Western Palearctic - červenec 2019 - Malý je velký

  • neděle, 25 srpen 2019 07:03

Koliha nejmenší byla největším záznamem měsíce, když Skandinávie pokračovala ve svém skvělém roce s nabídkou dalších lahůdek v regionu. Hlásí Josh Jones.

Jeden z nejlepších červencových záznamů byla koliha nejmenší v Kroken, na jižním pobřeží Švédska. Byla objevena 10. a ještě následující den tu pobývala, a pozorovatelé ze Švédska, i mimo něj, si ji přijeli v hojném počtu odškrtnout. Představuje pouze osmý záznam pro Western Palearctic (a druhý pro Švédsko).
Ve stejné zemi se 14. chytil do pasti sedmihlásek švitořivý v Ottenby, Öland, který byl sedmým národním záznamem, zatímco juvenilní kukačka chocholatá 11. ve Steninge byla národním osmým záznamem. Pěvuška podhorní z 25. v Gotlandu byla zvláštním záznamem, sameček hýla pouštního si užíval v Morups Tånge 8.
Pouze druhý pro Dánsko - strnad cvrčivý – zpívající sameček v Hirtshals, byl 11. večer hojně odškrtáván. Na Faerských ostrovech se objevila pozdní zpráva o albatrosu černobrvém z 25. června. Objevil se podivný záznam (a fotografie) o hnízdícím papuchalku chocholatém, zřejmě vzatého na Svalbardu, a který se objevil 14. na sociálních sítích. Jestliže bude přijat, bude třetím pro region. Působivě sedmá husice rezavá také dorazila koncem měsíce na Svalbard.
Mimořádný záznam se týkal kulíka většího v Hvalsnes na Islandu, kde byl tři dny do 24. – první odškrtnutelný (twichable) záznam pro zemi. Nedaleko, okázalý kulík pacifický si užíval několik dní uprostřed měsíce v Gardur. Národní druhý záznam euroasijského poddruhu křivky bělokřídlé zahrnoval tři ptáky ve Skaftártunga 23., následován dalšími pěti v Höfnu 28.
Německý šestý racek Audouinův navštívil 13. Wangerland, v Dolním Sasku, když pelikán bílý v Meldorfer Speicherkoog se přidal toho dne ke třetímu záznamu pro zemi k jespáku dlouhonohému. Ukázalo se, že tři další pelikáni bílí, kteří byli v Leese, v Dolním Sasku od 14., byli ti samí ptáci, kteří byli začátkem léta ve střední Franci – působivé severovýchodní přemístění. Jespák dlouhonohý se potom přemístil do Varel, kde byl od 20. do 27.
Pár juvenilních racků velkých v Polsku, včetně ukrajinského kroužkovaného ptáka velmi blízko zdroje mnoha britsko-polských kroužkovaných racků bělohlavých na jihu země, dává britským pozorovatelům zase jednou naději, že se sem jeden nakonec dostane.
Juvenilní sameček raroha velkého, který byl pár dní od 18. v Den Oever v Holansku, byl potenciálním prvním národním. Vrána černobílá se zdržovala celý červenec a ořešník zůstal pozoruhodně ve Waningenu alespoň několik prvních dní v měsíci, stejně jako kormorán malý v Bruselu, v Belgii.
Francouzské záznamy obsahovaly kroužkovaného rybáka západního, který byl občas v kolonii rybáka severního v Barbâtre, departement Vendéé – jednalo se o stejného ptáka, který byl viděn v Západním Sussexu v roce 2017 – zatímco volavka západní byla v Hyères v departementu Var.
Ve Španělsku zůstal minimálně do 25. terej červenonohý v Caleta de Velez, zatímco nedospělý terej žlutonohý byl 7. vyfotografován z přístavu v Chipiona,v Andaluzii. Avšak pravděpodobně největší španělskou zprávou bylo, že moták stepní poprvé hnízdil v Castilla y Léon, což je záznam o nejzápadnějším hnízdění tohoto druhu. V dalším zvratu vyšlo najevo, že samička se narodila a byla okroužkována v létě 2017 v Holansku , což byl první nizozemský záznam o hnízdění motáka stepního a vlastně prvním záznamem samičky pro Western Palearctic.

01 koliha mala

 Koliha nejmenší byla ve Švédsku prvním záznamem pro Western Palearctic od pozorování jedince v Belgii z 18. září 2010, přičemž předchozí švédský záznam byl zhruba před 14 lety na podzim v roce 2005

02 raroh chtelo by to rarohaaaaa
 Raroh velký v Holansku se může jevit jako zvláštní záznam, ale volně žijící ptáci se již dříve dostali do Dánska, Portugalska a západní Francie

03 albatros
Překvapivě tento albatros černobrvý byl prvním pro Faerské ostrovy za 119 let a prvním zaznamenaným ze země od roku 1890

04 kulik
V dalším pozoruhodném záznamu brodivého ptáka na Islandu tento elegantní kulík pacifický lelkoval pár dní od 12. v Garduru.

Zdroj: Birdwatch září 2019

Naposledy změněno pondělí, 09 září 2019 21:56

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte