Prosincové přírůstky!

  • pátek, 24 leden 2020 20:55

Kuvajt byl centrem pozornosti WP jako první z oblastí s vysokou popularitou. Egypt, Litva a Holandsko měli také velmi úspěšný měsíc se spoustou druhů, hlásí Josh Jones.

Kuvajt měl skvělý měsíc. WP navštívili chřástalové běloprsí, aby si zde odpočinuli v Jahra Pools od 14. do 22. Pozoruhodné bylo to, že v té samé oblasti byl 20. viděn také druhý Pale Martin. Až dva strdimilové fialoví byli v Al-Adan po většinu měsíce spolu s včelojedem chocholatým a plameňákem malým, kteří byli během této doby také k vidění. Pro tuhle krajinu to byl skvělý prosinec.

Nejpopulárnějším ptákem měsíce se stala koliha nejmenší blízko Schagenu v Holandsku od 23. I když byla dost pohyblivá a moc nezůstávala na místě, spousta lidí si užila slušný pohled na tohoto asijského cestovatele, což bylo poprvé v národní historii a podeváté v oblasti Western Palearctic. Za zmíňku stojí také, že lidé, kteří přišli pozorovat kolihu, našli v té samé oblasti také dropa malého, zatímco jiní holandští pozorovatelé zahrnuli do svých seznamů chocholouše obecného, vránu černobílou a pelikána bílého, kteří se zde zdržovali už delší dobu.

Ťuhýk šedý stále zůstaval v oblasti WP extrémně vzácným druhem, a proto chycení prvního litevského jedince na ornitologické stanici Ventes Ragas 3. – byl velmi důležitý objev. Třetí estonská kalandra zpěvná byla 1. v Riguldi. Sýkora azurová byla ve Vaala ve Finsku, zatímco konipas bílý byl v Getterön ve Švédsku 22. V Norsku byl konipas luční v Klepp v Rogalandu 21.

Dva různí jedinci turpana černého byli pozorováni na německém pobřeží Baltického moře, zatímco švédští pozorovatelé uvítali na pobřeží Scanie severně od Båstadu Stejneger’s Scoter. Jižně odsud, ve Francii, se vrátil zedníček skalní, aby zde strávil další zimu ve městě Dinan od 2, a druhý jedinec byl v obchodě jménem Dinant v Belgii, což bylo trochu matoucí. Zdržel se zde od 14. a shodou okolností to byl ten samý jedinec, který zimoval ve Francii v roce 2014-15.

Na neštěstí sameček slavíka Kaliopina byl nalezen mrtvý v Namuru v Belgii 6. druhý španělský ťuhýk hnědý byl identifikován podle fotografií udělaných již dříve v listopadu. Naštěstí se zdržel během listopadu a přítomný byl i v prosinci. Byl objeven, jak zimuje v Osoppo 22 a shodoval se s fotografiemi z Porta do Nó v Galícii. První maltský konipas luční byl v Salině NR 22. – 23.

Vrabec pokřovní v Näfels 19 byl vůbec první ve Švýcarsku. 6 italský terej žlutonohý byl vyfocený na pobřeží ve Voltri, západně od Genoa. Druhá rakouská hrdlička východní z poddruhu špačkovitých byla v Gramastettenu od 6. druhý španělský záznam o lindušce proměnlivé byl z Galicie 31. a racek vnitrozemský se zdržoval v Asturias. V Portugalsku byl aspoň jeden konipas luční v Vila Franca de Xira, zatímco mladý American Herring Gull se hezky předváděl na pláži v São Pedro de Moel 24.

První rybák uzdičkový ve vnitrozemí Portugalska byl nalezen vyčerpaný v Lisabonu 22. a zemřel brzy poté. Úchvatný počet 34 poláků proužkozobých byl pozorován v Lagoa Azul, São Miguel na Azorských ostrovech 23. – tohle je nepochybně místní rekord. Mladý kormorán ušatý byl vyfocen v Lagoa Rasa na ostrově Flores 11., zatímco pár kachniček karolínksých byl na ostrově Faial 13. – 14.

Další pozorování z Macaronesie zahrnovali racka atlantického na ostrově Gran Canaria, bukáčka zakrslého a Eastern Yellow Wagtail na Fuerteventura a Hudsonian Whimbrel na ostrově Sal v souostroví Kapverdských ostrovů. Konečně se zjevily také krásné obrázky orla damaního západně od Shalatein v Egyptě, což pro mnohé znamenalo, že začátkem prosince měli co závidět. Je možné, že se tenhle druh ukáže v oblasti WP poprvé po mnoha letech?

1 Stridimilové fialoví
Stridimilové fialoví přilétli do Kuvajtu za posledních 6 let 3x, ale druh stále zůstává velikou vzácností v regionu, jelikož jen málo záznamů pochází z tohoto arabského státu. První zimní sameček (na obrázku) a samička byli v Al-Adnan od brzkého prosince až po nový rok.

02 chrastal nejmensi
Navzdory širokému rozšíření napříč jižní a jihovýchodní Asií chřástal běloprsý obvykle létá jen na krátké vzdálenosti, a proto byl tento pták v Jahra Pools v Kuvajtu dost nečekaný a první pro tento region.

03 Pravděpodobně ten samý pták byl viděn
Pravděpodobně ten samý pták byl viděn ve Švédsku v červnu a září, což bylo poprvé v národní historii, kdy byla pozorována koliha nejmenší

4 Tenhle zimující zedníček skalní zvedl
Tenhle zimující zedníček skalní zvedl tlak několika britským pozorovatelům, když se ukázal v Dinantu v Belgii.

05 Orel damaní měl téměř mýtický status
Orel damaní měl téměř mýtický status v oblasti WP, takže obrázky dospělého jedince vyvolaly spoustu nadšení.

06 tento tuhyk šedy
Tento ťuhýk šedý byl potvrzen na základě testu DNA a byl to první litevský jedinec a je také devátý možný záznam v oblasti WP

Zdroj: Birdwatch Unor/2020
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno pátek, 24 leden 2020 21:01

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte