8. prosince - Technologie

  • sobota, 20 duben 2019 07:23

Chtěl jsem napsat něco o tom, jakou technologii používáme v průběhu roku. Není tajemstvím, že technologie hraje roli v dnešní ornitologii, mapy, poplachové aplikace, facebookové skupiny, různá místa, kamery, chaty, mobilní telefony, to všechno pomáhá neohroženému pozorovateli k těm svým  zaškrtnutím. Začněme s mapami.

Mapy a přístup k internetu

Mapy Google jsou úžasné, ale měli jsme strach jak blázni před Big Year, protože řada arabských zemí nepovoluje službu offline Google Mapy. Připravili jsme jinou aplikaci map, nazvanou Locus Map, která umožňuje režim offline map. Řešení se ukázalo jako mnohem jednodušší – pořídli jsme si extra telefon Android s nižším rozlišením (lo-end) a koupili SIM karty všude, kde jsme byli. Pak jsme na tomto telefonu použili WIFI připojení, poskytující WIFI pro nás všechny. Nevýhodou s připojením je, že většina telefonů má poměrně málo nastavení, kde lze stahovat, synchronizovat atd. jen na pozadí WIFI. Z  pohledu našich telefonů jsme byli na WIFI, zatímco ve skutečnosti jsme všichni byli v síti 4G prostřednictvím extra telefonu. Tato nastavení musí být přeneseno do manuálu, jinak dojde k vysokému přenosu dat a po celou dobu si kupujete více dat.

To nám umožnilo perfektní přístup k mapám ve všech zemích. Zvláště satelitní volba v Google mapách se během roku ukázala k nezaplacení. Spoustu času jsme strávili hledáním správného stanoviště ptáka, satelitní možnost nám poskytla neocenitelná vodítka o tom, kde se nacházejí prašné cesty, močály, rybníky, pole, atd.

Obvykle je velmi snadné a také levné koupit tyto SIM karty a data. Náklady jsou jen zlomkem ceny doma. Někdy jsme je koupili na letišti, ale mnohem častěji v malých obchodech ve městech. I když aktivace SIM karty je někdy obtížná a potřebuje s tím pomoci – obvykle u prodejce v obchodě, na ulici, kde kartu koupíte. Když budete kupovat další potřebná data, potřebujete se proklikat postupem, který je v různých zemích jiný. Obvykle se další data dají koupit v malých obchodech, dokonce i v malých obchodech s potravinami nebo kavárnách. Prodejci Vám vždy pomůžou s postupem klikání.

Pokrytí je vynikající ve všech vzdálených zemích, měli jsme lepší pokrytí 4G v Oued Jenna v Západní Sahaře, než jsme kdy měli ve Velké Británii.

Jazyk
V naší skupině mluvíme švédsky, anglicky, německy a španělsky. Důležité jazyky, které postrádáme, jsou francouzština, arabština a ruština. Když všechno ostatní selže, nastupuje jako poslední možnost řeč těla, nicméně nedávno přidaná překladová služba do Googlu nás několikrát zachránila. Nyní je možno v aplikaci Google Translate přeložit celý jazyk, který v kombinaci s různými jazykovými klávesnicemi umožňuje komunikovat (pomalu) i v těch jazycích, které neumíme. Angličtina není tak běžná jak byste si mysleli a zejména v odlehlých místech země angličtina nefunguje.

Ukládání obrázků
Během roku uděláme spoustu snímků a SD karty se rychle naplní, zvláště pokud jste si zvolili (jak byste měli) volbu RAW ve fotoaparátu. Řešením je brát na výlety pořádný laptop a přímo v terénu udělat ten otravný proces zpracování fotek, nahrát (přes síť 4G) všechny obrázky, které chcete uložit a pak smazat zbytek.

Ano, uvědomuji si, že to bolí, ale opak by bolel ještě víc. Existuje spousta dobrých možností pro ukládání fotek jako např. cloud úložiště. Kupte si nějaký extra prostor na Google Drive, zaregistrujte se na adrese www.smugmug.com, atd. Je to Vaše volba.

Hlášení a sledování odškrtnutí
Pokud vím, existují tři různé aplikace, které jsou dobré na sledování vašich pozorování, iGoTerra (kterou používáme my), eBird a jeho přidružené aplikace, a Observado a jeho přidružené aplikace. Jednu si vyberte.

Digiscoping a fotografování
Naučte se digiscope přiměřeně dobře, často je rozdíl mezi záznamem obrázku ptáka a vůbec žádným záznamem. Jestli je to vzácný pták, budete potřebovat tu fotografii, abyste přesvědčili ostatní pozorovatele o pravosti svého pozorování. Existují adaptéry, ale zpomalí vás. Naučte se prostě, jak položit telefon na dalekohohled a udělejte obrázek – a rychle.

Vábení a přehrávání
CD balíček od Andrease Schultze jsou tradičně nejlepší zvukové nahrávky ptáků WP oblasti. Nyní máme další možnosti. Jednou z dobrých možností je použít vábení (volání) z aplikace Collins Bird Guide a pak ji doplnit o další vábení z Xeno canto pro druhy, které jsou v aplikaci špatně pokryty. Nejlepší reproduktor pro pozorovatele je JBL clip, stačí koupit jeden.

Občas používáme Mobtapes – tady je jedna, která se osvědčila v průběhu roku. Mobtape – používat s opatrností.

Také jsme použili aplikaci nazvanou Easy Voice Recorder pro nahrávání zvuku. Několikrát nám pomohl, když jsme slyšeli ptáka, ale nebyli jsme si jisti jeho identifikací.

Rychlá nahrávka vám poskytne čas na další prověření, aniž byste spoléhali jen na paměť. Tato konkrétní aplikace má schopnost získat zvuk, užitečné je i velmi pomalé nahrávání.

Informace o ptácích

Nové informace o ptácích jsou hojné na internetu, ale máme problém s tím, že existuje velmi mnoho různých informačních zdrojů. Během roku jsme skenovali nepřetržitě všechny tyto stránky/aplikace. Zde jich je několik.

  • RBA – výstrahy vzácných ptáků ve Velké Británii /Irsku. Jedná se o placenou službu, která je nutná a neocenitelná.
  • eBird je pro nás v mnoha oblastech/zemích hlavním zdrojem informací. Schopnost prozkoumat hotspoty a všechny další funkce vyhledávání je neocenitelná. Děláme všechna hlášení v iGoTerra, ale jakmile je rok ukončen, zajistím, aby všechna naše data byla uložena i na e-Bird. E-Bird má také vynikající aplikaci pro zrakové záznamy a dělat všechno v e-Bird je jasnou alternativou k iGoTerra.
  • Observado je v mnoha směrech podobný e-Bird, ale s horší funkčností vyhledávání. V průběhu roku jsme aplikaci intenzivně využívali.
  • BirdAlarm je aplikace Club300 ve Švédsku, používá se také v Norsku a Dánsku. Platí se.
  • Všechny různé facebookové stránky stojí za zaregistrování. Birding Germany/Iceland/Italy/Poland/ Cape Verde/.
  • Zprávy o ptácích z Německa a Francie jsou a stránkách ornitho.de a ornitho.fr.
  • Whatsapp skupiny v různých zemích jsou skvělé,ale vždy vyžadují místní kontakt.    

 

Naposledy změněno pátek, 26 březen 2021 11:10

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte