21. října - Pravidlo #1 Nikdy neopouštějte Corvo

  • sobota, 20 duben 2019 06:55

Existuje pravidlo mezi pozorovateli na Corvu, které říká - Pravidlo #1 – Nikdy neopouštějte Corvo. Důvodem je samozřejmě skutečnost, že nelze předvídat, kdy nastane ten zvláštní den, kdy amíci budou padat. Měli jsme další pomalý a nudný den bez ponětí čehokoliv, s výjimkou samozřejmě nemožné bartramie dlouhoocasá kolem vodní nádrže a možná ještě víc nemožnější kukačky dešťové kolem kempu. Šli jsme do Riberia da Ponte, pracovali v oblasti u Lapa a chodili kolem nádrže. Večer, 17. října jsme se rozhodli porušit pravidlo #1, opustit Corvo, jet na jeden den na Terceiru a další den na hlavní ostrov Sao Miguel, kde sídlí endemický hýl azorský. Myšlenkou bylo, že se později rozhodneme podle počasí, jestli se na Corvo vrátíme či ne.

18.října ráno hledáme bartramii dlouhoocasou, vracíme se, abychom sbalili naše věci a odletěli. Dvě hodiny před odletem jsme dostali alarm ve WhatsApp skupině, že se právě našel papežík americký v oblasti Lapa, to bychom mohli ještě stihnout. Když tam dorazíme, pták je pryč, sedáme si, abychom počkali. Čas běží, tak nakonec musíme zavolat taxi, abychom se dostali na letiště. Právě když přijíždí taxi, přilétá také papežík americký, který přistane na stromech, kde byl viděn před pár hodinami.

Letíme na Terceiru a společně s Eduardo Garcia del Rey snadno odškrtáváme lysku americkou, která byla tady nedávno spatřena u nádrže.

01 20171021 121209 1024x768

Lyska americká

Nějaký čas jsme strávili ve slavném lomu a zkoušeli udělat fotky bekas, několika podezřelých jedinců, ale záběry jsou příliš špatné, abychom mohli bezpečně identifikovat bekasinu Wilsonovu.

Večer v přístavu objevujeme dva dospělé rybáky severní a jednoho 1cy rybáka, který nám připadá trochu divný. Fotografujeme a spolu s Eduardo a Michaelem Gerberem se nám podaří pár snímků udělat. Posíláme fotky PAC, který odpovídá, že severní vypadají velmi dobře jako rybák karibský. Eduardo má mnohem hezčí fotky, které můžeme později využít.

Zde shromažďujeme snímky.

Následující den se vracíme do přístavu, abychom zkusili udělat lepší obrázky. Podezřelý rybák byl viděn, jak za rozbřesku opouští přístav. Ještě jsme se sem vrátili později ten samý den a rybák se vrátil v poledne do přístavu. Také jsme znovu navštívili lom – samozřejmě. Bylo tam spousta amerických mořských ptáků a kachen.

02 E20A7901 1024x683

Čírka modrokřídlá

03 E20A7984 1024x684
Jespák skvrnitý

04 E20A7850 1024x684
Hvízdák americký

Opustili jsme Terceiru a jeli na Sao Miguel hledat endemického hýla azorského, kterého lokalizovat, se ukázalo být těžší, než jsme si mysleli. Po několika hodinách hledání jsme jich pár našli a máme slušné, i když krátké výhledy. Žádné fotky.

Večer v hotelovém, pokoji se musíme rozhodnout, jestli kvůli počasí pojedeme na pevninu do Evropy nebo se vrátíme na Corvo. Přišly nové zprávy, že dorazilo pár nových ptáků, tak jsme se rozhodli opustit Azory. Nikdo z nás už zvlášť netoužil strávil další týden pozorováním Chaffinches na Corvo. To byla pravděpodobně největší chyba, kterou jsme v tomto roce udělali. V den, kdy jsme letěli zpět, jsme začali dostávat zprávy z Corvo.

 

Naposledy změněno pátek, 26 březen 2021 11:38

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte