Western Palearctic - květen 2019 - Hvězdné skandinávské jaro

  • sobota, 24 srpen 2019 16:20

Květen se ukázal být nevšedním obdobím pro norské a švédské pozorovatele s dlouhým seznamem objevených rarit. Jinde v Nizozemí si užívali rušný měsíc. Hlásí Josh Jones.
Ukázalo se, že to byl neuvěřitelný měsíc pro Švédsko a Norsko s úspěšnými důležitými objevy dokazujícími, že skandinávští pozorovatelé měli plné ruce práce. Největším trhákem v souvislosti s Western Palearctic byla čejka šedohlavá která byla druhým regionálním záznamem. Byla nalezena 2.v Norsku v Rossøya a zdržovala se zde do 4., než přeletěla švédskou hranici a usadila se od 13. – 19. ve Väse, Värmlandu. 2.květen byl pro Norsko tímto památným dnem. Objevila se fotografie nedospělého albatrose tristanského, údajně fotografovaného z trajektu ve Stavangeru. Není však vyloučen podvod, který se zdá být pravděpodobný. Předtím následoval strnadec bělokorunkatý na ostrově Bulandet (souostroví v moři u pevninského pobřeží západního Norska), který tam byl kolem 5. a se před jedním šťastným pozorovatelem objevil skřivánek menší ve Stava, Karmøy, Rogaland (územně správní jednotka v jihozápadním Norsku, správním centrem je Stavanger). Ale to nebylo tou hlavní z norských vzácností. Kulík větší působivě navštívil Polární kruh, když pobýval ve Finsku ve Slettnes od 11.- 14. a vodouš velký byl 13. krátce v Klepp v Roagaland. Tyto dva brodivé ptáky následovali supové hnědí v Hedmark 18. a ouhorlík indomalajský 27. v Rogaland. Navzdory tomuto impozantnímu nástupu, Švédsko nebylo překonáno. Stejně jako čejka, sameček strnada šedého z východního poddruhu semenowi v Sundre Bird Observatory (místo pro chov a odpočinek ptáků) na jižním konci Gotlandu od 17. – 19. byl prvním národním. Poté, 21. pro zemi druhá hrdlička karolínská, byla nalezena v Ottenby, Öland, z místa se přemístila od 23. na sever do Hammarby – vyšlo najevo, že ten samý pták byl viděn v North Ronaldsay koncem dubna.
Kačer Stejneger´s Scoter byl od 8.-22. na volném moři v Hörnefors, Västerbotten, zatímco American White-winged Scoter se vrátil do Svenska Högarna v polovině měsíce.
Nakonec dospělý Pallas's Gull byl ve Västenborttenu 25.
První dánský vrabec pokřovní byl 15. ve Skagen, viděl ho jen nálezce, protože unikl pozornosti twitčerů. Ve Skagen byli také luňci šedí a sup bělohlavý. V porovnání se svými skandinávskými sousedy, byl ve Finsku klid, ale pro zemi první strnad tundrový – sameček – byl 19. na ostrově Rönskär západně od Helsinek. Islandské záznamy obsahovaly národní vzácné druhy – jako například vlaštovka skalní, vodouš kropenatý a rákosník proužkovaný.
Polský první skřivánek menší byl 30. na pláží v Hel (město v severním Polsku u Baltského moře). Slavná britská vrána černobílá se 22. přemístila do Holanska, kde byla spatřena letící nad Den Oever, předtím než se usadila od 25. v Leens. Ořešník pobýval celý měsíc ve Wageningenu, nejméně tři supové hnědí byli zaznamenáni tamtéž, kulík větší si užíval v Maasvlakte (projekt, kterým se rozšířil přístav Rotterdam) a několik luňců šedých bylo viděno přes celou zemi a také v Belgii. Největší raritou pro posledně jmenovanou zemi byl sameček bělořita šedého alžířského v Templeuve, kde byl jeden den a to 7., byl prvním jak pro Belgii, tak i pro Francii, protože byl původně nalezen právě na francouzské hranici. Neuvěřitelné, sup hnědý letěl nad místem, kde byl bělořit předtím, než se přemístil poblíž následující den (tento pták byl tím samým, který nakonec skončil v Norsku). Skupina až osmi nedospělých pelikánů bílých, která se vrátila do Francie na jih, naznačovala opravdový příliv, zatímco rybák západní byl 25. v zálivu Arcachon a kulík větší byl do 7. v Hyères.
Tři nebo čtyři rybáci západní byli celý měsíc v Marjal dels Moros ve Valencii, ve Španělsku. Skřívan dudkovitý, který byl 20. na letišti v Menorce, se stal prvním záznamem pro Baleárské ostrovy. V Coto Doñana (španělský národní park na jihozápadě Pyrenejského poloostrova) byla 2. vyfotografována volavka západní. Uvězněný buřňáček vlaštovčí na Ilhéu de Cima (neobydlený ostrov Kapverd) 29. byl prvním pro Kapverdy. Mezitím Bukáček zakrslý se zdržoval na Fuenteventuře a vrána černobílá byla opět v M´Hamid v Maroku. Konečně, přes severní Egypt a Eliat v Izraeli byl zaznamenán přelet včelojedů chocholatých; dva se zdržovali v měsíci na posledně jmenovaném místě.

01 cejka sedohlava

Tato čejka šedohlavá představovala pro Western Palearctic druhý záznam , poprvé byla zaznamenána v Turecku v březnu 2018. Tento jedinec navštívil v květnu jak Norsko, tak Švédsko, naposledy byl viděn 19. ve švédské Väse

02 rybak zapadni wp

Nejméně tři rybáci západní byli nalezeni v obrovské kolonii Sandwich Terns v Marjal dels Moros, ve Valencii po celý květen

03 sup hnedy
 Impozantní, z Holanska byly hlášeni během května tři supové hnědí včetně tohoto ptáka v Hellendoornu

04 strnad sedy
Nádherný sameček strnada šedého byl prvním pro Švédsko. Jediný další záznam druhu v Západní Evropě přišel také v květnu. V Dánsku v r.2005 se nabízela šance, že se by se jeden mohl dostat do Británie a Irska na jaře

05 belorit
 sameček bělořita šedého alžířského byl prvním jak pro Belgii, tak i pro Francii

06 strnad tundrový
 Poněkud překvapivě, tento strnad tundrový byl prvním finským a teprve devátým zaznamenaným v Evropě západně od Ruska

07 vrana černobíla
Poté, co vrána černobílá strávila téměř rok v Británii, byla 22.nalezena v Holansku

Zdroj: Birdwatch Červenec 2019

Naposledy změněno pondělí, 09 září 2019 21:56

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte