Dopis z Pekingu o birdingu a COVID-19

  • pátek, 27 březen 2020 19:09

Protože COVID-19 začíná způsobovat nejzávažnější narušení globální komunity od druhé světové války, je to znepokojující čas pro všechny. Najednou jsou každodenní věci, které jsme považovali za samozřejmé - víkendová návštěva pobřeží, párty s rodinou a přáteli, oslava narozeniny nebo návštěva vaší oblíbené kapely - nemožné, protože všichni máme osobní zodpovědnost za přizpůsobení našich životů tak, aby se minimalizovalo riziko pro nás a ostatní, zejména pro ty nejzranitelnější ve společnosti.


covid 01
Pozorovatelé v Pekingu sledují hvízdáka amerického, který se zatoulal do Číny, v oblasti rezervoáru Ming Tombs, 5. března 2020
foto: Terry Townshend

V této souvislosti se může zdát pozorování ptáků nedůležité. Dokud však budeme odpovědní a budeme dodržovat místní předpisy, může být birding pozitivním uvolněním, které v těchto nejistých dobách prospívá fyzickému a duševnímu zdraví.

Od vypuknutí epidemie COVID-19 ve Wu-chanu v provincii Hubei byla celá Čína účinně uzavřena se všemi podstatnými obchody, výrobou a uzavíráním průmyslu, aktivita veřejné dopravy byla snížena, pohybu mezi městy a provinciemi byl přísně omezen a lidé byli vyzýváni k tomu, aby nevycházeli, pokud to není nutné. Právě nyní, když se počet nových případů COVID-19 v Číně ustálil a téměř všechny nové případy v posledních několika dnech byly způsobeny lidmi přicházejícími do země ze zámoří, tato omezení se začínají rušit, a životu se vrací nějaká forma normality.

Posledních sedm týdnů mi potvrdilo, jak mocní ptáci mohou být v těžkých dobách.

Mají tedy pekingští pozorovatelé nějaké tipy během karantény?

Naštěstí jsme alespoň v Pekingu neměli úplný zákaz vycházení a procházky venku byly povoleny za předpokladu, že nosíme masku a jsme sami nebo v malé skupině ze stejné domácnosti. Je spravedlivé říci, že zejména v prvních týdnech po propuknutí šlo jen velmi málo lidí. Byl únor - zima a tma, kdy bylo vidět jen pár přezimujících ptáků. Když však přišel března a virus se v Pekingu stabilizoval, došlo k nárůstu počtu vycházek jedinců nebo dvojic na místní otevřené plochy. Současně se začátkem jarní migrace se zvýšil počet pozorovaných ptáků, mezi nimiž byly i některá zajímavá pozorování.

Mezi nejzajímavější pozorování patřil první pekingský hvízdák americký, nalezený na rezervoáru Ming Tombs 5. března místním pozorovatelem Wang Xue. Zůstat jen jeden den, ale díky rychle se šířícím zprávám na WeChat (čínská verze WhatsApp), se za ním vypravilo asi 60-80 pozorovatelů, aby si ho po zbytek dne prohlédli. Naštěstí všichni respektovali místní předpisy, nosili masky a minimalizovali kontakt.

covid 02
Hvízdák americký (绿 眉 鸭, Lǜ méi yā) na přehradě Ming Tombs, 5.
března 2020. foto: Wang Xue

covid 03
„Dav“ pozorovatelů, všichni nosí masky, sledoval hvízdáka amerického v nádrži Ming Tombs, 5. března 2020.
foto: Terry Townshend

Od té doby byly v DaShiHe, řece na západní straně Pekingu, nalezeny dva kriticky ohrožení poláci východní a pátá národní potápka rudokrká, která dočasně pobývala v letním paláci v centru města. Pozorovatelé opět respektovali místní předpisy, nosili masky a udržovali přiměřenou vzdálenost od sebe.

covid 04
Dva poláci východní (青 头 潜 鸭 Qīng tóu qián yā) v DaSheHe, 6. března 2020.
Foto: Terry Townshend

V Číně je samozřejmě birding stále relativně nový a počet pozorovatelů, kteří chtějí vidět nové ptáky, je relativně nízký (existuje přibližně 400 členů Pekingské společnosti pro pozorování ptáků z populace 20+ milionů), takže davy zde nikdy nebyly problém. Zkušenost nicméně ukázala, že pokud bude učiněna správným způsobem a při respektování místních pravidel, může být pozorování a objevování vzácných druhů během karantény skvělým uvolněním.

Osobně jsem se během sedmi týdnů své karantény znovu spojil s neaktivní místní komunitou na řece Wenyu, kde jsem se setkal s volavkou bílou, morčákem malým, čírkou sibiřskou a zvídavou kunovitou šelmičkou kolonok. Užil jsem si relativní ticho karantény, a mohl jsem si tak vychutnat ptačí písně úplně z jiného úhlu. Bylo to brzy na jaře a čas, který jsem nemohl trávit venku, jsem využil, abych si přečetl některé z knih, na které jsem se už dlouho chystal, jelikož poskytovaly informace o historických záznamech o ptácích z Pekingu.

Jak se karantény začnou rozšiřovat napříč Evropou a USA, abychom jmenovali alespoň něco, spousta pozorovatelů se najednou ocitne v podmínkách s menší svobodou pohybu:
- Pokud máte to štěstí, že máte zahradu nebo dvůr, užijte si to a popřemýšlejte, jak je udělat lákavějšími pro ptáky a jinou divokou zvěř. Některé věci, které budete nyní moci dělat, například kopání rybníka a další ... například výsadba květin nebo stromů, můžete naplánovat, kdy se věci vrátí do normálu.

- Pokud nemáte zahradu (jsem v pátém patře bytového domu), ale máte povoleno a možnost se dostat ven, třeba na nějakou travnatou plochu, která je dost blízko na to, abyste tam mohli dojít pěšky, a nechodí tam moc lidí, zdržte se a možná vás příjemně překvapí.

- Pokud se nemůžete dostat ven, spusťte ze svého domu nový seznam ptáků (snad seznam COVID-19?), sdílejte pozorování na sociálních médiích s birdingovou komunitou. A podívejte se na ptačí klub @SIBirdClub na Twitteru, kde najdete nějaké povzbuzující zprávy od pozorovatelů z celého světa, kteří jsou také sami v karanténě.

- Pokud jste ještě nebyli uchváceni nahráváním ptačích zvuků, proč to zkusit teď? S mnohem menším množstvím hluku v letectví, motorovém provozu a dalším hlukem způsobeným člověkem zní ptáci hlasitěji a jasněji než kdykoli předtím a krásou zvukových nahrávek je, že se to dá udělat ze zahrady, z místního parku nebo dokonce z otevřeného okna bytový dům.

- A jak se jarní migrace už rozbíhá, co kdybyste zkusili také „ nocmig “, což je nahrávání ptačích zvuků v noci, díky kterému zjistíte, jaké druhy přeletěli nad vaším domem, když jste spali. Další den můžete procházet nahrávky, což vám může přinést velké rozptýlení a pomůže vám zlepšit vaše znalosti ptačích zvuků a cítit se součástí migrace.

Při zvažování toho, zda a v jakém případě jít v současné době pozorovat ptáky, je samozřejmě nutné respektovat všechny místní předpisy a omezení, pokud ne pro vaše vlastní zdraví, pak pro zdraví ostatních, zejména těch, kteří jsou považovány za zranitelné skupiny. Nepoužívejte veřejnou dopravu, a pokud chodíte s ostatními, kteří s vámi žijí nebo jsou blízko vás, ujistěte se, že dodržujete předepsaný odstup. Pokud se necítíte pohodlně chodit sami, zkuste se koordinovat s dalším pozorovatelem poblíž, samozřejmě při respektování sociálních distancujících opatření.

Přestože se současná situace může zdát dusivá a ponurá, je důležité vědět, že hrozba COVID-19 pomine, a pomine dříve a s minimálním narušením, pokud se každý chová odpovědně. Zkušenost z Pekingu ukazuje, že na konci tunelu je světlo, a až vyjdeme, oceníme ptáky více než kdy jindy. A kdo ví, nový pohled na náš vztah s ptáky a přírodou v širším měřítku, může do globálního úsilí o zachování ochrany vnést novou dynamiku. Konference OSN o biologické rozmanitosti, která se má konat v říjnu v Číně, by mohla být čerstvým startem globální snahy o ochranu živočichu a to, co se nyní děje, by mohlo být zářivou připomínkou toho „ proč“, i když to nyní působí jako negativní událost.

Když toto píšu, slyším zprávy o čápu východním a racku reliktním, kteří dorazili do oblasti rezervoáru Shahe, kulík rezavoprský na Miyun a luněc šedý poblíž mezinárodního letiště Beijing Capital. To, že ptáci migrují jako obvykle, i když je nyní svět „postavený na hlavu“, nám dává jistou naději, že příroda se postará a zvládne to.

Zdroj: birdwatchingdaily.com
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno pátek, 27 březen 2020 19:16

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte