Fialová skvrna pro Kanárské ostrovy

  • pondělí, 25 leden 2021 10:12

Sam Viles referuje o tom, že Kanárské ostrovy se těšily z řady super záznamů včetně jednoho prvního pro Španělsko, zatímco zedníčci skalní dorazili do severní Francie.
Začátkem měsíce 5. Kanárské ostrovy viděly pro Španělsko první poštolku amurskou, a to dospělou samičku na ostrově Tenerife v Los Rodeos, po které následoval rybařík pruhoprsý, který byl od 8. na ostrově Lanzarote a byl prvním pro Kanáry. Netrvalo dlouho, a na skládce poblíž San Miguel de Tajao, na ostrově Tenerife, byl 11. nalezen racek jižní v prvním zimním šatu, který byl druhým záznamem pro Kanáry. Stejně jako ledňáček zůstal až do konce měsíce.
Na Azorech byl hezkým nálezem lesňáček žlutohrdlý, který byl 2. na ostrově Corvo. Za povšimnutí stály také dvě vlaštovky obecné, které tam byly od 1. a Taiga Merlin 2. – oba poddruhy jsou neuvěřitelně vzácné na této straně Atlantiku. K dalším skvělým zajímavostem ostrova patřili lesňáček modrý, kukačka dešťová a kulík kanadský. Na ostrovech zůstalo několik kormoránů ušatých včetně jednoho na Corvu, tří v Horta na ostrově Faial a čtyř v Santa Cruz das Flores na ostrově Flores, zatímco nová volavka zelenavá byla od 24. na ostrově São Miguel v Povoação.
Samička rybaříka pruhoprsého zůstala na ostrově Pico a kukačka dešťová byla 1. v Horta, na ostrově Faial, zatímco na ostrově São Jorge byl hlášen poprvé od února vodouš velký. Nejpozoruhodnější byla samička zrzohlávka rudozobá v zálivu u Porto Pim, na ostrově Faial – byla prvním záznamem na Azorských ostrovech. Na Kapverdách byl terej červenonohý v kolonii terejů žlutonohých v Curral Velho (opuštěná vesnice ) v jižní části ostrova Boa Vista na Kapverdách. Algerian Grey Shrike se zdržoval do 10. ve Španělsku v Jerezu v Andalusii, zatímco vracející se orel volavý byl v Sariñena (obec v provincii Huesca v Aragonu), racek stříbřitý se vrátil zpět do Muxia v Galicici a keptuška stepní byla stále poblíž Puerto Villareal de Olivenza, Extremadura (přístav na západě Španělska při hranicích s Portugalskem).
Nejpozoruhodnějším nálezem měsíce je islandský strnadec zimní, který byl od 27. spatřen na webkameře v Helluvatn (jezero na Islandu), v okolí Rejkjavíku a mladý drozd rezavoocasý byl okroužkován 5. v Höfn (rybářské městečko na jihovýchodním pobřeží Islandu). Přílet kachnice bělohlavé do střední Evropy se soustředil na Polsko, ptáci byli u Zbiornik Jutrosin, Wielikat (dva) a Wróblik Szlachecki (dva), další pak v Rakousku v Kronstorf. Keptuška stepní byla od 1. -15. v polském Stawno, zatímco rakouská kalandra dvouskvrnná zůstala 1. v Tachenberger Moos. Přílet malého počtu skřivánků menších do Pobaltí zahrnoval jednotlivce ve Varsag v Estonsku 3., v Lisalmi ve Finsku 7. a v Kupisk v Bělorusku 8., v posledně jmenované zemi znamenal první národní záznam. Čtyřnásobný počet zimujících zedníčků skalních opět vzbudil naději na dlouho očekávaný objev na severní straně Lamanšského průlivu. Tři byli na kostelech - Cathedral v Coutances (Normandie), Basilique Saint-Sauveur v Dinan (Bretaň) a Cathedral Saint-Pierre v Nantes – a čtyři byli na mořských útesech u Cap Fréhel (poloostrov v severní Bretani). Další letěl počátkem měsíce na sever podél pobřeží těsně mimo Jullouville, zatímco ostrov Ouessant hostil 1. samečka drozda černohrdlého.
Opožděný budníček iberský byl chycen 17. v Alderney na Normanských ostrovech. Kuvajt měl další skvělý měsíc, jehož vrcholem byl chřástal běloprsý v Jahra Pools 25. Již druhým rokem byl nedospělý strdimil fialový v zahradách Abdullah Al-Salem a mandelík indický pokračoval v Sulaibiya Pivot Fields. V Izraeli se 19. vynořil mladý orlík kejklíř nad Judskými pláněmi a zůstal až do konce měsíce. Byl považován za stejného jedince, který byl spatřen v srpnu nad Golanskými výšinami. Na jiném místě, v NP Ein Avdat (v Negevské poušti) byl bělořit červenoocasý, slučice pestrá stále zůstala v HaMa’apil Fishponds a hrdlička východní byla na pláži Hatzuk v Tel Aviv, zatímco buřňák perský si až do 25. stále užíval západy slunce v Eliatu. Vlaštovka světlehnědá, která byla od 23. na Maltě, znamenala první evropský záznam tohoto severoafrického druhu. Ve Středomoří byla samička rehka severoafrického v Linosa v Itálii (jeden z ostrovů Pelagie na Sicílii) a druhý kyperský strnad rolní byl 12. v Akrotiri spolu se dvěma luňci šedými. Nejprve břehule skalní byla zachycena 8. jihozápadně nad nizozemským Breskens, brzy se přemístila přes hranice do belgického Ostende, kde hnízdila na činžovním domě. Další letěla o několik dní dříve na jihozápad přes Panne. Mezitím jedna, která byla 22. nad Gentem, se přesunula do Sint-Denijs-Westrem , kde byla od 27. do 29.
V posledních týdnech vznikla díky tomuto druhu v Belgii skutečná záplava faialové barvy, počty jedinců odpovídaly celkovému počtu v zemi před rokem 2020. V Dinantu se ukázal od 29. zedníček skalní, možná se jedná o vracejícího jedince z minulé zimy. Sameček drozda plavého v prvním zimním šatu na nizozemské pevnině se ukázal být jedním z mála twitchable záznamů v zemi - a celkově devátým záznamem. Sameček strnada bělohlavého, který byl 6. sledován jižně podél dun v Katwijk (obec v provincii Jižní Holansko), byl pozoruhodným záznamem. Dánský první vodouš velký byl od 16. v Sønderho a vypadá to, že Red-tailed Shrike, který byl 8. v Lidsø, bude druhým záznamem pro zemi. Na samém začátku měsíce zůstal drozd rezavý severosibiřský v Sorthat a první Eastern Yellow Wagtail pro Farské ostrovy byl 13. v Sumba. Další drozd rezavý severosibiřský – sameček v prvním zimním šatu – byl 4. v Karmøy v Norsku a ve stejný den byla hrdlička východní poblíž Svortland. Ve švédském Savar byl drozd černohrdlý, v Eigersund a Jomfruland byl Eastern Yellow Wagtails. V Německu v Alfhause byl 20. kormorán malý a docela zajímavý kačer čírky srpoperé v prvním zimním šatu byl v Dechsendorfer Weiher. Působivé hejno čtyř strnadů bělohlavých - tří samečků a jedné samičky- bylo v Riazzino ve Švýcarsku a v Sulgen byla 11. vracející se hrdlička východní. V České republice byli 5. v Jistebníku vůbec první vodouš žlutonohý.

1 poštolka amurská
První španělská poštolka amurská byla součástí vynikající řady záznamů na Kanárských ostrovech, které zahrnovaly také rybaříka pruhoprsého a racka jižního.

2 drozd plavý
Tento drozd plavý se ukázal být oblíbeným magnetem v Nizozemsku, kde se ukázalo, že tento druh se roky jen těžko twitchuje.

3 lesňáčka modrého
Ještě do listopadu se dostali na Azorské ostrovy suchozemští severoameričtí ptáci včetně tohoto lesňáčka modrého.

4 strnadec zimní
Tento strnadec zimní na Islandu byl pozoruhodně objeven prostřednictvím záběrů webkamery.

5 zednicek skalni
S ohledem na skutečnost, že čtyři zedníčci skalní se objevili v severozápadní Francii včetně tohoto v Nantes, doufají britští pozorovatelé jako každým rokem, že by se také mohl objevit u nich.

Zdroj: twitter Sam Viles
Birdwatch leden 2021
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno pondělí, 25 leden 2021 10:19

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte