Western Palearctic: Březen 2024

  • úterý, 07 kvě 2024 21:03

Objevený Reed
Sam Viles referuje o tom, že v tomto plodném měsíci byl region svědkem pozoruhodného znovuobjevení kormorána dlouhoocasého v Egyptě, zatímco Mauretánie nabídla mnoho zajímavých možností a do Francie doletěla slípka drobná.
Egypt je země plná překvapení. 21. století již přineslo řadu překvapivých ptačích objevů, mezi ty nejlepší patří hnízdění rybáka arabského v Rudém moři, znovuobjevení stepokura hnědobřichého, o kterém se uvažovalo, že již dávno ve WP vyhynul a zejména hnízdící populace bukáčka žlutonohého podél pobřeží Rudého moře, čímž se známé místo výskytu tohoto druhu rozšířilo o více než 2000 km. Tento měsíc britští pozorovatelé ptáků objevili zjevnou populaci nejméně 20 kormoránů dlouhoocasých u jezera Nasser na jihu země, poblíž súdanských hranic. Tento druh, který zde dříve hnízdil, byl vyhuben v zemi před 120 lety a ti, kteří si vedou regionální seznamy ptáků a doufali, že se jim podaří dostat tento druh na jejich seznam WP, museli jet do Mauretánie. Poslední den v měsíci hostil egyptský Gabal El Zeit prvního egyptského supa kapucína.
Březen v Mauretánii byl ještě úžasnější. Návštěvy pozorovatelů ptáků narazily na výjimečný výskyt zatoulanců jestřábců sarančích, motýlkem rudouchým a hejnem 14 snovačů rudozobých, kteří všichni by mohli znamenat prvenství pro WP. V Nouadhibou byl také mandelík sahelský (byl druhým ve městě, poté, co předchozí se zde objevil v letech 2017 -2018) a malé hejno amarantů malých – i když se zdá pravděpodobné, že ten posledně jmenovaný záznam souvisí s únikem ze zajetí.
Realističtější twitch než Mauretánie, představovala pro nadšené pozorovatele ptáků, kteří si vedou seznam WP, slípka drobná na francouzské Korsice. Tato národní jednička byla zde přítomna od 6 -12. a v poslední době se stala pravidelným návštěvníkem WP regionu - většina z 15 záznamů v regionu se objevila pouze v posledních pěti letech, přičemž čtyři z nich jen v roce 2024.
V posledních letech se stále častěji objevují severoafričtí rezidenti v jižní části Pyrenejského poloostrova, zejména proto, že oteplování klimatu podporuje kolonizaci afrických druhů v jihozápadní Evropě. Na Gibraltaru byl 22. odchycen a okroužkován sameček pěnkavy africké. Ve španělském Algecirasu v Andalusii, kde byl loni v létě zaznamenán první výskyt hnízdění na evropském kontinentu, byli hlášeni čtyři strnadi pruhovaní a v nedalekém Cabo de Gata pak břehulík plavý.
Úžasný sameček rehka severoafrického na italské Sicilii byl po řadě záznamů na sousedních ostrůvcích v posledních letech prvním nálezem na tomto ostrově.
Další zprávy ze Španělska se týkaly objevu dvou různých racků amerických v 1. zimním šatu v severozápadních oblastech. Čtyři plameňáci malí byli rozděleni po dvou mezi Valencií a Andalusií a další dva byli v Itálii ve Valli di Comacchio a jeden dlouhodobě pobývající ve francouzském Camargue. Poprvé od konce ledna byl v Barceloně hlášen strnadec bělohrdlý. Jinde v Katalánsku byli v deltě Llobregat terej žlutonohý a kormorán malý. Gibraltar překvapivě zaznamenal 28. svého vůbec prvního buřňáka severního. Costa Teguise na Lanzarotu se chlubilo od 18. twitchable chřástalem africkým a na Gran Canarii zůstali na místě vrabec zlatý a kulík kanadský.
Dobrý počet nearktických vodních ptáků na Azorech zahrnoval dvě samičky kachniček karolínských (na ostrově Pico a Terceira) a American Coot. Mezi další pozorování patřili kormoráni ušatí, dvě volavky velké a koliha malá. Nejlepší z pevninského pobřeží Portugalska se týkalo dvou hýlů pouštních v Lagosu v Algarve.
Fantastickým objevem na ostrově Salu na Kapverdách byla bartramie dlouhoocasá, která znamenala prvenství pro souostroví. Volavka subsaharská a koliha malá byly na São Vicente a nejméně jeden buřňák černotemenný byl na začátku měsíce zpozorován u Santo Antão. Pozoruhodný výskyt „prvenství“ v Evropě začal s nástupem dánské kachny tmavé, kačera pobývajícího od 18. ve Skjernu. Opožděné švýcarské prvenství se nejprve týkalo modrušky tajgové, zatímco Lucembursko zaznamenalo svého prvního kulíška nejmenšího. Dále na východě v Arménii a Turecku byli konipasi bílí (ssp. personata), přičemž oba představovali národní prvenství tohoto poddruhu konipasů bílých. Zprávy z Nizozemí se týkaly páru husy bělostné na cestách, když opustily belgická pole, na kterých strávily většinu posledních měsíců a přemístily se na severovýchod k severnímu pobřeží nizozemského IJsselmeer, kde byly od 10. do 24. k potěšení holandských pozorovatelů ptáků, kteří je propásli při jejich podzimní migraci na jih.
Rákosník tamaryškový se ukázal jako obtížný pták k pozorování, kterého se podařilo zastihnout jen hrstce twitchujících holandských pozorovatelů ve Wageningenu. Pozorovatelé se mohli mylně domnívat, že jsou na návštěvě v asijské stepi, když nedaleko byla objevena od 25. keptuška stepní spolu vodoušem štíhlým a motákem stepním! Kačer čírky srpoperé se svými kopřivkami obecnými se společně přemístil do Rozenburgu.
Migrující jeřábi popelaví se zdržovali 6. ve Wulfersdorfu a turpan americký byl u Börgerende-Rethwisch. Potáplice pacifická a racek americký ještě další měsíc pobývali v Norsku a oba dlouhodobě zdržující se turpani hnědí zůstali na Islandu stejně jako drizd stěhovavý v Keflavíku. Sestavu turpanů doplnil turpan sibiřský v Dánsku u Høve Strand. Tři čírky sibiřské – kačeři v Německu, Dánsku a Švédsku – znamenali pro tento druh další přelomový měsíc. V Polsku se ukázala čírka srpoperá a hrdlička senegálská.
U Cap Gris-Nez poblíž Calais ve Francii přeletěl 16. turpan americký a zimující dospělý orel královský pokračoval u jezera Lac du Der, zatímco bretaňský rybák Forsterův se ke konci měsíce vrátil do Dorsetu ve Velké Británii. Ve švýcarském Neuchâtel dospělá keptuška stepní přilákala poměrně hodně lidí, protože byla prvním záznamem v zemi za posledních 18 let. Další jedinec byl v Německu. Izraelská druhá pěnice pouštní byla v Haifě. Mladistvá potáplice pacifická se zdržovala v Eilatu a skřivánek arabský byl vítaným nálezem v Tel Aviv-Yafo. Sameček bělořita černohrdlého byl potěšením v tureckém Tasucu.

birdwatching kormorani dlouhoocasi

Ke konci měsíce bylo v Egyptě u jezera Naser, které se nachází na úplném jihu země poblíž súdanské hranice, nalezeno hejno nejméně 20 kormoránů dlouhoocasých. Je to poprvé, co byl v zemi po mnoha letech zaznamenán převážně subsaharský druh.
birdwatching slipka drobna

Začátkem měsíce byla na Korsice objevena první slípka drobná pro Francii a letos zatím čtvrtá pro Western Palearctic. Pobývala tam týden, což umožnilo spoustě pozorovatelů ptáků spatřit ji.

birdwatching modruska tajgova
Opožděné švýcarské prvenství se nejprve týkalo modrušky tajgové

birdwatching cirka srpopera

Tento rozkošný kačer čírky srpoperé (vrchní pták) byl celý měsíc přítomen v Nizozemsku a přemístil se na jih do Rozenburgu, kde se nadále zdržoval se svým oblíbeným hejnem kopřivek

zdroj: Birdwatch květen 2024

Naposledy změněno úterý, 07 kvě 2024 21:15

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte