Western Palearctic - březen 2019 – Neprozkoumaná oblast

  • sobota, 24 srpen 2019 09:08

Výlet do neznámé části Western Palearctic přinesl pozoruhodné výsledky, zatímco z Kapverd byly hlášeny ne méně než dvě slípky drobné. Josh Jones informuje o raritách.
Březen nabídl dobrý mix starých a nových zajímavostí kolem Western Palearctic. Alžírsko je jedna z nejhůře známých zemí v regionu, ale brhlík kabylský vyvolal potřebu to změnit, několik týmů pozorovatelů navštívilo v březnu severovýchod země, aby se spojilo s touto endemií. Jedna neohrožená skupina se pustila do neprozkoumaného území na jihu, objevila stovky stříbrozobek zpěvných v Tamanrasset a ještě k tomu s důkazem o hnízdění. Ukázalo se, že je zde snadné také nalézt amaranta malého.
Zprávy ze Salu na Kapverdách se týkaly možná jedinečného ptáka měsíce: pro region pátá slípka drobná, která byla přítomna ve stejné laguně jako chřástal africký. Ta první byla přítomna od 5. - 9., s chřástaly byla naposledy spatřena 11. Což se stalo v okolí Santiago, nová zpráva se roznesla o další slípce drobné – čtvrtá pro region WP – vyfotografována byla 24. února. Čejka trnitá v Taraffalu 3. byla právě třetí pro Kapverdy. Holub hřivnáč se vrátil na Sal, kde byl od 27. v Santa Maria a představuje první záznam pro souostroví, zatímco koliha malá pobývala na ostrově celý měsíc.
Vrána šedá na Gran Canarii od 8. - 11. byla kuriózně první pro Kanárské ostrovy, Bukáček zakrslý zůstával další měsíc na Fuerteventuře.
Během března pobývala volavka zelenavá, vodouš velký a potápka šedá ve Faja dos Cubres na ostrově Sao Jorge na Azorech. Samička hohola bělavého v prvním zimním šatu ve Furnas na ostrově Sao Miguel od 23., může být ptákem ze Sao Jorge.
Přezimující ťuhýk středoasijský a čírka modrokřídlá byli nejlepšími z pobřežního Maroka a lelek zlatý byl konečně potvrzen, když hnízdil v západní Sahaře, a samička byla vyfotografována s mláďaty na konci měsíce. V Mauretánii byli dostupní uvnitř WP datel šedoprstý, lelek zlatý a myšák dlouhoocasý. Přítomnost skř v Merzouga bude nepochybně zajímavá pro regionální držitele seznamů.
Španělské záznamy se týkaly plameňáka malého ze tří míst se třemi keptuškami stepními, které byly nalezeny ve druhé polovině měsíce. Přezimující ťuhýk šedý pobýval v deltě Ebro a v Galicii zůstali jak lyska americká, tak racek kanadský. Sameček pěnice turecké v Camargue 31. byl druhým pro Francii a prvním, který byl vícekrát pozorován. Mezitím rybák Forsterův byl stále na ostrově Normoutier v polovině měsíce, stejně jako zedníček skalní v Dinanu. Pěvuška podhorní byla 18. na severním pobřeží v Cap Fréhel a albatros černobrvý přeletěl 31. Cap Gris-Nez.
Na Normanských ostrovech americký rybák královský v polovině měsíce stále ještě plaval na pobřeží Guernsey. Hrdlička divoká byla fotografována 12.v Zuidbarge v Holansku, zatímco poulární ořešník zůstával celý měsíc ve Wageningenu. Stejner´s Scoter se vrátil 2. na švédské pobřeží do Halmstadtu, kde pobýval několik dní. Hrdlička divoká pokračovala do 18. v Gullbrandstorpu a orel královský zůstal po celou dobu poblíž Skurup.
Volavka velká v prvním zimním šatu byla 13. chycena vyčerpaná poblíž Kópavogur na Islandu, ale brzy zemřela. Melanitta deglandi se ukázal být stálou událostí mimo Keflavík. Racek polární v třetím zimním šatu v Minsku 9. je pro Bělorusko působivě prvním. Jako další první záznam byla započtena husa krátkozobá v Branišovicích 9. v České republice. Krkavec hnědokrký na ostrově Lampedusa na Sicílii je italským druhým, ačkoliv vrána domácí ve Fiumicino v regionu Lazio dorazila pravdědpodobně na lodi.
Rybák oranžovozobý byl fotografován 2. v Chekka v Libanonu a pozoruhodně byl poprvé viděn v zemi od roku 1985. Izraelský vůbec první ťuhýk hnědý byl krátkým návštěvníkem večer 27., bohužel druhý den už nebyl nalezen. Také kolem Eilatu se zdržovalo minimálně deset včelojedů chocholatých a vytvořili nevídanou přezimující skupinu v zemi.

01 stříbrozobka zpěvná
V jižním Alžířsku, poblíž Tamanrasset, bylo zaznamenáno asi 300 stříbrozobek zpěvných, které zde hnízdily. Jižní Alžírsko je jediné místo ve Western Palearctic, kde může být tento druh nalezen, i když existuje pár záznamů z Egypta

02 brhlík kabylský

Po desetiletí byl brhlík kabylský poněkud mystický druh zobrazován v regionálních průvodcích. Ale během posledních pár let mají evropští pozorovatelé možnost navštívit baštu endemických druhů na severovýchodě země

03 kačer melanitty deglandi
Dlouhodobě pobývající kačer melanitty deglandi na Islandu byl poměrně spolehlivým brzkým přídavkem k návštěvnímu seznamu pozorovatelů, v přístavu, který je jen pár minut jízdy od letiště v Keflavíku

04 amarant malý
Další alžírskou specialitou je amarant malý. Spadá do kategorie druhu C – která je hojná a rozšířená v Subsaharské Africe – byl nalezen v hojném počtu kolem Tamanrassetu

05 skřivánek plavobřichý
Skřivánka plavobřichého je možné bez problémů vidět v Západní Sahaře, i když až tři byli přítomni kolem Mergouza. Je zajímavé, že tento druh hnízdil na stejném místě v r. 2010

Zdroj Birdwatch květen 2019

 

Naposledy změněno pondělí, 09 září 2019 21:58

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte