Western Palearctic - srpen 2019 - Mega vlhy v Izraely

  • pátek, 04 říjen 2019 16:54

Už třetí v pořadí během našeho výletu Western Palearctic za západními mořskými druhy, který se nám zadařil ve vile blízko Eilatu, protože jsme si užívali produktivní měsíc v Izraeli, mezi tím, co vlaštovky pestré a tereji žlutonohý byli stále hlášeni v nezvykle vysokých počtech. Josh Jones shrnul celou akci.


srpne 2019 vlha
Tato vlha bělohrdlá je pouze třetí hlášenou v tomto regionu. Je to dost překvapivé, protože tento migrující druh se množí na polopouštním okraji Sahary.

Pravděpodobně nejlepší moment v srpnu WP během naší výpravy byl objev severně od Eilatu 13. srpna. I když se jednalo o vzácný druh, byl pozorován celkem pravidelně i ke konci měsíce. A jako bonus se nám dostalo pozorování 18. hedvábníka šedého a zatím co buřňáček vlaštovčí se nám předvedl přímo na lodi při odjezdu z Eilatu 13.

Ledňáček říční, který byl poprvé objeven na Islandu v Mógilsá na okraji Reykjaviku 19. a během našeho loudání se po okolí se ukázal ještě několikrát. Byl to pro tuhle krajinu skvělý měsíc, který nám také přinesl dvě vlaštovky pestré navíc blízko Garðuru 26. – 27. Zdrželi jsme se tu o něco déle, abychom mohli pozorovat přilétající a zimující dospělé kulíky pacifické, kteří se zde zdrželi až do konce měsíce. Dříve téhož měsíce zde byly zaznamenány rekordní počty křivek bělokřídlých, které vůbec poprvé překročily dvouciferná čísla, vůbec tak daleko západně od Reykjaviku. Nikdy před tím nebyl nikdo svědkem takového chování.

burnacek vlastovci
Tenhle buřňáček vlaštovčí byl vůbec prvním pozorovaným na Maltě, vezmeme-li v potaz, že pozorovatel stál na břehu. Další byl poté pozorován z lodi v Eilatu.

srpen 2019 koliha

Slušný výběr bahňáků se nám naskytl na Azorských ostrovech, včetně této kolihy malé, která nám prozradila, že se jedná o vrchol sezóny rarit.

Další vlaštovka pestrá se dostala na Azorské ostrovy a sem tam jí lidé zahlédli na Graciose 28. Také se připojil menší houf jespáků nejmenších a ještě pár osamocených jedinců v São Miguel, Faial a Pico, a pár v Cabo da Praia, Terceira. Kolihy malé se také dostaly na São Miguel a Terceiru, spolu s mladým pisíkem americkým během podzimu 10. na prvním s ostrovů, takže se míjel aspoň s jednou zbývající potápkou šedou na Cape Verde, kde na ostrově Sal stále zbývala koliha malá.

Ve Španělsku byl naposledy 17. hlášen terej červenonohý v oblasti Caleta de Velez, aspoň jeden rybák západní byl stále přítomen v oblasti Cádiz. V Algarve v Portugalsku se znovu objevil dospělý racek jižní, což bylo poprvé, kdy ho někdo pozoroval v oblasti Olhão 14., což bylo poprvé od roku 2017. Rybák královský se objevil v Castro Marim, což bylo pouze potřetí v zaznamenané historii, kdy se tento druh ukázal na portugalské pevnině.

Terej žlutonohý překročil oblast Estaca de Bares v Calicii 24. jako součást neplánované invaze na sever z Británie a byl vůbec poprvé viděn ve Francii 30. v oblasti Sept-Iles v Kanadě. Na západním pobřeží Francie se zdržoval rybák západní a znovu byl pozorován racek atlantický, který navštívil Île de Ré.


bramborniček pestry
Třetí bramborníček pestrý v Kuvajtě byl objeven v oblasti Al Nuwaiseeb 22. v podobě předvádějícího se samečka.

Další rybák západní navštívil francouzské pobřeží Středozemního moře, zatímco tam byl ještě aspoň jeden jespák v Aude a volavka západní pokračovala směrem na Hyères.

První jespák aljašský v Holandsku byl dospělý a zdržel se na Weathoek od 15. Do 20. Mezi tím se ukázal pátý jespák dlouhonohý, který přiletěl 14. a nakonec se ukázalo, že se jednalo o téhož ptáka, který byl viděn v Co Antrim několik dní předtím. V oblasti Freisland byl také ťuhýk středoasijský.

První buřňáček vlaštovčí byl na Maltě pozorován z pobřeží 25. a byl podrobně vyfotografován. Třetí bramborníček pestrým WP by vyfotografovaný 22. také v oblasti Al Nuwaiseeb, který se zdržel až do konce měsíce.

Hezky, dospělý jespák klínoocasý byl pozorován severozápadně od Pori ve Finsku několik dní od 25. V sousedním Švédsku se zas ukázala pěvuška podhorní, která se zdržela asi do půlky měsíce a dospělý jespák plavý se chytil do pasti v oblasti Ottenby na ostrově Öland 23. I když hlavní invaze křivek bělokřídlých se pomalu začala utišovat, Norsko vystrašila přítomnost pelichajícího dospělého ouhorlíka indomalajského 28. v oblasti Hå. Zatímco v Dánsku se objevili dva mandelíci hajní.

V severním Německu se ukázal mladý pelikán bílý a zdržel se v oblasti Meldorf asi do půlky měsíce. Polské záznamy zahrnovaly racka velkého v oblasti Libiaz, který měl na sobě ukrajinský kroužek a dvě keptušky stepní.


vlastovka pestra
Nedaleko oblasti Garður na Islandu byly ke konci měsíce dvě vlaštovky pestré.

jespak klinoocasy
Tenhle chytrý jespák klínoocasý dělal dva dny radost finským pozorovatelům, protože 25. navštívil oblast Pori.

Zdroj: Birdwatch - říjen 2019
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno pátek, 04 říjen 2019 17:08

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte