na jedné lokalitě na Mladoboleslavsku několik budek. V dubnu 2013 jsme instalovali 4 budky, z nichž 2 byly hned v následující hnízdní sezoně obsazené. V jedné budce krutihlavi vychovali 7 a ve druhé dokonce 11 mláďat. V roce 2014 jsme přidali další 3 a z celkových 7 budek obsadili už 4 z nich. To nám umožnilo pozorovat a fotografovat krutihlavy při sběru potravy a při krmení mláďat. Potravou jim byly zejména kukly mravenců. Tato zkušenost jenom potvrzuje, že na vhodných místech se vyvěšováním budek dá výrazně posílit místní populace krutihlavů.

Log In

Zapomenuté heslo? / Zapomenuté jméno?