Jak se pozorování ptáků změnilo v první dekádě 21. století

  • pátek, 24 leden 2020 21:06

S příchodem roku 2020 jsme se dostali na konec dekády, která přinesla spoustu změn v komunitě pozorovatelů ptáků, zatím co hrozby pro ptáky, které milujeme, jsou stále vážnější. Dnes se ohlédneme zpět za posledními 10 lety pozorování ptáků a učiníme tak ve třech částech:
Část 1 – podíváme na to, jak se koníček pozorování ptáků za posledních 10 let změnil
Část 2 - podíváme se, jak se v tomto desetiletí změnila komunita pozorovatelů ptáků
Část 3 - podíváme se, jaký dopad má klimatická krize na ptáky a jak se naše chápání klimatické změny vyvíjelo od roku 2010
Pozorování ptáků se v dekádě změnilo mnoha způsoby, od toho, jak ptáky pozorujeme, jak je studují vědci, až po to, jak se ptáci stávají stále rostoucí součástí mainstreamové kultury. I když to není úplný výčet, zde je pět věcí z posledního desetiletí, které vyčnívají nad ostatními.

1. Použití fotoaparátu mění pozorování
Pro pozorovatele bývalo neobvyklé nosit do terénu fotoaparát. Nyní však mnoho pozorovatelů používá fotoaparáty, stejně jako dalekohledy. Přispívající redaktor Kenn Kaufman poukazuje na dva způsoby použití fotoaparátu, z kterých jeden způsob změnil tento koníček:
„Jedním je skutečnost, že mnoho pozorovatelů se dostává k ornitologii přes fotografii ptáka – nejprve fotí, a pak chtějí vědět, jaký druh vyfotili. To by se v minulosti nikdy nemohlo stát, protože teleskopy a kompaktní superzoomy byly velké a fotografování ptáků bylo mnohem těžší než dnes. Druhým je, že seriózní pozorovatelé stále více používají fotografii k identifikaci ptáků, protože přímo v terénních podmínkách to může být obtížné, jako např. u letících chaluch (jaegers) nebo jestřábů (accipiters).“
Přispívající redaktor David Sibley reaguje na Kaufmana a poznamenává: „ Použití fotoaparátu mění způsob, jakým identifikujeme ptáky. Někdy podle detailů, které jednoduše nemůžeme určit v reálném čase nebo množiny vlastností, které se liší od přístupu, kdy použijeme pouze oči. Je těžké uvést konkrétní příklady, ale cítím významný posun. Také je pravda, že s fotografiemi je mnohem méně dohadů o identifikaci ptáka, který právě letěl kolem. Bývalo to tak, že všichni pozorovali ptáky, pak porovnali dojmy a dospěli ke shodě identifikace. Nyní většina pozorovatelů fotografuje, diskuze se stále odehrávají, ale zaměřují se na to, zda-li identifikace bude potvrzena nebo ne. Několik nedávných záznamů buřňáčka galapážského z Kalifornie nebylo určeno v terénu, ale bylo určeno právě až z fotografií.

A protože je fotografováno tolik vzácných ptáků a v takovém detailu, tak víme, že ta samá káně velká přiletěla z Texasu do Maine a ten samý trupiál černohřbetý přiletěl z Pensylvánie do Massachusetts. Kombinace levných fotoaparátů se zoomem a facebooku vedla k objevení mnoha vzácných ptáků, kteří by se před více jak deseti lety přehlédli. A skupina What this bird (Co je to za ptáka) americké ornitologické společnosti (zkratka ABA American Birding Association) v posledních několika letech objevila řadu vzácných druhů.“

2. Rostoucí vliv aplikace eBird
Kaufman říká: „Rozhodně největším vývojem v oblasti pozorování za poslední desetiletí je rostoucí vliv e-Bird.“ I když v Severní Americe byl spuštěn v roce 2002, celosvětovým se stal až v roce 2010, a od té doby se stal mezinárodním jazykem ornitologie. Pro cestující pozorovatele je to neuvěřitelná pomoc při nalezení hotspotů, hledání spolehlivých lokalit, těžko pozorovatelných ptáků a nalezení aktivních pozorovatelů v nových oblastech.
„Je také užitečná pro lidi, kteří píší o stavu a rozšíření ptačí populace. Já sám neustále vyhledávám na e-Bird věci jako: Kde byl hlášen čížek severoamerický v listopadu tohoto roku oproti listopadu loňského roku? Jaký je obecný vzhled vzoru raroha prériového východně od Mississippi?“
„Někteří lidé až příliš věří tomu, co je v e-Bird uvedeno. Například aplikace nezahrnuje všechny záznamy rarit a není to žádná náhrada za zprávy komise pro detailní záznam pozorování ptáků. Ale pro obecný přehled je užitečná čím dál více.“

3. Pokroky v technologii sledování ptáků

V posledních letech se značně rozvinula schopnost sledovat jednotlivé ptáky a s pomocí technologie znovu vytvářet jejich migrační cesty.
Jill Deppe, vrchní ředitelka Audubonovy migrační iniciativy (Audobon´s Migratory Bird Initiative) říká:
„V uplynulých deseti letech jsme dosáhli mnoha pokroků v technologii sledování migrace, což vědcům a ochranářským organizacím, jako je Audubon a naši partneři, umožnilo sledovat jednotlivé ptáky, jak se pohybují po celém světě. Ukazují nám, co ptáci potřebují dnes i zítra a jak jsou navzájem propojeni. Tyto technologie přinesly obrovský vhled do pohybu pěvců, pobřežních ptáků a dalších ptáků, kteří jsou příliš malí na to, aby nesli lokátor.
Například geodeti využívají principy sluneční geolokace ke sledování ptáků. Pro jakýkoliv den se doba slunečního poledne mění v různých zeměpisných délkách a délka denního světla se mění v různých zeměpisných šířkách. Geodeti zaznamenají tuto informaci, která umožňuje vědcům odhadnout polohu ptáka na Zemi. Použitím této technologie vědci ukázali, že lesňáček černohlavý cestuje tři dny přímo napříč Atlantickým oceánem, když migruje na podzim ze severovýchodní Ameriky do jižní Ameriky.
„Další často používanou technologií je radiotelemetrie. Ačkoliv se používala ručně ke sledování ptáků od počátku šedesátých let minulého století, dočkala se radiotelemetrie modernizace, která nám umožňuje sledovat menší ptáky na mnohem větších plochách. Jako vědecký pracovník a stávající člen Národní Audubonovy společnosti jako vrchní ředitelka Iniciativy pro migraci ptáků, já a moji spolupracovníci jsme použili automatizovanou radiotelemetrickou síť ke sledování drozda malého a dalších malých pěvců během jejich podzimní migrace přes Mexický záliv. V rozporu s dlouhodobou představou, že záliv je geografickou překážkou pro pěvce, jsme zjistili, že pravděpodobnost přežití drozdů při překonání zálivu může být překvapivě vysoká a překračuje 90%. Klíčem úspěchu pro ptáky je přístup k lokalitám s vysoce kvalitní potravou a dobré počasí. Za poslední desetiletí Bird Canada a její partneři vytvořili síť MOTUS, systém automatizovaných přijímacích věží protínajících západní polokouli, což významně zlepšuje naši schopnost sledovat ptáky v průběhu ročního cyklu. Pomocí sítě MOTUS vědci zjistili, že kvalita stanovišť obsazená malými ptáky během migrace a zimy, ovlivňuje tempo migrace a migrační cesty a ukazuje vzájemnou provázanost jednotlivých období ročního cyklu.
Tyto a další technologie nás dovedly k éře exponenciálního růstu dat o migraci ptáků. To, jak začneme přistupovat k těmto údajům a jak je budeme využívat, to už bude příběh příštího desetiletí, které v tomto směru povede Audubonova Iniciativa pro migraci ptáků.
Díky partnerství s podobně smýšlejícími organizacemi jako např. Cornel Lab of Ornithology, Smithsonian Migratory Bird Center a našimi partnery na západní polokouli, Audubon spojí všechna tato úžasná data o stěhovavých ptácích, která nám přinesly technologické pokroky za posledních deset let. Tyto informace použijeme k určení toho, kam a jak zaměřit Audubonovy prostředky do ochrany, obnovy a správy klíčových stanovišť, a také ke zmírnění hrozeb po celé migrační cestě těchto druhů.“

4. Ptáci a pozorovatelé ve filmech

Jordan Rutter, ředitel pro vztahy s veřejností v American Bird Conversancy, poukázal na rozmanitost způsobů, jakými jsme v posledním desetiletí viděli ptáky a pozorovatele vystupující v mainstreamové a popové kultuře. Stolní hra Wingspan se stala v roce 2019 obrovským hitem a ještě více otevřela zájem o pozorování.
A když ptáci a pozorovatelé jsou po celá desetiletí předmětem filmů a televizních pořadů, počet a rozmanitost filmů souvisejících s pozorováním, byla v tomto desetiletí působivá. Měli jsme velkofilm The Big Year (Velký rok - 2011), v hlavní roli s Jackem Blackem, Stevem Martinem a Owenem Wilsonem, v roce 2013 film A Birder´s Guide to Everything (Pozorovatelův průvodce na všechno); dokumentární filmy o pozorovatelích: The Central Park Effect (2012), Penguin Counters (2015) a filmy Netflix 2019 Birders a Dancing with the Birds (Pozorovatelé a Tanec s ptáky), a animované filmy Legend of the Guardians (Legenda o strážcích), The Owls of Ga'hoole - Legenda o sovích strážcích (2010), Rio (2011) a Rio 2 (2014).

5. Úspěchy v ochraně

Ano, výzvy, kterým čelí ptáci, jsou stejně tak velké i ve 20. letech tohoto století. Nesmíme ale zapomínat na to, že pozorovatelé a vědci každodenně pracují na zlepšení vyhlídek našich opeřených přátel. Právě v několika posledních měsících byl např. lesňáček šedohřbetý vyřazen z federálního seznamu ohrožených ptáků a město New York přijalo nová pravidla, aby budovy udělalo méně nebezpečné pro ptáky.
Naši přátelé z BirdLife International také sdíleli tento seznam 10 způsobů záchrany nejvzácnějších ptáků na světě za posledních deset let.

1. část - Foto a text Zdroj Birdwatching 2020

Naposledy změněno pátek, 24 leden 2020 21:14

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte




Vláďa Teplý

Vláďa Teplý

Robert

Robert "Dodin" Doležal

Jirka Šafránek

Jirka Šafránek

Honza Haber

Honza Haber

Jarda Vaněk

Jarda Vaněk

Laďa Jasso

Laďa Jasso

Libor Schröpfer

Libor Schröpfer

birdfoto birdwatching.cz legendy rockpalace birdwatching.cz holik birdwatching supra b irdwatching soucek birdwatching
birdwatcher biřrdwatching2018 hasilova birdwatching 2018
hok birdwatching jarda vanek logo birdtelemetry birdwatching 2018 vebr foto birdwatching
    ak havlena birdwatching 2018      

TOP seznamy - celkem registrováno 95 uživatelů

ČR Life List WP Life List ČR Year List 2024 WP Year List 2024 Poslední přírůstky
305 Jaroslav Vaněk 381 Zdeněk Souček 101 Renata Hasilová 114 Renata Hasilová 14.04.2024 Kukačka obecná Renata Hasilová
297 Birdwatching.cz 369 Vláďa Teplý 96 Vratislav Ježek 96 Vratislav Ježek 14.04.2024 Zvonohlík zahradní Renata Hasilová
296 Zdeněk Souček 345 Jaroslav Vaněk 77 Birdwatching.cz 87 Miroslav Horák 14.04.2024 Bekasina otavní Renata Hasilová
288 Jirka Rohlena 333 Birdwatching.cz 69 Miroslav Horák 77 Birdwatching.cz 14.04.2024 Rákosník proužkovaný Renata Hasilová
273 Vláďa Teplý 316 Jirka Rohlena 29 Zdeněk Švajda 29 Zdeněk Švajda 14.04.2024 Cvrčilka zelená Renata Hasilová
273 Pavel Mezulián 304 Jan Veber 14.04.2024 Slavík obecný Renata Hasilová
272 Michal Staněk 302 Michal Staněk 14.04.2024 Bělořit šedý Miroslav Horák
257 Renata Hasilová 290 Renata Hasilová 13.04.2024 Budníček větší Vratislav Ježek
247 Blancherose 273 Pavel Mezulián 13.04.2024 Pěnice černohlavá Vratislav Ježek
235 Patrik 270 Martin Horyna 13.04.2024 Rehek zahradní Vratislav Ježek
227 Vratislav Ježek 264 Ondřej Beneš 13.04.2024 Strakapoud prostřední Vratislav Ježek
219 Vladimír Toman 248 Blancherose 13.04.2024 Zvonohlík zahradní Vratislav Ježek
217 Martin Horyna 240 Vratislav Ježek 12.04.2024 Pěnice černohlavá Miroslav Horák
206 Ondřej Beneš 235 Patrik 12.04.2024 Bramborníček černohlavý Miroslav Horák
205 Michal Hlaváč 230 Markéta Večeřová 12.04.2024 Linduška lesní Miroslav Horák
202 Markéta Večeřová 219 Vladimír Toman 09.04.2024 Pěnice pokřovní Vratislav Ježek
200 Ilona Jurečková 206 Michal Hlaváč 09.04.2024 Pěnice černohlavá Renata Hasilová
188 Miroslav Horák 200 Ilona Jurečková 07.04.2024 Ťuhýk obecný Renata Hasilová
149 Jaromír Žebrák 189 Jiří Šantavý 07.04.2024 Kvakoš noční Renata Hasilová
145 Jiří Šantavý 189 Miroslav Horák 07.04.2024 Krutihlav obecný Renata Hasilová
140 Lukáš Novotný 149 Jaromír Žebrák 07.04.2024 Dudek chocholatý Renata Hasilová
115 Josef Trojan 148 Martin Sochor 07.04.2024 Jeřáb popelavý Renata Hasilová
107 David Kuba 140 Lukáš Novotný 07.04.2024 Moták pochop Renata Hasilová
90 Radomír Zdarsa 120 Josef Trojan 07.04.2024 Strnad luční Vratislav Ježek
48 Lenka Marianna 108 David Kuba 07.04.2024 Moták pochop Vratislav Ježek
37 Jirka Sochor 90 Radomír Zdarsa 03.04.2024 Strnad luční Miroslav Horák
35 Iveta Doleželová 49 Lenka Marianna 03.04.2024 Brkoslav severní Vratislav Ježek
16 Tereza Froňková 37 Jirka Sochor 01.04.2024 Vlaštovka obecná Vratislav Ježek
11 Lenka Hodačová 35 Iveta Doleželová 01.04.2024 Čáp bílý Vratislav Ježek
1 Martin Vašíček 16 Tereza Froňková 01.04.2024 Ústřičník velký Renata Hasilová