Africké návštěvy

  • pátek, 13 březen 2020 10:29

Subsaharská čeleď chřástalovitých a mandelíkovitých byli jen některé z mnoha zlatých hřebů během rušného měsíce v regionu, referuje Josh Jones.

Byl to fenomenální měsíc pro afrotropické zatoulance v regionu, počínaje prvním izraelským chřástal africký, který byl 2. v Eliatu náhodně zachráněn ze spárů divoké kočky. Naštěstí se pták zotavil a 18. byl vypuštěn do přírody.

Potom 5. byla nalezena v Lajes do Pico na Azorech mladá Slípka Allenova. 6. byla vypuštěna. Vypadala, že je zdravá, ale bohužel zemřela o pár dní později. Další zprávy ze souostroví zahrnovaly pár kachniček karolínských a kulíka zrzoocasého na ostrově Faial.

V La Palmě na Gran Canarii byl 14. objeven mandelík sahelský, i když rychle zmizel a dal o sobě vědět o 10 dní později, když se znovu objevil v průběhu únoru. Také v Maspalomas na Gran Canarii byl racek atlantický, zatímco z Tenerife byl ohlášen racek delawarský, a na Fuerteventuře zimoval Eastern Yellow Wagtail.

Dvě slípky drobné přilétly do budovy na ostrově Lanzarote, který je součástí Kanárských ostrovů. První jedinec nebyl dospělý a byl úspěšně vypuštěn 15. Ještě úchvatnější však bylo, že druhý mladý jedinec, byl nalezen v Olotu, v Katalánsku, nedaleko od francouzských hranic 22., ale rychle zmizel, a tak ho vidělo jen pár šťastlivců. Tohle bylo podruhé v historii, co byl tento druh pozorován ve vnitrozemí Španělska.

23. byl nalezen bukáček zakrslý v oblasti Noadhibou, což bylo vůbec poprvé, kdy byl tento druh pozorován v Mauretánii. Vzhledem k tomu, že předešlého dne byl na tom samém místě také historicky poprvé pozorován čížek lesní, způsobilo to výrazný kontrast s oblastmi, kde se tyto druhy běžně vyskytují.

Zástup zimujících druhů ve Španělsku byl tento rok rozmanitý: ťuhýk hnědý a linduška proměnlivá v Galicii a nejméně dvě keptušky stepní v Extremadura. Racek atlantický byl v Cantabrii, zatímco orel volavý v El-Hondo, kterého se podařilo pozorovat v půlce měsíce, se ukázal být tím samým, který byl spatřen minulý podzim v severovýchodní Francii. V sousedním Portugalsku zaznamenali dva nové Eastern Yellow Wagtails.

Kormorán malý byl v Carbonne, v jihozápadní Francii s rackem vnitrozemským také v Bordeaux 10. národní. Kajka královská byla 1. u Douamenez v Bretani.

První italský sup krahujový byl stále poblíž Alcara li Fusi na Sicílii koncem měsíce, s ťuhýkem hnědým, který zůstal v Osoppo a keptuška běloocasá na Apulinském pobřeží.

Belgický zedníček skalní nebyl pozorován v Dinant po 4., ale drozd rezavý severosibiřský byl objeven poblíž Turnhout 1., a zdržel se tam. Koliha nejmenší se zdržovala poblíž Schagen v Nizozemí až do 18.

Mladá potáplice žlutozobá na okraji Berlína byla velkým hitem u německých pozorovatelů, zatímco podél pobřeží Baltického moře se nacházeli nejméně dva black scoter.

Ve Švédsku v Trelleborgu byl Eastern Yellow Wagtail,zatímco Masked Wagtail se přesunul na jih do Falkenbergu. Pisík americký v Kirkeøy byl velkou raritou pro Norsko a drozd rezavý severosibiřský strávil pár dní na severním ostrově Flakstadøya, (který leží v souostroví Lofoty) od 11. Sibiřský Northern Shrike byl 29. v Täktom, v jihozápadním Finsku.

Je pozoruhodné, že čtvrtý papuchalk chocholatý v regionu WP byl zastřelen koncem měsíce na Farských ostrovech, zatímco islandské záznamy zahrnovaly v zemi třetí potáplici žlutozobou v Njarðvík a kačera melanitta deglandi.

Do turecké delty Gediz se opět vrátil plameňák malý 16., dva byli viděni v Sulaibikhat Bay, v Kuvajtu 19. Ve skutečnosti Kuvajt zažil ohromující měsíc s nejméně čtyřmi strdimily fialovými na dvou různých místech (včetně hnízdícího páru), mandelík indický v Pivot Fields a samečkem rehka středoasijského v Al-Abraq.

V Izraeli v oblasti Eilatu byla stále husa běločelá, stejně jako dva včelojedi chocholatí. V údolí Uvda zimovali až tři Basalt Wheatears spolu s bělořitem červenoocasým.

001
První izraelský první chřástal africký, byl zachráněn ze spárů kočky, a jakmile se zotavil, přilákal davy lidi, při příležitosti svého vypuštění do přírody.

002
Tento sameček rehka středoasijského byl v Al-Abraq v Kuvajtu 3. a pak znovu 23.

03
Zcela výjimečný záznam zahrnoval tuto slípku drobnou, která byla nalezena živá méně než 20km od Pyrenejí na severovýchodě Španělska.

04

Španělsko si užilo plodný měsíc s touto linduškou proměnlivou, kterou bylo lehké pozorovat po celou dobu v Galicii.

05

Bohužel, tento papuchalk chocholatý – teprve čtvrtý pro region Western Palearctic – byl zastřelen a sněden na Farských ostrovech koncem měsíce.

06
Tento racek vnitrozemský v 1. zimním šatu byl vítaným objevem v Bordeaux, kde byl přítomen dva dny od 12.

Zdroj: Birdwatch.March 2020
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno pátek, 13 březen 2020 10:39
Více z této kategorie: Poklady na ostrovech »

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte