Pete Dunne radí - Plán (projekt) pro Velký den

  • úterý, 16 duben 2019 09:25

Několik rad pro zábavných, ale i náročných 24hodin v terénu

Většina pozorovatelů zná pojem Big Year, ale překvapivě řada z nich nezná další pojem Big Day (Velký den). Zatímco jen málo z nás je v takovém postavení, že si může dovolit obětovat rok našeho života, vykašlat se na práci a pustit se do seznamu druhů ptáků (známého také jako Big Year), ale téměř každý si může najít den k zaznamenání celkového počtu druhů. Předpokládám, že se zeptáte „proč to dělat“ a nabízím preventivní odpověď. Protože to je zábavné a výzva. Big Day je skutečným testem vašeho pozorovacího postřehu a toho, jak dobře znáte ptáky ve svém regionu. Zábava a výzva jsou stejnými motivátory pro Big Year.

Pozorování omezené jen na rámec země nebo kraje, to je vytvoření Big Day, který sahá přinejmenším do třicátých a čtyřicátých let 20.století, kdy Charles Urner z New Jersey a Ludlow Griscom z New Yorku, jich několik podnikli. Jejich Big Day v New Jersey naplánoval Urner v době vrcholu jarní migrace, kdy aviafauna v zemi by byla podporována vlnami migrujících pěvců. Nejlepším dopravním prostředkem pro tuto novou akci byl automobil, prostředek, který umožnil pozorovatelům propojit více stanovišť vzdálených mnoho kilometrů do funkčního 24-hodinového rámce. Roger Tory Peterson byl mimo jiné přitahován výzvou Big Days a připojil se k Urnerovi a společnosti několika “May Runs,”jak se jim také říkalo. Urner a společnost nakonec vytvořili rekord Big Day v počtu 172 druhů, který vydržel mnoho let. Potom se každý rok vydali za tím nejlepším.

Ambice a elán
Dnes, v novém věku ekologického pozorování a vnímání blížícího se konce motorizovaného Big Day, jsem si myslel, že bych mohl použít tento článek ke stanovení základních prvků Big Day, aby budoucí historici ornitologie věděli, jaké jsme měli v těchto časech ambice a elán. Co se týče ekologického zájmu tvrdím, že pokud se Váš tým pro Big Day skládá ze 4 až 5 pozorovatelů, je vlastně ekologicky neutrální. Místo toho, aby každý člen týmu řídil svůj SUV bez ohledu na raritu týdne, jeďte spolu a nejen šetříte palivo, ale i životní prostředí. Takže vaší první velkou výzvou bude výběr vozidla. Měl by být čtyřdveřový, kvůli snadné evakuaci a dostatečně prostorný. Měl by mít stahovací okna, abyste všude kolem slyšeli ptáky a střešní okno. A takový zavazadlový prostor, aby stativy nemusely být zcela složené. Váš výběr spolujezdců je samozřejmě rozhodující. Budou potřebovat chvályhodné, ale pestré pozorovací schopnosti, v týmu by mělo být nejméně jedno trénované mladé ucho (tj. někdo, kdo je schopen skutečně slyšet třeba brkoslava), dále někdo s bystrým jestřábím zrakem, který může nacházet okem další druhy a další, kdo bude spravovat váš kontrolní seznam (checklist) tak, abyste najednou v 7 hodin ráno nezjistili, že jste propásli třeba sýkoru černohlavou, a vy už jste daleko 200 mil na území Carolina Chickadee. Všichni vaši společníci by měli být soutěživí a srdeční. Není nic horšího než trčet v dopravní zácpě se společníkem Big Day, který začíná každou druhou větu takto: „ Říkal jsem vám, že bychom měli......“

Což nás přivádí k vaší cestě. Platí několik základních principů:
1. Nejlepším způsobem, jak zvýšit celkový počet, je míchat typy stanovišť. Více stanovišť rovná se více druhů.
2. Trik je v propojení co největšího počtu stanovišť podél nejkratší trasy. Vaše lokalita za svítání by měla nabídnout řadu mikrostanovišť: lesy, pole, bažiny a spoustu otevřeného nebe.
3. Vyberte si ty nejzajímavější body pro váš start
4. Nemilosrdně odstraňte zbytečné zajížďky podél cesty. Máte-li na vaší trase dvě esa migrujících úseků na vaší trase, začleňte jen jeden. Úsvit nastává jen jednou za den. Není na škodu mít logisticky udržitelné strategické záložní místo, pokud se ukáže, že vaše zvolené místo krachlo. Upravte svůj rozvrh tak, aby odpovídal podmínkám a ptákům, které už máte, respektive, které potřebujete mít. Tady je dobrý správce listu neocenitelný. Pokud může zkrátit zastávky, protože cílový druh už máte v kapse, máte vyhráno. Když to uděláte správně, do oběda budete už lehce za plánem (o minuty, ne o hodiny). Ale být donucen krátit zastávky klíčových míst na konci dne, protože už je pozdě nebo přijíždíte na večerní místo po setmění, je způsob, který opravdu ochromí vaše úsilí. Proto sledujte hodinky a upravujte trasu tak, abyste využili podmínek a příležitostí. To znamená monitorovat počasí a dopravu na vašem chytrém telefonu. Také se vyplatí mít v týmu někoho, kdo si dobře rozumí s pozorovacími příležitostmi, kde plánujete ukončit váš Big Day. Někoho, kdo přesně ví, kam jít za výrečkem, kterého jste zmeškali při úsvitu. Ale snažte se, aby se vaše poslední hodina nestala tahanicí o zmeškané ptáky.

pro big day

Začínáme
Základní trasa může vypadat takto:
Půlnoc do 1 nebo 2 hodiny ranní: Jděte na mokřinu a bažinu bohatou na bahenní ptáky
1 – 2. hodina ranní: Hledat lovící sovy nebo klíčové noční pěvce
2 – 3. hodina ranní: Sledovat travní porosty pod oblohou plnou migrantů s výhledem na východ. To je místo, kde váš společník s trénovaným uchem dokáže zachytit noční migranty a kde váš společník s bystrým zrakem může pátrat po siluetách na nebi při úsvitu.
3 – 4. hodina ranní: Natankovat auto, dostat se na místo úsvitu. Vybalit sedviče a najíst se.
4 – 9. hodina ranní: Vystoupit z aut a společně s ostatními členy týmu být ve střehu kvůli migrantům.
9 - ??? : Jet na pobřeží nebo k velkému vnitrozemskému jezeru. Odpoledne: Vaše cíle závisí na tom, kde jste, jaké jsou možnosti a co stále ještě potřebujete. (Tady v New Jersey míříme na Forsythe National Wildlife Refuge a pak jižně do Cape May, které je bohaté na hnízdící ptáky). Soumrak: Místo s výhledem a mixem stanovišť.

Další tipy
Obecně platí neinvestovat více času na ptáka, o kterém vím, že tam je, ale nezpívá. Držte se svého plánu. Pro každou lokalitu je třeba určit vedoucího. Běžte, když zavolají „čas“. Po ranním spěchu se předpokládá, že žádný jednotlivý druh nestojí za víc než 10 minut času (včetně času jízdy). Vždy dávejte přednost místům, která nabízejí více druhů za odměnu. Udělejte si plán záložních lokalit podél trasy na těžce dostupné druhy. Nepřekračujte rychlost, atd. Způsob, jak si zničit plán, je investovat hodinu vysvětlováním Big Day policistovi. Na nočních lokalitách informujte předem místní orgány činné v trestním řízení o vaší přítomnosti a ambicích. Může vám to ušetřit zdlouhavé, neplánované diskuze, které v příhraničních oblastech téměř jistě budou znamenat vyprázdnění a poté znovu naložení vašeho vozidla. Nepředpokládejte, že policisté vědí, co je to „noční pozorování sov“. Big Days můžou proběhnout kdykoliv během roku a není třeba, aby byly od půlnoci do půlnoci. Od svítání do soumraku je perfektní časový rámec. Hodně štěstí. Bavte se dobře. Buďte opatrní. A především buďte zdvořilí. Když nosíte dalekohled, stáváte se vyslancem našeho koníčku. A když používáte auto z půjčovny, ujistěte se, že má nezbytnou výbavu.

Pete Dunne je ředitelem ptačí observatoře v Cape May v důchodu a zakladatelem World Series of Birding (Světové série pozorování), prvního oficiálního setkání Cape May Hawk Watch’ a autorem nebo spoluautorem mnoha knih včetně Gulls Simplified (Rackové zjednodušeně), Birds of Prey (Draví ptáci), Hawks in Flight (Jestřábi v letu), and The Art of Pishing (Umění phishingu).

Neinvestujte více času na ptáka, o kterém víte, že tu je, ale nezpívá

Zdroj: Birdwatching (US) May-June 2019

Naposledy změněno sobota, 20 duben 2019 08:10

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte