Trosečníci z Corva

  • pátek, 10 listopad 2023 08:30

Sam Viles referuje o velmi zábavném začátku podzimu. Během měsíce dorazily masově na Azory severoamerické druhy, které způsobily to, že tento měsíc byl neuvěřitelný pro nearktické druhy v regionu.
Září 2023 se zapíše do dějin jako jeden z nejneobvyklejších měsíců pro nearktické zatoulance v celé historii. To byla dobrá zpráva pro mnoho zapálených pozorovatelů ptáků, kteří se v tomto ročním období často shromažďují na hotspotu na ostrově Corvo na Azorech. Těm, co byli na ostrově, se jejich úsilí vyplatilo 25. a to v podobě vzrušujícího objevu lesňáčka šedokápového, který byl v regionu Western Palearctic (WP) zaznamenán poprvé. Je neuvěřitelné, že to byl jen jeden z 12 druhů novosvětských lesňáčků, kteří byli zaznamenáni na ostrově během měsíce, přičemž další „mega“, tvořili lesňáček žlutotemenný, mniší, stromový a olivový. Během měsíce bylo zaznamenáno nejméně 12 kusů obzvláště nápadného lesňáčka černobílého a jen samotného 29. šest.
K dalším návštěvníkům patřili lesňáček modrý, lesnňáček lejskovitý, pět lesňáčků oranžovotemenných, dva lesňáčci olšoví, šest lesňáčků žlutohrdlých a čtyři žlutí plus žlutoprsí, tři zelenáčci kanadští a nejméně 17 zelenáčků červenookých. Další nálezy na ostrově zahrnovaly trupiála baltimorského, drozda šedolícího, dvě lindušky proměnlivé, nejméně pět vlaštovek pestrých a káni americkou, a také kachnu tmavou, kolihu hudsonskou a kulíka kanadského.
Jinde na souostroví se objevil jedenáctý v regionu kvakoš žlutočelý, který byl s mládětem v Ponta Delgada na São Miguel 30. V regionu WP se mimo Azory vyskytli jen tři. Na ostrově Graciosa byl objeven lesňáček černobílý a na ostrově Pico byli jak lesňáček modrý, tak koliha hudsonská.
Na ostrově Terceira se proslulá Cabo da Praia chlubila širokou škálou druhů mořských ptáků (shorebirds), mezi něž patřil mladistvý slukovec krátkozobý, dva kulíci kanadští, jespák dlouhokřídlý, dva jespáci slostroprstí, jespák tundrový, dva kulíci hnědokřídlí a šest jespáků skvrnitých a velké hejno 10 vlaštovek pestrých. Ironií však je, že to byl právě vodouš štíhlý z Evropy, který byl z místního pohledu nejvýznamnějším nálezem, když byl teprve druhým na Azorech.
Francouzský ostrov Ouessant hostil od 23. zelenáčka červenookého, kterého od 26. následoval první pro zemi kulík kanadský a 30. druhý pro zemi lesňáček žlutý, který byl prvním twitchable. Druhá francouzská káně americká byla na ostrově Île de Sein než se přemístila na pevninu, a také tam byla linduška proměnlivá. Belgie výrazně zabodovala se svým prvním lesňáčkem čenobílým, který byl 24. v Zeebrugge. Na Islandu v Skallagrímsgarður byl 25. lesňáček olivový a v Baskicku poblíž Lekeitio byl od 25. rybařík pruhoprsý. Norská Kvitsøy viděla ve dnech 27.- 28. zelenáčka červenookého. Vlaštovky pestré pokračovaly v pobytu na ostrově po rekordním srpnovém přílivu těchto ptáků, jejichž celkový počet výrazně přesáhl 30. Další byla 17. na Kanárských ostrovech a to na Fuerteventuře.
V Estonsku, poblíž Talinu byl 22. nečekaně poprvé jespák dlouhonohý a jespáci dlouhokřídlí byli v Rakousku a ve Švédsku. Je neuvěřitelné, že na Normanských ostrovech, v Rue des Bergers, na ostrově Guernsey, se ukázal vodouš Wilsonův a pak se tam ukázal ještě jeden.
Po celý srpen pokračovalo skvělé léto s mořskými ptáky, přičemž první španělský buřňák bělobradý byl pozorován 8., když míjel jásající dav pozorovatelů v Estaca de Bares. Na témže místě byl také 19. buřňák madeirský, hned třináct tam byl buřňák Bulwerův a 28 chaluh antarktických, přičemž nejméně devatenáct z nich bylo napočítáno jen ve dnech 22.-23. Dalších devět bylo zaznamenáno z pelagického pobřeží a první francouzská byla 3. vyfotografována z lodi u pobřeží Finistère. Další pak byla u Cabo Raso v Portugalsku.
V polovině měsíce byly na Faerských ostrovech potvrzeny první a druhý tajfúnnik letný pro ostrovy, kteří byly vyfotografování z výzkumné lodě asi sto kilometrů jihozápadně od Suðuroy, zatímco druh albatross letěl 15. západně kolem španělské Kantábrie. U Španělska, Azor, Francie, Norska, Německa a Polska se objevili tereji žlutonozí a v posledně jmenované zemi byli prvním záznamem.
Několik měsíců se objevovaly zajímavé zprávy o vrabci zlatém. Překvapivý je nález z francouzského ostrova Île de Sein,kde byl od 1. přítomen mladý sameček. 30. srpna přišla také zpráva o jednom jedinci na Gran Canarii na Kanárských ostrovech. Mohli by to být opravdoví zatoulanci až ze Sahary? Určitě to musíme považovat za možnost.
Na jiném místě ve Francii byl dospělý orel královský opět u Lac du Der a orel křiklavý byl poblíž Troyes. V Niedernai byli nadále hojně zastoupeni kormoráni malí, velké hejno čítalo třináct kusů. Mezitím se objevily ohromující zprávy z Normanských ostrovů, kde 29. byl na ostrově Alderney regionální pátý konipas amurský.
V polovině měsíce ve španělské Andalusii byl dlouhodobě pobývající sup africký po několik dnů twitchable. Další španělské zprávy se týkaly nejméně tří plameňáků malých, dvou kulíků pacifických, dvou rybáků západních a volavky západní. Sedmihlásci malí byli v Baskicku a na ostrově Cabrera na Baleárech a dlouhodobě pobývající kachna tmavá byla opět hlášena v Sada. V pevninském Portugalsku byl třetí kulík pacifický v Algarve v Lagoa dos Salgados a v téže zemi jeden z rybáků západních, narozených ve Francii v roce 2021, byl 29. v Setúbal.
Úžasná zpráva z Norska se týkala zřejmě severoamericky okroužkované dospělé husy bělostné s husou krátkozovou z 18. v Trøndelagu, přičemž druhý neokroužkovaný pták byl následně nalezen nedaleko. Hrdlička východní byla nalezena mrtvá, trasochvost tundrový byl v Karmøy a cvrčilka žíhaná byla na Utsira. Opožděné zprávy zahrnovaly jespáka klínoocasého, který byl 30. srpna v Brekstadu. Neuvěřitelným nálezem byl první finský buřňák velký, který byl 10. asi 150 km ve vnitrozemí v Ukonselkä a byl pokračováním výjimečného léta pro tento druh v severovýchodním Atlantiku, zatímco v dánském Skagenu se objevil první dánský trasochvost tundrový.
V rámci tahu dravců ve Švédsku se na Gotlandu se objevil ostříž jižní, tmavá forma a poštolka jižní na Ölandu. Nedospělý orel jestřábí se znovu objevil nad Gärdslövem předtím než se dříve nervózně pokusil vyrazit na moře nad Falsterbo. Národní šestá kachna tmavá byla od 11. v Trollhättanu. Z kachen se na Faerské ostrovy vrátila kachna tmavá a kajka Stellerova, k pozoruhodným nálezům patřil pro souostroví třetí racek černohlavý a slavík obecný, stejně tak i čtvrtý strnad rolní. Teprve druhá německá cvrčilka pruhovaná byla chycena a okroužkována 12. ve vnitrozemí v Saarlouis a další 30. v belgickém Zeebrugge. Mladý jespák klínoocasý byl v Schkopau, zatímco na Syltu se vyskytoval turpan americký. V Německu i v Polsku se objevily keptuška stepní.
V Belgii byli také kormorán malý, kulík pacifický a orel volavý a v Holandsku se objevili kachnice bělohlavá a sedmihlásek malý. Ve východní Evropě to byl to měsíc druhých národních záznamů, když byli zaznamenáni: Litevský druhý luněc šedý, druhá linduška velká pro Černou Horu, rumunský druhý budníček horský a druhý bulharský budníček temný, přičemž druhý slovinský běhulík plavý byl objeven v noci za svitu baterky v Logatci. Italští pozorovatelé ptáků si užili volavku západní. Jespák klínoocasý Maďarsku. Jedním z nejpozoruhodnějších záznamů na východě regionu byl první gruzínský kulík třípásý v deltě Chorokhi Delta v Batumi – jedná se dosud o nejsevernější záznam tohoto afrického druhu. Na Kapverdách na ostrově Salu pokračovala husička vdovka spolu s kolihou hudsonskou. Včelojed chocholatý přeletěl 23. nad kyperským Akrotiri.


birdwatching lesnacek sedokapy wp 23
Součástí mimořádného měsíce na azorském ostrovu Corvo byl první regionální nález lesňáček šedokápý, když na ostrově bylo objeveno nejméně 12 druhů novosvětských lesňáčků.

birdwatching rybarik pruhoprsy wp 23

Do akce severoamerických suchozemských ptáků se zapojilo i pevninské Španělsko, když 25. v baskickém Lekeitio byl nalezen rybařík pruhoprsý.

birdwatching vodous wilsonuv wp 23

Je pozoruhodné, že v Rue des Bergers na normanském ostrově Guernsey se objevili dva vodouši Wilsonovi

birdwatching chaluha articka wp 23

Z lodě u pobřeží Bretaně byla 3. vyfotografována první francouzská chaluha arktická (pták vlevo s buřňákem velkým).

zdroj Birdwatch listopad 2023

Naposledy změněno pátek, 10 listopad 2023 10:18

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte