Před vyšší hladinou Nových Mlýnů ochrání rybáky umělý ostrov

  • úterý, 26 listopad 2019 17:21

Žádné rákosí či jiný pobřežní porost. Část rybáků, kteří se letos vylíhli z nakladených vajec na jižní Moravě, má ve svém pomyslném rodném listu zapsáno: umělý ostrov ve druhém jezeře novomlýnských nádrží.

01 nove mlyny 

Umělý ostrov má eliminovat případné negativní dopady plánovaného navýšení hladiny prostřední a dolní nádrže. Respektive její návrat na kótu 170,35 metru nad mořem, pro kterou byla jezera původně určená. V nekonečné bitvě o hladinu nádrží nakonec padlo rozhodnutí držet vodu 170 metrů nad mořem.

Ministerstvo zemědělství, Jihomoravský kraj, Povodí Moravy a další chtějí, aby se hladina zvýšila na projektovanou hodnotu. Důvod? Jednoduchý. Sucho, každý kubík vody, který jezera zadrží, může v létě pomoci. V případě navýšení hladiny o 35 centimetrů jde o devět milionů kubíků.

03 nove mlyny

Ohrožení rybáci obecní mohou na novomlýnských nádržích na Břeclavsku k hnízdění od letošního jara využívat i umělý plovoucí ostrov. Foto: Moravy Povodí, ČTK

„Akumulovaná voda v novomlýnských nádržích slouží zejména ke zlepšování minimálních zůstatkových průtoků v Dyji a udržení hladiny v soustavě kanálů a toků pod nádržemi, mezi které patří např. Zámecká Dyje, Kančí obora či Včelínek. Nebýt soustavy nádrží, tak i v dostatečně vodném či průměrném roce, jako byl rok 2017, by v Dyji po soutoku s Jihlavou a Svratkou byl nejnižší přirozený průtok 1,37 kubíku vody za vteřinu. Díky akumulaci vody v nádržích odtéká z Nových Mlýnů i v období nejnižších stavů deset kubíků,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

V rámci jednání o souhlasu se zvýšením hladiny vznesli ochránci přírody několik připomínek a požadavků. Zvýšení hladiny totiž ubere příležitost pro hnízdění ptáků, například rybáka obecného.

Ale řešení se našlo. „Povodí Moravy společně s Českou společností ornitologickou a slovenským výrobcem pontonů SM PONTON vyvinulo pro rybáka obecného unikátní umělé hnízdiště – betonový plovoucí ostrov. Konstrukce, tvar, ponor i přesahy hnízdních ploch nad vodou jsou navrženy tak, aby se i ve vlnách udržela stabilita ostrova a kuřata rybáka měla dostatečnou ochranu před predátory i před pádem do vody,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Všichni spokojení
„Rybáci pontony vzali za své a obsadili je po příletu ze zimovišť. Umělý ostrov s výměrou osmnáct metrů umožnil odchovat desítky mláďat. Ve třech vlnách tam hnízdilo 49 párů. „Ještě koncem srpna tu rodiče dokrmovali poslední tři mláďata, ostrov tak byl využit doslova po celou hnízdní sezonu,“ řekl ornitolog Gašpar Čamlík.

„Instalace plovoucího ostrova ukazuje, že zájem ochrany živočichů žijících na nádrži nemusí být v protikladu se zájmem na posílení vodních zdrojů. Naopak, řešení ukázalo, že podmínky pro život rybáka můžeme dokonce zlepšit,“ uvedl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma.

Ještě koncem srpna tu rodiče dokrmovali poslední tři mláďata, ostrov byl využit celou hnízdní sezonu Gašpar Čamlík

Zdroj: novinky.cz

Naposledy změněno úterý, 26 listopad 2019 17:31

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte