Western Paleartic - říjen 2019

  • čtvrtek, 05 prosinec 2019 19:26

Velká záplava lesňáčků
Velmi vzácní lesňáčci z obou pobřeží byli v regionu hlavním lákadlem po celý říjen. Shrnuje Josh Jones

Lesňáček stromový
Tyhle druhy jsou neodmyslitelnou součástí každého, kdo se snaží vytvořit svůj seznam WP. Lesňáček stromový se předvedl až překvapivě krásně pro těch několik šťastných pozorovatelů na ostrově Sein ve Francii. Byl to první vůbec, který se ukázal ve Francii a šestý v regionu. Žádný z nich už nebyl pozorován, kromě záznamu v Corvo.

Říjen byl v tomto regionu šílený a přímo zalitý velkolepými druhy. Francie si zažila několik úchvatných týdnů. Na ostrově Yeu se ukázal vůbec první lesňáček stromový, který navštívil Francii 2., a byl brzy následován lesňáčkem černobílým, který se zdržel na ostrově Sein 16 – 18. Tihle byli součástí zajímavých amerických zatoulanců, kteří také zahrnovali bartramii dlouhoocasou, drozda malého, dva dlaskovce růžovoprsé a dva zelenáčky červenooké.
Ouessant také přinesl ťuhýka hnědého 17. a drozda plavého 19., kterého doplnil Eastern yellow wagtail na ostrově Sein 12. Zedníček skalní, který putoval blízko De Panne v Belgii 31. přinesl naději, že nás může brzy čekat další britský rekord. Pobřeží v Knokke-Heist samo o sobě přineslo ťuhýka hnědého, zelenáčka červenookého a cvrčilku pruhovanou v říjnu.
Holandsko mělo také skvělý měsíc, protože se tu vůbec poprvé ukázal sedmihlásek pustinný v regionu Kalf 13.-14., což byl neobyčejný objev. Tohle bylo vůbec poprvé, kdy tento druh někdo viděl západně od Turecka. Stejně tak jako sedmihláska, tam bylo také možné získat strnadce bělohrdlého v Maasvlakte od 27., drozda rezavého severosibiřského ve Vlielandu od 25.-28. a lesňáčka žlutokorunkatého v Schiermonnikoog od 12.-22. plus dva ťuhýky hnědé a jednu zaostávající vránu černobílou.
Dva nové druhy v regionu byly nalezeny na Azorských ostrovech. Lesňáček zlatý byl na ostrově Corvo 4.-7., zatím co lesňáček kroužkooký, který byl odchycen a okroužkován ve Fajã Grande ve Floresu 12. Ostrov Corvo podpořila další spousta druhů včetně samečka lesňáčka kápového, zelenáčka bělookého od 9.-12., lesňáčka proužkobokého, lesňáčka žlutého a tři lesňáčci černobílí, lesňáček oranžovotemenný, lesnáček modrý, dva zelenáčci kanadský a mladý moták pilich – všichni tihle přiletěli během první půlky měsíce.
Ostrov Flores mezitím nabízel tangaru šarlatovou, vlaštovku pestrou a lindušku proměnlivou, zatímco lelek sokolí byl nalezen mrtvý na ostrově Pico a další moták pilich se dostal až na São Miguel. Na Kapverdách bylo ticho, i když se na ostrově Sal ukázal podruhé jespák plavý a zdržela se také koliha malá.
Na Fuerteventura byl znovu několikrát viděn bukáček zakrslý v Llanos Pelados, zatímco mladý racek atlantický se usídlil v Maspalomas na ostrově Gran Canaria.
První bukáček zakrslý ve vnitrozemí Španělska byl mladý jedinec, který byl bohužel nalezen mrtvý v Zaragoze. První italský zelenáček červenooký byl senzačním objevem na ostrově Linosa 21. Zatímco samička rehka severoafrického navštívila Comino na Maltě. Další přídavek na národní seznam byl bělořit plavý, který se 6. ukázal ve Švýcarsku a ztělesňoval tak příval druhů do severní a západní Evropy, který se odehrával tento podzim.
První dánský budníček zelený byl v Blåvand od 19. - 20., a byla tam také linduška mongolská 10., která byla součástí masivního přílivu druhů do Švédska a Norska, 105 hýlů křivčích přelétalo nad Nordmanshage 31, takže vytvořili nový denní rekord pro Dánsko. Utsira v Norsku měla také štěstí, protože se tu 3. ukázal ťuhýk hnědý a byl brzy následován zelenáčkem červenookým 9. a drozdem malým od 10. Po třetí krajinu navštívil strnad olivový v Røst 16.
5. se v Landsortu ve Švédsku objevil ťuhýk hnědý a 25. ťuhýk středoasijský, zatímco pěnice malá byla na Faro 8. První budníček Temminckův byl objeven v Nabbelund na Ölandu 24. Poté, co byl odchycen a okroužkován 7. se dlaskovec růžovoprsý zdržel v Seltjörn na Islandě do 16. Linduška proměnlivá byla v Hafniru 21. Další záznamy, které stojí za zmínku, zahrnovaly: křivku bělokřídlou, konipase citronového a husu bělostnou.
Delta Kizilirmark v Turecku přinesla modrušku tajgovou a dvě modrušky mongolské. Přelétající pelikán africký v Burgasu 2. by byl vůbec prvním pozorovaným v krajině, pokud by se potvrdilo, že se jedná o volně žijícího jedince. Na začátku měsíce se v Izraeli stále zdržovala vlha bělohrdlá, zatímco Kuvajt zaznamenal muchcaříka sibiřského v Al-Abraq 31.
hyl krivci

Invaze hýlů křivčích byla v plném proudu v jižní Skandinávii a dávala naději pro pozorování britských ptáků. Tenhle konkrétní jedinec byl jedním z mnoha v městské oblasti Osla v Norsku.
lesňáček zlatýJeden z ptáků podzimu byl tento lesňáček zlatý, což byl první definitivní záznam ve WP a zdržel se 4 dny pro kohokoliv, kdo měl dost štěstí a byl v té době na ostrově Corvo.
Lesňáček kápovýLesňáček kápový, obzvláště křiklaví samečci, jako je tenhle, jsou žádaní mezi pozorovateli lesňáčků amerických. Tohle je to nejžádanejší na téhle straně Atlantického oceánu. Tenhle konkrétní pták strávil 11 dní na severní části ostrova Corvo.
drozd rezavýHolandští pozorovatelé se do toho přímo vrhli, když se tento elegantní drozd rezavý severosibiřský ukázal ve Vlielandu 25. a zdržel se následující čtyři dny. Bylo to pouze po čtvrté, kdy se ukázal v této krajině a poprvé od 20. února 1995.
sedmihlásek pustinnýDalší neobvyklý západoevropský záznam z tohoto roku byl tento sedmihlásek pustinný v Kalfu v Belgii. V Holandsku se ho podařilo zaznamenat vůbec poprvé mimo střední východ anebo Cyprus.
zelenacci kanadštíDva zelenáčci kanadští byli zaznamenáni na ostrově Corvo během října, což znamená, že ostrov zaznamenal 86% všech pozorování tohoto druhu v oblasti WP.

zdroj: Birdwatch prosinec 2019
překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno čtvrtek, 05 prosinec 2019 19:54

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte