U Kařezských rybníků se nachází strašidelný les plný skřeků a pazvuků. Odvážní v něm objeví volavky

  • neděle, 19 duben 2020 17:05

Vypravíme se na místo, které coby turistický cíl v žádném průvodci ani v mapách nenajdete. V okolí je jich přitom hodně. Nedaleko přírodní památky Kařezské rybníky na Rokycansku na západě Čech se nachází na první pohled docela obyčejný les. Na poslech už ale tak obyčejný není. Z lesa se ozývají strašidelné skřeky. V korunách stromů tam totiž hnízdí vodní ptáci – volavky popelavé.

A vydávají zvuky skoro jako z hororu. Na kraji místního lesa si připadáte, jako byste stáli u exotické džungle, ve které ze stromu na strom přeskakují opice. Les plný skřeků a pazvuků dal dokonce vzniknout zajímavé akci, která se tu každoročně koná. Na stezku odvahy se tam potmě vydávají rodiče s dětmi.

Ovšem za denního světla jenom tak stát a pozorovat mohutné ptáky nad hlavou, je krásný zážitek. Jde o kousek přírody, kde člověk, byť nerad, alespoň trochu ustoupil ze svých nároků. Volavky totiž sídlí v těsné blízkosti Kařezských rybníků. Ty jsou sice přírodní památkou, ale jedná se v první řadě o chovné rybníky. A volavky jsou podle označení člověka takzvaným konfliktním druhem. Chutnají jim totiž ryby.

924775efc889f1e47f3ca4b1024c28c7

Rybáři nenáviděný požírač ryb

Volavky tady u Kařezských rybníků zatím vítězí. Jediný zásah do jejich života představuje pravidelně se ozývající rána z elektrického děla. To má za úkol plašit volavky a odhánět je od vodních ploch.

Podle předsedy základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Rokycanech Pavla Moulise žije České republice devět druhů volavek. Volavka popelavá, která patří k těm u nás nejrozšířenějším, je krásný pták s dlouhým zobákem i křídly. Jejich rozpětí je až jeden a půl metru.

Při jejich pozorování, kdy krouží nad korunami stromů, v jejichž vrcholcích pak obratně přistávají u svých hnízd, se až točí hlava. A k tomu ty úžasné skřeky a pazvuky. Zkrátka divočina, volně přístupná pro všechny slušné turisty a milovníky přírody.

Kudy do strašidelného lesa? Pokud si do malebné obce Kařízek uděláte výlet vlakem, stačí vystoupit ve stejnojmenné železniční stanici a vydat se k lesu, ze kterého se budou ozývat prapodivné skřeky. Cestou se můžete zastavit u památného dubu, který také stojí za vidění.

zdroj. plzen.rozhlas.cz

Naposledy změněno neděle, 19 duben 2020 17:13

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte