Rybák severní se stává 289. druhem

  • sobota, 25 červenec 2020 11:05

It's A Long Way To The Top zpíval můj kamarád zpěvák kapely Viva ze Švýcarska Mark Paganini (+ leden 2019). A měl pravdu, na každý vrchol, který si člověk vytyčí je cesta dlouhá. Cesta za ptačí třístovkou je víc než trnitá a to nemusí mít člověk ani zdravotní problémy a jak říká můj oblíbený herec Owen Wilson v Nadějném roku... čím výše, tím řidší je vzduch. Nebýt stornování budníčka „iberského“ a přiřazení bernešky malé do jiné skupiny než Dé, mohl jsem jet pomalu do finále v poslední desítce.

paganini se mnou

S kamarádem Markem Paganinim, který po mém úrazu přijel ze Švýcarska s kapelou za mnou do Čech

Každopádně teď už si nemůžu nechat ujít žádný vzácný nález, který se ukáže, stačí, že jsem už prošvihnul oba dropy, další druh chaluhy....tím víc, že člověk netuší, jak dopadne 15tá operace, která mě zanedlouho čeká.
Díky kamarádům jsme se dozvěděl o rybáku severním na Rozkoši. Vegetil si tam už druhý den, takže předpoklad že ještě pár hodin vydrží, byl reálný. Jarda mi ještě potvrdil jeho přítomnost a tak vyrážím.
Na místo srazu dojíždím s pětiminutovým náskokem, což je na trasu dlouhou pomalu 260km dobrý výkon a naplánování. Jarda už stojí u auta a rozšiřuje dnešní birdlist. Žluva, budníček, ťuhýk, stehlíci...Máme ale „zaměřeno“ na vzácnější druh. Sborka stativáků a vyrážíme na děličku v družném rozhovoru. Na děličce koukám, co je vody, jinak hladina je jako zrcadlo a na ní prakticky vymeteno. Okolo proletí akrobat pisík, ozývá se vodouš rudonohý a kontrolujeme první rybáky obecné.

ROZKOS RYBAK SEVERNI

hledáme rybáka severního

Za závorou je asi 50ka racků, najdeme i jednoho černohlavého. Jako vytesané sochy stojí volavky šedé a ukáže se i pár volavek bílých.
Jardova důslednost nás odmění pro mne 289. druhem. Hledaný rybák severní sedí na kameni asi 200m od nás a pod ním dovádí pisík. Rybáku věnujeme asi 30 minut, uděláme pár dokumentačních fotografií a vracíme se. Opět se mi ukázalo, že nákup Nikona 1000ky byla víc než dobrá volba.
Já vyrážím zpět, čeká mě velká kolona ucpanou Jaroměří, kolona se proplétá Černožicemi, Holohlavy a teprve za „populárním“ mega kruháčem za Hradcem se můžu rozjet na chalupu na plný plyn.

RYBAK SEVERNI

zasloužená dnešní odměna - rybák severní

Kompletní seznam pozorovaných druhů na ebird.org

Naposledy změněno sobota, 25 červenec 2020 14:29

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte