Western Palearctic - září 2019 - brhlíci dorazili

  • čtvrtek, 24 říjen 2019 09:32

Subarktické druhy vnitrozemských ptáků zaplavili Azorské ostrovy, Francii a Island. Zatímco Izrael přepsal třetí místo měsíčního rekordu, jak popisu Josh Jones.

První lesňáček oranžovotemenný se ukázal na ostrově Molène, a jelikož se jednalo o vůbec první pozorování ve Francii, okamžitě se stal celebritou pozorovatelů a také soutěžících.

lesňáček oranžovotemennýlesňáček oranžovotemenný

Největší poprask, co se týče měsíčních novinek, vyvolal mandelík skořicový v Zikimu v Izraeli. Tenhle spolupracující africký tulák se zdržel od 12. – 18., což bylo potřetí v zaznamenané historii, kdy se tento druh ukázal v oblasti WP a vůbec poprvé během naší generace. První dva záznamy jsou z roku 1897 a 1924 na Kapverdských ostrovech.

mandelík skořicovýZikim, Izrael, měl masivní úspěch, když dorazil 12. třetí pozorovaný mandelík skořicový, což bylo vůbec poprvé od roku 1924

Hvězda Sahary se zdržela v Izraeli značnou část měsíce. Jmenovitě to byla vlha bělohrdlá, kousek severně od Eilatu. Nebylo překvapením, že ostrov Corvo byl útočištěm mnoha migrujících druhů vzhledem k tomu, že západní větry foukaly s vysokou intenzitou už od poloviny měsíce. Skvělý byl také třetí pozorovaný lesňáček skvrnitý, který se ukázal 27. ve společnosti lesňáčka žlutotemenného, který byl popáté pozorován v tomto regionu a 6x v Kanadě. Zdržel se od 24. – 27.

lesňáček žlutotemennýTenhle lesňáček žlutotemenný byl pátý pro WP ale překvapivé pouze druhý pro Azorské ostrovy

Další hlášení zahrnovaly dva lesňáčky černobílé, lesňáčka olšového a několik zelenáčků červenookých.
Sousední ostrovy také skórovaly: dvě lindušky proměnlivé byly na ostrově Faial 25., ale ještě důležitější bylo nalezení bukáčka bažinného na São Jorge 21. Bohužel ale zemřel v lékařské péči následujícího dne. Dříve téhož měsíce, konkrétně 2., bylo k vidění úchvatné hejno šesti vlaštovek pestrých v Cabo Da Praia, Terceira.
Island si také užíval plodného měsíce a spolu s ním i Reykjavičtí pozorovatelé. Po tři dny se tu zdržoval lesňáček olivový, který se vůbec nebál lidí a na dalekém jihozápadě se zdržoval již od 8.

Lesňáček olivovýLesňáček olivový stál jen několik desítek centimetrů od pozorovatelů v majáku Reykjanesviti na Islandu

Druhý sedmihlásek švitořivý, který byl výhradně viděn na Eyrarbakki 23. a 24., zatímco ostatní Islandské rarity, které stály za zmínku, zahrnovaly slavíka obecného a dudka 29. a ťuhýka obecného 23. Všichni tři byli v tomto století vidět méně než 20x. Drozd malý v Reynivellir 29. přidal ještě trochu americké příchutě navíc.

Cvrčilka pruhovaná

Británie ztratila svoje prvenství v pozorování lesňáčků skvrnitých, když na ostrově Corvo byl pozorován už třetí jedinec. 

Buřňáček černobřichý byl vyfotografovaný v Banco de la Concepción v Lanzarote na Kanárských ostrovech 3., zatímco mladý jespák srostloprstý byl na pláži Maspalomas na ostrově Grand Canaria a místní Bukáček zakrslý byl znovu viděn na Fuerteventura. Byly také tři záznamy chaluhy antarktické ve vodách Galicie ve druhé polovině měsíce. Zatímco aspoň jeden pár rybáka západního byl viděn v oblasti Cádiz a dva supi krahujoví v okolí Tarify. Další zatoulaní „američani“ zahrnovali strnada pruhovaného v Tarife a krkavce hnědokrkého v Cabo de Palos na ostrově Mauricii.
Bylo úchvatné, že 20. se podařilo pozorovat ťuhýka menšího ve Vale Santo, což bylo vůbec poprvé na území Portugalska. Sedmihlásek malý byl vyfotografovaný 24. přímo na východ od Setúbal, což bylo podruhé v národní historii.

Grey headed swamphen

Vzácný mález a bez kroužku - holandští pozorovatelé neváhali ani minutu a nahlásili Grey-headed swamphen v oblasti Tersoal. 


Zdroj: Birdwatch  listopad/2019
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno čtvrtek, 24 říjen 2019 09:37

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte