Kačer sužovaný šipkou v hlavě se po čtvrt roce nechal chytit a ošetřit

  • středa, 15 červenec 2020 04:36

Po čtvrt roce odchytili zvířecí záchranáři v Plzni samce kachny divoké, kterému šipka z kuše probodla krk a hlavu. Zlomená část střely mu zůstala v těle. Pták se za žádnou cenu nechtěl nechat chytit, pomohla až záchranářská lest.

I několikrát denně zvonily v posledním čtvrt roce plzeňským zvířecím záchranářům telefony, když jim lidé oznamovali, kde přesně se nachází kachna se zlomeným šípem trčícím z těla.

Kačer se pohyboval společně s dalšími kachnami v dvoukilometrovém úseku řeky Radbuzy mezi papírenskou lávkou a jezem pod vodárnou v Doudlevcích.

„Poprvé jsme se ho marně snažili odchytit 20. dubna. Od té doby ještě mnohokrát. On výborné létá, už znal nás i naše auto. Nedal se chytit. Až teď v pondělí se nám to povedlo. Využili jsme toho, že kačer nyní přepeřuje. Vypadaly mu letky v křídlech, takže než mu zakrátko vyrostou nové, není schopný létat. I tak nám zase zkusil zmizet v trávě,“ vysvětlil šéf záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Dva zvířecí záchranáři jeli po řece v kajacích a kačera pronásledovali. Stejně jako mnohokrát předtím před nimi prchal, u doudlevecké lávky zamířil do vysoké trávy při břehu.

„Dělal to tak i v minulosti. V trávě dokázal nehnutě sedět schovaný tak dlouho, dokud jsme pokus o jeho odchycení nevzdali a nepřeložili ji zase na jiný den. Tentokrát jsem stál na břehu s podběrákem na dlouhé tyči. Hanka s Radkem na lodích upoutávali z vody jeho pozornost, i když ho neviděli. Já byl na břehu nad ním, bylo štěstím a náhodou, že jsem ho viděl. Rychle jsem máchl podběrákem do trávy a podařilo se mi odchytit. Už neměl šanci uniknout,“ popsal Makoň.

Kačer je zpátky v hejnu na řece Radbuze
S odchyceným ptákem záchranáři odjeli k veterináři, který po zrentgenování vyjmul z jeho těla šipku a ránu ošetřil. Kačer dostal na nohu kroužek a o několik desítek minut později ho záchranáři vypustili zpátky k hejnu kachen u doudlevecké lávky.

„Léčba v přirozeném prostředí, které zvíře zná, je pro něj vždy lepší, než ve zvířecí ‚nemocnici‘. Kačer teď kvůli přepeřování není schopný létat. To mu ale nebrání, aby se i nadále potápěl a i na hladině bez problémů rychle uplave desítky metrů. Rozsáhlé pelichání je u kachen, labutí i hus v tomto období zcela běžné. Většinou přichází v době, kdy mají mláďata a z lokality se tak nemohou stejně zvednout a odletět,“ uvedl Makoň.

Podle ochránců přírody ptáka zranil pytlák nebo vandal, kterého se ale policistům zatím nepodařilo vypátrat.

kačer mapa

Zdroj: www.idnes.cz

Naposledy změněno středa, 15 červenec 2020 04:41

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte