Příběhy eBird - Ragupathy Kannan: profesor ornitologie

  • pátek, 27 září 2019 16:29

Děkujeme vám všem, co zasíláte své příběhy na eBird. Pokud máte příběh, který chcete na eBird publikovat, dejte nám prosím vědět! Rádi si přečteme vaše příběhy z pozorování. Komunita eBird je neuvěřitelně rozmanitá a zahrnuje lidi z různých koutů celého světa - všichni sdílejí vášeň pro ptáky a touhu dozvědět se více. V tomto příběhu eBird Ragupathy Kannan uvažuje o různých způsobech, kterými se eBird stal součástí jeho činnosti profesora.

Dr. Kannan birding photo e1565369751522 1024x751

Můj příběh na eBird od Ragupathy Kannan:
Učím ornitologii a ekologii na malé vysoké škole v Arkansasu 25 let a od roku 2014 jsem členem eBirding. V oblasti vysokoškolského vzdělávání jsme posuzováni na základě naší výuky, stipendií a služeb. eBird povznesl mé schopnosti ve všech třech oblastech.

V mé ornitologické třídě dostávají studenti vlastní účty eBird. Po každé exkurzi nahrají své fotografie a zaznamenají své pozorování v terénu. Radím jim, aby nedělali pouhý výpis a dělali si ekologické a behaviorální poznámky. Ve snaze přimět je, aby byli dobrými přírodovědci, si dokonce dovolím přidat poznámky ke stádům a dalším divoce žijícím zvířatům v sekci komentářů. Podívejte se na fotografie a poznámky mých studentů o kolpíku růžovém a dalších ptácích v kontrolních seznamech z čistírny odpadních vod Alma a státního parku Devil's Den.

eBird byl neocenitelným výukovým nástrojem při mém ročním studijním pobytu v zahraničí v Belize. Studenti jsou vybízeni k vytváření a sdílení zvukových záznamů. Podívejte se na ukázky zvuků a fotografií v kontrolních seznamech od Caye Caulker nebo Crystal Paradise Resort.

Letos v červnu jsem měl v Belize skvělou výukovou příležitost, když jsem nechal své studenty dokumentovat parazitismus hnízda vlhovce bronzového na hnízdě trupiála maxického. Student zachytil na fotkách vajíčka obou druhů, na kterých seděl sameček trupiála. Také jsem se zabýval zajímavým fenoménem tyranovce olivožlutého, který svoje hnízdo vystele téměř výhradně černými pery jiných ptáků. (viz kontrolní seznam). Student provedl formální studii, aby otestoval hypotézu, že černá hnízda poskytují obyvatelům hnízda určité teplotní výhody. Všimněte si, že kromě používání fotografií přidávám poznámky k ekologii, chování a ochraně, abych povzbudil studenty k tomu udělat víc, než jen seznam.

eBird také pomáhal v mých vědeckých snahách. V rámci mého bakalářského výzkumného programu studenti a kolegové v mnohém použili data eBird k revizi distribucí druhů. Podívejte se na náš dokument o opravdovém zimování konipasů pralesních v Indii. Nedávno jsme také použili data eBird ke zdokumentování globálního rozšíření výskytu holoubků Inka (Kannan, R., JL Jackson a E. Brooks. 2019. Historie a současný stav holoubků Inka v Columbii a Arkansasu. Akademie věd J. Arkansase. Sv. 73. V tisku). Ředitel fakulty biologie Ethan Brooks sledoval všechny eBird záznamy o druhu v Arkansasu a vytvořil globální eBird mapy rozšíření druhu během tří desetiletí, aby ukázal průběh jeho šíření. Ethan, inspirovaný touto zkušeností, doufá, že se bude věnovat podobné otázce na postgraduální studii, aby prozkoumal, jak změna klimatu mění místa výskytu ptáků.

eBird mi také pomohl sloužit birdingové komunitě a v procesu získávání finančních prostředků na výzkum a ochranu ptáků. Pravidelně vedu birdingové zájezdy do Střední a Jižní Ameriky, abych získal finanční prostředky od společnosti Trust pro společnost Arkansas Audubon Society Trust (AAST), ve které působím jako správce. Jednoduchost, se kterou mohou být kontrolní seznamy sdíleny a upravovány, fotografie a audia vydávané v mých skupinách, je neocenitelná. Od roku 2014 jsem pro nadaci AAST, která pořádá tyto birdingové zájezdy, získal přes 15 000 dolarů. Na tyto zájezdy se můžete přihlásit pomocí odkazů z mých minulých seznamů eBird a na stránce mého profilu.

Stručně řečeno, eBird ze mě udělal lepšího učitele, lepšího vědce a především lepšího pozorovatele a ochránce přírody.

American Pygmy Kingfisher

Zdroj: ebird.org
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno sobota, 05 říjen 2019 12:35

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte