Poklady na ostrovech

  • čtvrtek, 02 duben 2020 07:33

Saharská písečná bouře způsobila na Kapverdách neslýchaný příliv ptáků, včetně pravděpodobně prvního mandelíka sahelského a třech dalších vzácných druhů v oblasti WP. Josh Jones nás nyní provede centrem dění.
Velká písečná bouře způsobila obrovský přesun místně vzácných a neobvyklých migrantů na Kanárských ostrovech. Jednalo se zejména o „velké haló“ okolo příchodu bělořita plavého a pouštního, ale také několik vzácných rarit viděných na Fuerteventuře.

Pravděpodobně rorýs horus byl 24. v Los Molinsos na Fuerteventuře a pokud bude uznán, tak bude prvním v oblasti WP. Potenciální kandidát na vlaštovku světlehnědou na stejném místě 27. by byl pro Španělsko první, ale bohužel vlaštovka byla vyfotografována pouze v klidu, takže nebylo možno prokázat přesvědčivě její identitu. Sameček Seebohm´s Wheater následoval v Tindaya 29., zatímco další pozoruhodná pozorování zahrnovala rybáka oranžovozobého na Lanzarotu a na Grand Canarii jak pěnici Tristramovu tak pěnici pouštní.

Navíc dlouho pobývající mandelík sahelský zůstal v Las Palmas na Gran Canarii, stejně jako racek atlantický v Maspalomas. Ale na Fuerteventuře nebyl spatřen celý měsíc Bukáček zakrslý, přestože ho pozorovatelé intenzivně hledali. Další racek atlantický v prvním zimním šatu byl v polovině měsíce na sousední marocké pevnině v Essaouira.

Eastern Yellow Wagtail v Trelleborgu, ve Švédsku do konce měsíce značně vypelichal a byl dlouho milně považován za poddruh taivana (Green-headed Wagtail). Na pobřeží ve Falkenburgu se Masked Wagtail zdržel až do konce měsíce.

V Dánsku u Rørvig (malé město v severní části ostrova Zealand ve východním Dánsku), severně od Kodaně, byli viděni jak turpan hnědý, tak potáplice pacifická, zatímco dva různí Black Scoter byli viděni v nejsevernějším Šlesvicko-Holštýnsku v Německu a kačer čírky sibiřské se objevil na jezeře Steinhude od 24. Další Black Scoter byl u Wladyslawowo v Polsku.

Ve Finsku se tuto zimu nic moc nedělo, takže bylo příjemné slyšet, že dvě sýkory azurové byly 28. v Porvoo. Daleko na severu byl 23. vyfotografován mladý racek sněžný v Røst (obec a souostroví v kraji Nordland), v Norsku. Vzácný racek stříbřitý zůstává překvapivě na Islandu, takže v prvním zimním šatu v Stykkishólmur 29. stál za zmínku.

Zprávy z Azorských ostrovů zahrnovaly pár kachniček karolínských, které byly stále na ostrově Faial, vodouš velký na ostrově São Jorge (pravděpodobně pták z roku 2018) a racek atlantický na ostrově Terceira a nejpozoruhodnější lesňáček olšový poblíž Madalena na ostrově Pico od 18-21.

Buřňák černotemenný byl viděn a vyfocen z lodi poblíž Raso na Kapverdských ostrovech 6. spolu s dospělým terejem červenonohým. Jinde na souostroví byl ve dnech 24 -25. nový bukáček zakrslý v Tarrafal v Santiagu.

Mimořádných celkem osm Eastern Yellow Wagtails bylo v polovině měsíce na polích ve Vila Franca de Xira (obec v okresu Lisabon) v Portugalsku. V přírodní rezervaci Salina (leží v ústí údolí Burmarrad na severu Malty) byl stále Maltese bird.

Dospělý terej žlutohoný byl viděn 7. v Lekeitio v Baskicku, zatímco „Cipriana“ Thayer´s Gull se znovu vrátil do Galicie 27. V Galicii byl stále ještě ťuhýk hnědý, v laguně de Bonanza (přírodní rezervace ve Španělsku) byla k 3. Slípka Allenova a plameňáci malí byli v Coto Doñana a Laguna de Fuente de Piedra (jeden z nejdůležitějších mokřadů v Evropě na jihu Pyrenejského poloostrova u Malagy). Orel volavý v El Hondo se ukázal být tím ptákem, který byl viděn ve Francii na podzim minulého roku.

V severní Francii byla od 15. v Poses samička hohola bělohlavého. Rybák královský se zdržoval kolem pobřeží Guernsey.

Drozd rezavý severosibiřský nebyl spatřen po 4. v Turnhout v Belgii, ale hrdlička východní v Sneek, v Nizozemí byla pozorována několikrát.

První ázerbajdžánský luněc šedý byl 6. v Nakhchivan. V Kuvajtu ve městě zůstalo mnoho strdimilů fialových stejně jako ťuhýk hnědý v Jahra Pools a plameňák malý v zátoce Sulaibikhat.

wp2020 01

Mandelík sahelský byl 12. vůbec poprvé pro Western Paleartic – a teprve druhým, který se objevil mimo africký kontinent- byl nesmírně populární u místních pozorovatelů kteří se zaměřují na ptačí hlasy v La Minille Grand Canarii celý měsíc.

wp unor 2020 2
Nalezena poslední den v lednu, tato slípka Allenova v prvním zimním šatu byla přítomná v Andalusii až do 3., a během té doby přilákala mnoho španělských pozorovatelů.

wp unor 2020 3

Sedmý belgický drozd rezavý se těšil popularitě v Turnhout, kde byl přítomen v prvních dnech měsíce, i když byl objeven v lednu.

wp unor 2020 4

Tento mladý racek sněžný se odvážil dolů z hor High Arctic do Røst, jednoho z lofotských ostrovů v západním Norsku.

wp unor 2020 5

Tento lesňáček olšový, který byl nalezen 17. na ostrově Pico na Azorech, byl pozoruhodným záznamem v únoru.

wp un or 2020 6

Přesto, že se jedná o 13. záznam pro WP, tento buřňák černotemenný – vyfotografován poblíž Raso na Kapverdských ostrovech – znamená, že tento druh byl v této oblasti zaznamenán už popáté v řadě.

Překlad: Peter Haluza

Zdroj: Birdwatch.Duben 2020

Naposledy změněno čtvrtek, 02 duben 2020 07:55

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte