Míra nezákonného zabíjení ptáků na Středním východě byla poprvé odhalena

  • čtvrtek, 29 srpen 2019 20:23

Jak mnozí z vás budou vědět, OSME spolupracovala s BirdLife International a s pomocí mnoha odborníků v tomto regionu na přezkumu nezákonného zabíjení ptáků na Arabském poloostrově, v Íránu a Iráku. Po více než třech letech sběru a analýzy dat byly výsledky dokončeny a zveřejněny v časopise OSME, Sandgrouse.

ibk2
Předseda OSME, Dr. Rob Sheldon a Ibrahim Khader, ředitel BirdLife Middle East, dnes představují konečné výsledky na semináři proti nezákonnému obchodu s dravými ptáky na lovecké a jezdecké výstavě v Abú Dhabí (ADIHEX2019) ve Spojených arabských emirátech. Výzkum by nebyl možný bez pomoci a podpory mnoha členů a kontaktů OSME z celého regionu. Není pochyb o tom, že nezákonné zabíjení ptáků je klíčovým problémem ochrany v mnoha zemích Blízkého východu a výsledky tohoto výzkumu pomáhají stanovit základní směr, podle kterého lze hodnotit budoucí snahy o ochranu. Zatímco posílení a provádění nových vnitrostátních právních předpisů je klíčovou součástí boje proti hrozbě nezákonného zabíjení ptáků, ochrana budoucích generací ptáků a ochránců přírody v tomto regionu bude prvořadé. OSME a BirdLife již pracovali na vzdělávání budoucích nadšenců ptáků tím, že vyvinuli arabského polního průvodce pro Ptáky na Středním východě a zdarma je ke stažení smartphone aplikace. Doufáme, že v budoucnu budou hrát roli při snižování nezákonného zabíjení ptáků.

Výsledky výzkumu jsou rovněž shrnuty v níže uvedené tiskové zprávě:
Na tuto tiskovou zprávu z 27. srpna bylo uvaleno embargo: Dnešní studie poprvé odhaduje rozsah nezákonného usmrcování a lovu volně žijících ptáků na Arabském poloostrově, v Iráku a Íránu. Použitím rozmanité škály zdrojů údajů a začleněním odborných znalostí odhadujeme, že v tomto regionu může být každý rok nezákonně zabito nejméně 1,7–4,6 milionu ptáků z nejméně 413 druhů, z nichž mnoho je migrováno. Je znepokojující, že to bude pravděpodobně podceňované, protože data nebyla k dispozici pro některé části regionu. Nejvyšší počet nelegálních zabíjení / lovů byl průměrně odhadnutý na 1,7 milionu ptáků ročně v části Saúdské Arábie a 800 000 ptáků v části Íránu, přestože v obou případech jsou údaje dostupné pouze pro část země. Odhady nezákonného zabíjení a zajetí v Iráku a Jemenu byly také relativně vysoké s 329 000 a 273.

Nezákonné zabíjení a přijímání úlovků představuje celosvětovou hrozbu pro biologickou rozmanitost a přitahuje mezinárodní pozornost. Například v roce 2014 přijala Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (CMS), jejíž většina zemí z tohoto přezkumu jsou smluvními stranami, v roce 2014 rezoluci, která má zabránit nezákonnému zabíjení, lovu a obchodu se stěhovavými ptáky (UNEP) / CMS 2014).

Je znepokojující, že v této poslední studii bylo nezákonně zabito nebo prodáno několik druhů, které jsou předmětem celosvětové ochrany, včetně mramorovaného Teal Marmaronetta angustirostris , tulura obyčejného Pocharda Aythya feriny a turtura tyrurského ( Turtle-dove Streptopelia) (všechny klasifikované v BirdLife International jako zranitelné na globálním červeném seznamu IUCN). ). Nelegální střelba a nezákonné odchytávání byly dvě nejčastější hrozby a ptáci byli údajně nezákonně zabíjeni nebo odebíráni primárně pro sport, ale také pro jídlo, hlavně jako pochoutka. V několika zemích bylo po celé zemi rozšířeno nezákonné zabíjení a prodej, ale v jiných zemích byly identifikovány zvláště nejhorší lokality. Jednalo se o pobřeží Kaspického moře v Íránu a hornatou oblast Kurdistánu v Iráku, kde se odhaduje, že v každém místě bylo nezákonně zabito / prodáno více než 100 000 ptáků ročně, a zvláště postiženi jsou vodní ptáci. Írán i Irák poskytují stěhovavým ptákům, zejména vodním ptákům, důležitá místa pro hnízdění a zimování.

Kombinace výsledků současné studie s výsledky pro jiné země Blízkého východu z předchozího středomořského přezkumu problému, který vedl BirdLife v roce 2015 (Brochet et al. 2016), ukazuje na obraz celého regionu Blízkého východu jako celku. Odhaduje se, že v kombinovaném regionu bude ročně usmrceno průměrně 17,5 milionu ptáků (8,0 - 27,1 milionu ptáků), z čehož 18% je na (částečně hodnoceném) Arabském poloostrově, Íránu a Iráku. V pěti ze 17 hodnocených zemí Středního východu může být každý rok nezákonně zabito v průměru> 1 milion ptáků. Pro celý region Blízkého východu (a sousední země) byl nejvyšší odhadovaný v Egyptě, Sýrii, Libanonu, Saúdské Arábii a Íránu.
Naše studie také zdůraznila nedostatek údajů o nezákonném zabíjení a lovu ptáků a obecněji o velikosti populace ptáků v regionu: Provádění systematického sledování počtu nezákonně usmrcených nebo odchovaných ptáků je proto prioritou.

Nejnaléhavější potřebou jsou okamžitá opatření příslušných vnitrostátních orgánů, donucovacích orgánů a dalších zúčastněných stran k zavedení přístupu „nulové tolerance“ k nedovolenému zabíjení v celém regionu, přičemž bude stavět na úsilí, které již v některých zemích již probíhá. Užitečným přístupem k určení priorit a vedení účinných opatření by mohlo být vypracování národních akčních plánů pro více zúčastněných stran, které by řešily nezákonné zabíjení. Potřebná klíčová opatření se v jednotlivých zemích liší, ale zahrnují legislativu na zlepšení, lepší vymáhání a dodržování právních předpisů, cílená opatření v nejhorších lokalitách, zvýšení dohledu a opatření na trzích a v souvislosti s online aktivitami, důslednější uplatňování přiměřených sankcí za nezákonné zabíjení, vzdělávání a zvyšování povědomí široké veřejnosti a klíčových skupin, jako jsou lovci, a lepší monitorování a výzkum sociálně-ekonomických faktorů nezákonného zabíjení; vedoucí k řešením přizpůsobeným místním souvislostem. Jak je patrné z příkladu nezákonného lovu a přeshraničního obchodu sokolů na Arabský poloostrov, je třeba posílit spolupráci mezi zeměmi, aby bylo možné adekvátně řešit nezákonné zabíjení a odebírání.

Poznámky pro editory:
• Nedovolené zabíjení ptáků je zde definováno jako „jakákoli forma úmyslného jednání, které má za následek smrt nebo odstranění jednotlivce z volné přírody (bez ohledu na to, zda se jedná o cíl nebo ne), což je podle vnitrostátních právních předpisů zakázáno. “
• OSME je ornitologická společnost na Středním východě, na Kavkaze a ve střední Asii a je registrovanou charitativní organizací ve Velké Británii; charita č. 282938.
• Od roku 1968 OSME zvyšuje informovanost a financuje místní projekty na ochranu ptáků a jejich stanovišť na Středním východě i mimo něj. OSME je nezisková charitativní organizace, jejíž součástí je vášnivá skupina dobrovolníků s láskou k divoké zvěři a regionu. Charita také vydává široce uznávaný ornitologický časopis Sandgrouse.
• BirdLife International je globální partnerství organizací na ochranu přírody (NGO), které usiluje o ochranu ptáků, jejich stanovišť a globální biologické rozmanitosti a pracuje s lidmi na udržitelnosti využívání přírodních zdrojů. Společně jsme 121 BirdLife partnery po celém světě a rostou.
• BirdLife Middle East je síť národních nevládních organizací, které usilují o budování památkové kapacity na Blízkém východě tím, že podporují spolupráci mezi dlouhodobými národními nevládními organizacemi a nově vyvinutými organizacemi tak, aby spolu pracovaly na společných prioritách ochrany v regionu.
• Tento přezkum byl financován anonymním dárcem BirdLife International a získal další finanční prostředky od British Birds.
• Přehled nelegálního zabíjení ptáků ve Středozemním moři je k dispozici zde: https://www.cambridge.org/core/journals/bird-conservation-international/article/prel predbežně- hodnotící-of-the-scope- and-scale- nelegálních zabíjení a přijímání ptáků ve středomořském / 34A06A94874DB94BE2BBACC4F96C3B5F
• Další informace a další zdroje naleznete na webu BirdLife International zde: https://www.birdlife.org/illegal-killing

Zdroj: osme.org

Naposledy změněno pondělí, 09 září 2019 21:55

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2024 WP Year List 2024 Poslední přírůstky
305 Jaroslav Vaněk 381 Zdeněk Souček 107 Renata Hasilová 120 Renata Hasilová 02.05.2024 Kulík říční Vratislav Ježek
297 Birdwatching.cz 369 Vláďa Teplý 104 Vratislav Ježek 104 Vratislav Ježek 02.05.2024 Pěnice hnědokřídlá Vratislav Ježek
296 Zdeněk Souček 345 Jaroslav Vaněk 80 Miroslav Horák 96 Miroslav Horák 02.05.2024 Rákosník proužkovaný Vratislav Ježek
288 Jirka Rohlena 333 Birdwatching.cz 77 Birdwatching.cz 77 Birdwatching.cz 02.05.2024 Bramborníček hnědý Vratislav Ježek
273 Vláďa Teplý 316 Jirka Rohlena 29 Zdeněk Švajda 29 Zdeněk Švajda 02.05.2024 Jiřička obecná Vratislav Ježek
273 Pavel Mezulián 304 Jan Veber 02.05.2024 Ťuhýk obecný Vratislav Ježek
272 Michal Staněk 302 Michal Staněk 02.05.2024 Luňák hnědý Vratislav Ježek
257 Renata Hasilová 290 Renata Hasilová 01.05.2024 Břehule říční Renata Hasilová
247 Blancherose 273 Pavel Mezulián 01.05.2024 Hrdlička divoká Renata Hasilová
235 Patrik 270 Martin Horyna 01.05.2024 Dlask tlustozobý Renata Hasilová
227 Vratislav Ježek 264 Ondřej Beneš 01.05.2024 Křepelka polní Renata Hasilová
219 Vladimír Toman 248 Blancherose 01.05.2024 Žluva hajní Renata Hasilová
217 Martin Horyna 240 Vratislav Ježek 01.05.2024 Drozd zpěvný Renata Hasilová
206 Ondřej Beneš 235 Patrik 01.05.2024 Vlaštovka obecná Miroslav Horák
205 Michal Hlaváč 230 Markéta Večeřová 01.05.2024 Potápka malá Miroslav Horák
202 Markéta Večeřová 219 Vladimír Toman 01.05.2024 Zvonohlík zahradní Miroslav Horák
200 Ilona Jurečková 206 Michal Hlaváč 01.05.2024 Kukačka obecná Miroslav Horák
188 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 01.05.2024 Budníček větší Miroslav Horák
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 01.05.2024 Holub skalní/domácí Miroslav Horák
145 Jiří Šantavý 189 Miroslav Horák 01.05.2024 Cvrčilka zelená Miroslav Horák
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 01.05.2024 Racek chechtavý Miroslav Horák
115 Josef Trojan 148 Martin Sochor 01.05.2024 Rehek zahradní Miroslav Horák
107 David Kuba 140 Lukáš Novotný 01.05.2024 Chřástal vodní Miroslav Horák
90 Radomír Zdarsa 120 Josef Trojan 01.05.2024 Strnad rákosní Miroslav Horák
48 Lenka Marianna 108 David Kuba 25.04.2024 Slavík obecný Vratislav Ježek
37 Jirka Sochor 90 Radomír Zdarsa 14.04.2024 Cvrčilka zelená Renata Hasilová
35 Iveta Doleželová 49 Lenka Marianna 14.04.2024 Slavík obecný Renata Hasilová
16 Tereza Froňková 37 Jirka Sochor 14.04.2024 Kukačka obecná Renata Hasilová
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 14.04.2024 Zvonohlík zahradní Renata Hasilová
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 14.04.2024 Bekasina otavní Renata Hasilová