Western Palearctic červen 2019 - Jedeme do Holandska

  • neděle, 25 srpen 2019 06:51

Dvě velmi vzácné čejky byly nalezeny v Holansku, i když o jejich původu zůstává otazník. Francie a Španělsko si užily produktivní měsíc, jak referuje Josh Jones.
Úžasný měsíc pro Holansko vyprodukoval dvě mega čejky černoprsé, které i když ne bez kontroverze, by mohly být obě přijaty jako národní prvenství. Ukázalo se, že čejka černoprsá, která byla na ostrově Texel (největší z Friských ostrovů) 19., byla předtím viděna 11. v Belgii a 31.května v Bavorsku v Německu, posledně jmenovaná naznačuje, že přišla z jižních podnebí.
Pták se přemístil – i když krátce na Ameland (jeden ze Západofriských ostrovů) pouze 23., takže pro masy nadšených holanských pozorovatelů byl bohužel „neodškrtnutelný“ (untwiched). To bylo poté, co na veřejnost přišla nová vzrušující zpráva – na ostrově Pag v Chorvatsku přesně ten samý jedinec byl fotografován; určitě další náznak, že tento pták, který hnízdí tak blízko jako je východní Turecko, by mohl mít původ ve volné přírodě.
Na polích ve Workumu ve Frieslandu (nizozemská provincie při mořském pobřeží) byla 27. nalezena čejka šedohlavá. Bezprostřední předpoklad byl, že by to mohl být pták, který byl viděn v Norsku a Švédsku dříve na jaře, ačkoliv několik zjevných rozdílů v šatu naznačuje, že by se mohlo jednat o druhého ptáka. Zůstal až do následujícího večera, kdy odletěl.
Holansko vyprodukovalo také další národní prvenství, i když pro twitchery nepoužitelné 24. byl nahrán zvuk samečka budníčka žlutavého ve Vlaardingenu, ale odletěl dříve, než byla provedena jeho identifikace. Další holanské záznamy obsahovaly samečka bělořita bělohlavého, který byl 16. ve Vlielandu a prakticky „zdomácnělý“ ořešník pokračoval celý měsíc v pobytu ve Wageningenu.
V Holansku se také poflakovala vrána černobílá na severozápadě země, poskakovala na ostrově mezi Schiermonnikoog a Ameland a také navštívila vesnice poblíž pevniny. Sousední Belgie si užila územní cvrčilku říční v Zichem, další hlášení se týkalo několik kormoránů malých včetně ptáka žijícího na okraji Bruselu, stejně zajímavé byly zprávy o supu hnědém a bělohlavém.
Rybák západní – jeden z původních ptáků testovaných na DNA a stejný jako ten, který byl viděn v Západním Sussexu ( hrabství v jihovýchodní Anglii) v r. 2017 – byl v kolonii Sandwich Tern v Barbâtre (obec v departmentu Vendée na ostrově Noirmoutier) během posledních červencových dní. Nedaleko se ozývalo 9. úžasných 12 chřástalů nejmenších v regionálním přírodním parku v Brière ( druhá největší francouzská oblast bažiny po Camargue) – nebývalý počet pro Bretaň. Také ve Francii, tři nedospělí pelikáni bílí zůstali celý měsíc v Étang des Landes.
Španělsko si užilo dobrý měsíc s terejem červenonohým, který se ukázal od 16. v Caleta de Velez (další byl 5. v jižním Portugalsku), jakož i s jediným záznamem racka jižního a dvěma volavkami západními.
Pro Rakousko první racek Franklinův byl 22. na jezeře Constance a pelikán bílý na jezeře Neusiedl ten samý den. Pro Polsko první Racek Audouinův byl od 14. do 15. na řece Vistula v Toruń.
Nedospělý pelikán bílý byl ve Filsø v Dánsku 23., zatímco bizarní kombinace čírky sibiřké a racka Franklinova byla 6., respektive 7ve Sneum Digesø. Volavka vlasatá v Sievdalsvann, Vest Agder je druhá pro Norsko, první byla zaznamenána v polovině minulé zimy.
Ve Švédsku byl 4. sedmihlásek větší v Nidingen v kraji Halland, existovaly i záznamy sedmihláska švitořivého a ouhorlíka černokřídlého z Ottenby na ostrově Öland. Pěnice belohrdlá byla 1. v Landsort a sedmihlásek šedý byl 7. v Umeå (univerzitní město na severu Švédska).
Ve Finsku zpívající sameček strnada obojkového v prvním letním šatu v Marianiemi byl prvním finským záznamem od roku 2007 a bylo to, co by kamenem dohodil od místa, kde tento druh hnízdíval v Oulu. Strnad hndohlavý blízko Salo se na několik dní od 21. stal terčem twitcherů.
Jediná zpráva z Islandu se týká dospělého albatrose černobrvého, který byl 12. kolem Garoskagi Lighthouse.

01 cejka cernoprsa

 Bylo potvrzeno, že čejka černoprsá byla přítomna na ostrově v Jaderském moři v polovině května podporujíc pověst ptáka žijícího ve volné přírodě

02 kromoran maly wp

Na Azorech byl klidný měsíc, i když tento kormorán malý viděn v Lagoa das Furnas na ostrově São Miguel způsobil menší rozruch

03 terej cervenonohy
Tento nedospělý terej červenonohý přiletěl 16. do Caleta de Velez a zdržoval se po celý měsíc v malém přístavu

04 cejka sedohlava
Očekávalo se, že tato holanská čejka šedohlavá by mohla být ta samá, která byla viděna ve Skandinávii začátkem roku, ale analýza fotografie svědčí o tom, že se jedná o jiného jedince

05 racek jižní
Tento impozantní racek jižní byl zaznamenán jeden den v ústí řeky Lea v Baskicku v severním Španělsku a to 6

06 pelikan
Malé hejno pelikánů bílých zůstalo celý měsíc v Étang des Landes, na severozápadě Francie, dost blízko Lamanškého průlivu, aby se pevně zapsalo do myslí britských a irských pozorovatelů.

Zdroj: Birdwatch Srpen 2019

Naposledy změněno pondělí, 09 září 2019 21:56

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte