Studie: Těla ptáků se zmenšují, jak se klima otepluje

  • sobota, 07 prosinec 2019 13:51

Severoameričtí stěhovaví ptáci se za poslední čtyři desetiletí zmenšovali a jejich křídla se trochu prodloužila. Obě změny se zdají být reakcí na oteplující se klima.

To jsou hlavní zjištění nové analýzy datového souboru více než 70 000 severoamerických stěhovavých ptáků z 52 druhů, kteří zemřeli, když se srazili s budovami v Chicagu.

Field Museum specimens 1600x1066
Několik z tisíců ptáků ve sbírkách Polního muzea (The Field Museum), které narazili do oken v Chicagu. Foto: Ben Marks / Field Museum

Od roku 1978 sbírají pracovníci a dobrovolníci Polního muzea mrtvé ptáky, kteří se během jarních a podzimních migrací srazili s budovami Chicaga. U každého získaného vzorku se provádí více tělesných měření.

Výzkumný tým analyzoval tento pozoruhodně detailní datový soubor s cílem hledat průměr ve velikosti a tvaru těla. Biologové zjistili, že od roku 1978 do roku 2016 se průměrná tělesná velikost snížila u všech 52 druhů, se statisticky významným poklesem u 49 druhů.
Ve stejném období se délka křídla výrazně zvýšila u 40 druhů. Výsledky byly dnes zveřejněny v časopise Ecology Letters .

"Měli jsme dobrý důvod očekávat, že zvyšující se teploty povedou ke snížení tělesné hmotnosti na základě předchozích studií," říká vedoucí autor studie Brian Weeks, asistující profesor na University of Michigan School for Environment and Sustainability. "To, co nás šokovalo, bylo, jak konstantní změny jsou." Byl jsem neuvěřitelně překvapen, že všechny tyto druhy reagují podobným způsobem. “

Dave Willard 1600x1066
Dave Willard, vědec, který začal sbírat ptáky, kteří narazili do budov v Chicagu, a měřil všechny vzorky použité v této studii ve sbírkách Polního muzea. Foto: Greg Mercer / Field Museum

Studie byla umožněna tím, že v roce 1978 začal Dave Willard, nyní vrchní ředitel sbírek v Polním muzeu, sbírat mrtvé ptáky, kteří se srazili s okny v Chicagském kongresovém centru McCormick Place.

V průběhu let shromáždili Willard a dobrovolníci s Chicago Bird Collision Monitors více než 100 000 ptáků, kteří zasáhli McCormick Place a další budovy v centru Chicaga - nyní tvoří 20 procent sbírek ptáků muzea. Willard si v průběhu času všiml drobných změn v měření ptáků, ale nebylo jasné, že dochází ke statisticky významné změně. "Je to záležitost milimetrů, desetin milimetrů - není to něco, o čem víte, že se děje až do analýzy," říká Willard. Hlavní autor studie The Ecology Letters, Ben Winger, začal pracovat na statistických analýzách velikosti ptáků, když byl ještě studentem University of Chicago jako postgraduální student, který působil v Field Museum; nyní je docentem ekologie a evoluční biologie na University of Michigan a asistentem kurátora v U-M Museum of Zoology.

Tým analyzoval měření 70 716 exemplářů ptáků z 52 různých druhů; zjistili, že velikost všech těchto druhů se mezi roky 1978 a 2016 snížila. Tělesné hmotnosti ptáků, délky kostí dolních končetin a celkové tělesné velikosti klesly. Délka kostí dolních končetin se u všech druhů snížila o 2,4%. Zatímco rozpětí křídel ptáků se zvýšily o 1,3%. Vědci mají podezření, že tyto změny ve velikosti těla souvisejí se změnou klimatu.

Konzistentní a rozsáhlá reakce na oteplování
Nová studie je největší analýzou reakcí velikosti těla na nedávné oteplování na základě vzorků a ukazuje nejkonzistentnější reakce ve velkém měřítku pro druhově rozmanitou skupinu ptáků.

Podle vědců několik důkazů naznačuje příčinnou souvislost mezi oteplováním a pozorovaným poklesem velikosti ptačího těla. Nejlepším důkazem je, že pozorujeme dlouhodobý trend zmenšování velikosti ptačího těla a zvyšující se teploty. Existují četné krátkodobé výkyvy ve velikosti těla a v teplotě, které se také zdají být synchronizované.

"Období rychlého oteplování je velmi těsně spojeno s obdobím poklesu tělesné velikosti a naopak," řekl Weeks. "Dokážu prokázat, že takový druh detailů v morfologické studii je pro náš dokument jedinečný, pokud vím, je to výhradně kvůli kvalitě datového souboru, který vytvořil David Willard."

"Pro Davea a další v Polním muzeu, včetně spoluautorky Mary Hennenové, bylo opravdu herkulovským výkonem získat takové cenné údaje od ptáků, kteří by jinak byli prostě vyhozeni poté, co zemřeli při kolizích," řekl Winger.
Děkujeme University of Michigan a Field Museum za poskytnutí této zprávy.

Zdroj: birdwatchingdaily.com
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno sobota, 07 prosinec 2019 13:57

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte