Evropský festival ptactva 2020 proběhne i v Tovačově

  • pondělí, 28 září 2020 16:58

V neděli 4. října se můžete zúčastnit Evropského festivalu ptactva v Tovačově na Přerovsku. Zájemci o pozorování ptactva se sejdou v 8 hodin u sádek Hradeckého rybníka a společně s průvodci z Moravského ornitologického spolku se projdou po hrázích Křenovského a Hradeckého rybníka.

Ornitologové je seznámí se zde žijícími druhy ptáků a zasvětí je do jejich poznávání v době tahu. Účastníci dostanou možnost pozorovat ptáky i prostřednictvím dalekohledů, které vyrábí přerovská Meopta – optika.

V těchto dnech je možno na rybnících u Tovačova pozorovat několik druhů racků, čejky chocholaté, zrzohlávky, hvízdáky, kopřivky, husici nilskou s mládětem nebo labuť zpěvnou. Možná se již objeví i první severské husy, orlovec nebo orel mořský.

Opravdovou raritou bude pravděpodobně pozorování hvízdáka chilského, který se v těchto dnech zdržuje na Křenovském rybníku. Jde o kachnu, která pochází z Jižní Ameriky. Je tedy zřejmé, že nejde o vzácného zatoulance, ale o únik z chovu. I přesto jej u nás v přírodě viděl málokdo.

Evropský festival ptactva je nejvýznamnější podzimní akcí pro ornitology, pozorovatele ptáků i milovníky přírody. Ptačího festivalu se každoročně zúčastňují desetitisíce zájemců o pozorování ptáků a to až ve 40 zemích světa.

V České republice akci pořádá Česká společnost ornitologická a její regionální pobočky, případně ve spolupráci s dalšími organizacemi na ochranu přírody nebo ekologickou výchovu. Akce je zaměřena na pozorování a poznávání tažných druhů ptáků a je určena pro veřejnost.

Seznam všech akcí pořádaných v rámci Evropského festivalu ptactva v ČR najdete ZDE

Činnost Moravského ornitologického spolku a pořádání ornitologických exkurzí pro veřejnost je podpořeno dotačním programem statutárního města Přerova.

Akce se nebude konat za nepříznivého počasí (déšť), nebo pokud bude omezeno shromažďování osob na méně než 30 lidí.

Jiří Šafránek
Foto z exkurzí MOS: Jiří Šafránek
Hvízdák chilský – foto Jarmila Kačírková

Místo srazu: Hradecký rybník – sádky, GPS: 49.4351917N, 17.2952108E

Naposledy změněno pondělí, 28 září 2020 17:02

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte