Western Palearctic - duben 2019 – Na plný plyn

  • sobota, 24 srpen 2019 10:11

Kapverdy byly středem pozornosti s buřňákem trinidadským, který byl 18. fotografován z Rasso, těsně následován buřňákem černotemenným z Fogo 28. – tyto záznamy znamenají 14. a 12. pro Western Palearctic. Souostroví nyní vzneslo nárok na předchozí čtyři regionální záznamy o těchto druzích s každoročním výskytem od roku 2016.
Koliha malá zůstala také na Kapverdách na Salu a v Praia v Santiagu 17. bylo impozantní hejno tří, kde byla také přítomna volavka černá. Další dvě volavky černé byly v Tarrafal na Santiagu, přičemž na ostrovních nádržích v průběhu dubna pobývala alespoň jedna volavka prostřední.
Skvělé pozorování bylo zaznamenáno 8., byl spatřen racek vnitrozemský na jednom ze sezónních jezer v poušti poblíž Merghouzy v Maroku. Několik skupin skřivanků plavobřichých v této oblasti naznačuje, že se jedná o slušný rok pro tento druh. Další novinky se týkaly prvního potvrzeného záznamu hnízdícího lelka zlatého v Západní Sahaře a pozorováním datla šedoprsého a myšáka dlouhoocasého v regionu, v Mauretánii. Je nepravděpodobné, že by se Kanárské ostrovy vyhnuly tomuto kolu a kulík kanadský byl opět viděn na začátku měsíce v Los Abrigos na Tenerife, zatímco bukáček zakrslý se zdržoval na Fuerteventuře. Záznamy z Azor tentokrát příliš nevzrušily birdery jako je tomu obvykle, když mezi nejlepší patřili brkoslav americký a volavka červená na Corvu.
První pěnice Tristramova pro Španělskou pevninu byla fotografována 13. v L´Albufera de Valencia, ale nezdržela se dostatečně dlouho, aby mohla být „twičována“ birdery. Výrazný počet pozorování lejsků bělokrkých se uskutečnil během dubna v Cataluňa se 121 záznamy. Ke konci měsíce dorazil na Coto Doňana plameňák malý. Přes hranici v Portugalsku byla stále 21. hlášena volavka zelenavá v Qinta do Lago, orel stepní byl viděn 14. v Alentejo.
Francouzská druhá pěnice turecká pobývala do 8. v Saintes-Maries-de-la-Mer. Další zajímavé francouzské záznamy – z nich několik zahrnovalo kačera morčáka chocholatého na západním pobřeží v Ambonu v Morbihanu 12., keptuška stepní v Saing -Martin-la-Garenne od 12. - 21. a v Onnaingu od 24. a rybák Forsterův v kolonii rybáků severních v Hable d´Ault do 20. a luněc šedý v terminálu eurotunelu v Calais a sameček skalníka zpěvného v Escalles 23. Posledně jmenovaný byl na bílých útesech Doverských, zatímco luněc provokoval anglické pozorovatele.
Na Normanských ostrovech pokračoval rybák královský okolo pobřeží Guernsey, i když byl jen příležitostně hlášen. Holanská šestá kalandra zpěvná byla v Goerdereede ve dnech 25. - 26., ořešník byl stále celý měsíc ve Wageningenu, a tam byli také viděni nejméně čtyři luňci šedí. Kormorán malý byl naposledy viděn v Bruselu 18. nebo další pak v Zedelgemu 28. White´s Thrush (Zoothera aurea) byl nalezen 15. mrtvý v Gentu. V Itálii byl kulík hnědokřídlý 23. v Padule di Fucescchio v Toskánsku.
Němečtí pozorovatelé měli radost z návratu albatrosa černobrvého, kterého viděli 4. na Syltu; zdržoval se zde přerušovaně do 18. Jiný německý záznam obsahoval keptušku stepní v Sasku-Anhaltsku a bělořita plavého v Bavorsku. Dánské zprávy zahrnovali Black Scoter ze Skagenu 5. a pár luňců šedých. Další pěvuška podhorní byl zaznamenán přes moře v Astolu ve Švédsku 28., ale zobrazená Wilson's Snipe poblíž Vendelu od 14. - 26. byla jistým zlatým hřebem pro švédské pozorovatele. Norsko bodovalo s White Trush 27. v Utsira.
Finský čtvrtý strnadec bělohrdlý navštívil Suomussalmi 25. 27. byli viděni Black Scoter a strnad šedokrký v Uusikaupunki, respektive v Säkylä. Nejlepším islandským ptákem byla samička rybaříka pruhoprsého v Mosfellsbauer, blízko Reykjavíku. Poprvé byla hlášena 10., zjevně byla přítomna od minulého listopadu.
Další pozorování tří luňců šedých přišla z Polska. Gruzie přihlásila 27. dva skvělé záznamy: strnad šedý a poštolka amurská. V Turecku se vrátil plameňák malý na jezero Kulu. Orlík kejklíř letěl přes Eliat v Izraeli 10., kde stále ještě pobývali včelojedi chocholatí.
Přes hranici v Jordánsku v aquabské ptačí observatoři čekala husa malá.

01 buřňák trinidadský

Poněkud překvapivě byl tento buřňák trinidadský, který byl fotografován 18. z Rasso, teprve druhým záznamem pro Kapverdy

02 lelek zlaty
Lelek zlatý hnízdil v Západní Sahaře asi 12 měsíců po prvním potvrzení záznamu o hnízdění pro Western Palearctic, v Mauretánii

03 rybarik

Tato samička rybaříka pruhoprsého byla blízko hlavního města Islandu Reykjavíku a byla tam přítomna zjevně od listopadu 2018

04 penice duben
Druh, který se dostal do srdcí britských pozorovatelů – tato krásná pěnice turecká – je jen druhým záznamem pro Francii – zůstala v Camargue v Saintes-Maries-de-la-Mer do 8

05 Kulík hnědokřídlý
Kulík hnědokřídlý je druh, který přiváděl italské pozorovatele k šílenství. Tento pták v Toskánsku byl pouze třetím národním záznamem


Zdroj: Birdwatch Červen 2019

Naposledy změněno pondělí, 09 září 2019 21:57

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte