Western Palearctic – únor 2019 - Hvězdy na ostrově

  • sobota, 24 srpen 2019 08:41

Některé impozantní objevy umožnily Kanárským ostrovům upoutat pozornost od svých Makaronéských kolegů, když Atlantské ostrovy nadále hostily během února mnoho raritních druhů, referuje Josh Jones.
Únor byl vynikajícím měsícem pro Kanárské ostrovy. Bukáček zakrslý se nadále těšil popularitě u návštěvníků Fuerteventury, ale byl to Lanzarote, na kterém se objevily snad dva nejpoutavější druhy: Pro souostroví druhý rybák oranžovozobý byl v Arrecife přinejmenším od 11. do 21. a skřivan pruhoocasý v Puerto del Carmen ve dnech 18. -19. byl nalezen návštěvníkem z Anglie. Letiště na jihu Tenerife hostilo také bělořita plavého 15. a byl pro Kanárské ostrovy druhým. Poslední zprávy se týkaly afrického chřástala žlutozobého ve Famaře na Lanzarote, který byl vyfotografován 7. prosince 2018.
Jinde na Makaronských ostrovech pobýval africký chřástal na Salu na Kapverdách, byl ale prakticky neviditelný, ale byl ještě přítomen přinejmenším 26. Stejnou bažinu s chřástalem sdílela koliha malá, která byla v oblasti už začátkem roku. Mezitím v sousední Boa Vista zůstala samička hohola bělavého v Rabil Lagoon (mokřadní místo v kapverdském souostroví) 15.- pravděpodobně to byl ten samý pták, který byl na Salu během podzimu. Azory se trochu vrátily zpět na výsluní pro birdery zásluhou racka amerického v Praia da Vitoria na Terceiře, plus když se tam objevil racek Bonapartův na ostrově v Lagoa do Junco, volavka zelenavá a hohol bělavý se zdržovali ve Faja dos Cubres, Sao Jorge . Nově byly nalezeny kachny tmavé na Terceiře a Faialu.
Ze západní Sahary přišly záznamy o racku jižním a konipasu citronovém z širší oblasti Dakhla Area, když pro Maroko byl zaznamenán vůbec první zvuk budníčka altajského v centru Rabatu 13.
Racek kanadský se vrátil opět do Xove v Galicii od 18. byl zde viděn téměř každou zimu od prvního objevení v r. 2008, kdy byl juvenil. Také tam byl racek americký, jeden ze dvou v Galicii. V oblasti byla také lyska americká v Lagoa de Cospeito od 23. Další dospělý racek americký byl 21. ve Fuengirola v Andalusii, zatímco v Portugalsku byla stále ještě volavka zelenavá v Quinta do Lago, v Algarve.
Francouzské záznamy obsahovaly dva různé jedince rybáka Forsterův: v prvním zimním šatu na ostrově Noirmoutier a dospělého v Houlgate na pobřeží Normandie. Přezimující zedníček skalní byl 13. stále v Dinan. Na Normanských ostrovech byl viděn přerušovaně American Royal Tern kolem pobřeží Guernsey do poloviny měsíce.
Holansko mělo jistě produktivní zimu a příchod drozda černohrdlého do Coevorden jen obohatil již impozantní obsazení přezimujících rarit, které zahrnovaly dropa malého v De Zilk od 10.-27. a pokračující hrdlička východní v Limmen a Nutcrakera v Wageningenu. V Belgii v Bruselu byl stále ještě kormorán malý.
Zprávy ze Švédska se týkaly nedospělého orla královského, který byl celý měsíc stále poblíž Skurup a hrdličky východní v Gullbrandstorpu. Island se ukázal jako klidný, ale Melanitta deglandi byl stále mimo Keflavik a strnadec bělohrdlý zůstal v Kópavogur do 3. Drake Stejneger´s a Black Scoters byli spatřeni na polském pobřeží, zatímco hvízdák americký v Góra Strokowa byl pro zemi již sedmým.
Dva různí bělořiti černohřbetí na Kypru koncem měsíce představovali čtvrtého a pátého viděného na ostrově. V Izraeli přezimující hejno včelojedů chocholatých se přestěhovalo z Eilatu ke konci února. Zatímco nepochybně pomohla loď, vrána černobílá v Shuwaikh Port v Kuvajtu 14. byla fascinující událostí.

01 rybak oranzovozovy wp

Druhý rybák oranžovozobý pro Kanárské ostrovy se nacházel v Arrecife na Lanzarotu po dobu 10 dní od 11., často ve společnosti rybáka severního

02 bukacek zakrsly wp

Bukáček zakrslý na Fuerteventuře vstoupil do 15. měsíce svého pobytu na Barranco de Rio Cabras

03 skrivan pruhoocasy wp
Také na Lanzarote tento pěkný skřivan pruhoocasý v Puerto del Carmen byl pouze čtvrtým záznamem pro Kanárské ostrovy. Pozdější zprávy ze stejného ostrova o chřástalu africkém ve Famaře se vynořily v průběhu prosince

04 racek americky
Na Azorech, ostrov Terceira byl místem racků včetně tohoto racka amerického v Praia da Vitoria a racka Bonapartův v Lagoa do Junco

05 rybak foresteuv wp
Hodně překvapivé pro pobřeží Británie, byli dva jedinci rybáka Forsterův na severozápadě Francie během února, včetně tohoto ptáka v Houlgate v Normandii

06 drop maly
Dalším ptákem v radaru britských pozorovatelů byl tento drop malý, krůček nad Severním mořem do Holanska

07 tuhzk sedy wp
Ve Španělsku tento ťuhýk šedý, který udržoval zájem pozorovatelů na Deltě Ebro během února

08 oresnik wp
Holandsko si užilo vzrušující zimu s objevenými různými raritami, ale dlouhodobě zdržující se důvěrný ořešník ve Wagenlagenu byl bezpochyby zlatým hřebem

09 hrdlicka
Od konce února přítomná hrdlička východní v Limmenu byla součástí poutavého obsazení přezimujících holandských rarit, které také zahrnovaly drozda černohrdlého v Coevordenu

Zdroj Birdwatch Duben 2019

Naposledy změněno pondělí, 09 září 2019 21:59

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte