Kriticky ohrožení ptáci zahnízdili na moravských mokřadech

  • sobota, 30 kvě 2020 05:16

Jižní Morava je poslem dobrých zpráv. Na tamních dvanácti polních mokřadech zaznamenali ornitologové zahnízdění kriticky ohroženého vodouše rudonohého. Jedná se o velký úspěch, jelikož v české kotlině hnízdí podle odhadů jen 25 až 40 párů.

vodous rudonohy pavel stepanek01 730x485

Vodouš rudonohý je středně velký druh bahňáka, v České republice hnízdí především v nížinách. Po roce 1960 však z řady míst vymizel, pravidelně se ještě vyskytuje v jižních Čechách a na Moravě. Ideální místem pro jeho hnízdění jsou periodicky zaplavované tůně na polích. „Letos jsme na jaře zaznamenali výskyt vodoušů na 17 lokalitách polních mokřadů,“ uvedl předseda Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Jan Sychra.

kosteliska 768x576 1

Česká společnost ornitologická sleduje stavy ptactva detailně od roku 1982. Od té doby z našeho území zmizela třetina ptáků žijících v zemědělské krajině. Organizace proto mimo jiné usiluje nedaleko Dubňan na Hodonínsku o vytvoření Ptačího parku Kosteliska. Ochranou přirozených mokřadů, vytvářením nových tůní a obnovou tradičního hospodaření se tam snaží o vznik pestrého území. „Aktuálně ve zdejším polním rozlivu hnízdí minimálně dva páry vodoušů rudonohých. Vzácných druhů ptáků, obojživelníků i plazů je ale v tomto území mnohem víc,“ řekl jeden ze zástupců Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Přemysl Heralt.

dusan boucny

Zdroj foto: Pavel Štěpánek, Dušan Boucný, Česká společnost ornitologická
Zdroj: pozitivni-zpravy.cz

Naposledy změněno sobota, 30 kvě 2020 05:23

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte