Další zastávka Británie?

  • pondělí, 25 leden 2021 09:55

Sam Viles referuje o zprávách, které se týkají hýlů mongolských ve Skandinávii, a vyvolaly otázku, zdali je reálné, že se tento druh objeví na našem pobřeží, a také toho, že Azory si hojně užívaly severoamerické druhy.
Sameček hýla mongolského objevený od 25. -27. ve Venjanu ve středním Švédsku, byl určitě záznamem, který nejvíce přitahoval pozornost v nabytém měsíci. Dosud existoval jediný evropský záznam, a to z listopadu 2013, kdy byl chycen sameček v 1. zimním šatu na Maltě – ještě pozoruhodnější je, že tato nejnovější událost připomněla opožděné norské pozorování s dalším samečkem na pobřeží Severního moře v Åndalsnes 19. října 2018. Sousední Norsko zažilo klidnější měsíc a vrcholem byl Eastern Yellow Wagtail v obci Klepp, která spadá do Rogaland. V období, které se ukázalo jako výjimečný podzim pro návštěvníky z celého Atlantiku, nebylo překvapením, že dominovala pozorování na Azorech. Ostrov Corvo zahájil měsíc lesňáčkem olivovým a modrým a čtvrtý tyranovec východní tam byl 4. Lesňáček kaštanovoprsý byl nalezen 22. a další zlaté hřeby zahrnovaly lesňáčka černobílého, Ovenbird, lesňáčka černohlavého, modrého, dva lesňáčky žlutokorunkaté, lelka sokolího, bobolinka kanadského, dva dlaskovce růžovoprsé, tangaru šarlatovou, dva drozdy malé, nejméně dvě kukačky dešťové, kulíka kanadského, káni rousnou a dalšího zelenáčka kanadského. Další lelek sokolí byl daleko od Corva na ostrově Flores, volavka zelenavá byla v Cabrito Reservoir na ostrově Terceira a samička rybaříka pruhoprsého byla v Lajes do Pico na ostrově Pico. Potápka šedá zůstala na ostrově São Miguel v Lagoa das Furnas, zatímco v Ponta Delgada (hlavní město souostroví Azory) byla nová koliha malá.
Ostrovy zaplavil impozantní kormorán úšatý, který zahrnoval ne méně než 10 jedinců. Island hostil samičku lesňáčka modrého v 1. zimním šatu 12. v Grindavík. Na samém začátku měsíce zůstal tyranovec olšový a drozd malý v Hvalsnes a Seltjörn, zatímco byli nalezeni nejméně tři zeleňáčci červenoocí. Z východu byl pro zemi třetí rákosník plavý 2. v Suðursveit, předchozí den byl rákosník pokřovní v Brunnhóll. Kačer Black Scoter byl v Þvottárskriður, zatímco vracející se sameček melanitta deglandi byl u Keflavíku. V polovině měsíce byl v Lotyšsku pro zemi první Stejneger’s Scoter u Kolka.
Po opuštění britského pobřeží koncem 15. se vzrušující zprávy z Francie týkaly možného znovuobjevení orlosupa bradatého, který byl zaznamenán 21. nad Vallon-en-Sully a pak vyfotografován 26. v Givors. Před začátkem měsíce byl v přírodní rezervaci Moëze-Oléron okroužkován zelenáček červenooký, ale keptuška stepní východně od Troyes byla pro britské pozorovatele lákavějším zápisem. Ouessant (ostrov u jihozápadního konce Lamanškého průlivu, na kraji Keltského moře a je součástí Bretaně) zabodoval s čečetkou bělavou, která tam byla od 25. a na ostrově byli také dva Eastern Yellow Wagtails.
Rorýs domovní byl 25. v Châtelaillon-Plage (obec v departementu Charente-Maritime v jihozápadní Francii. Nachází se jižně od města La Rochelle). Obě pozorování pěvušky horské jsou vždy považována za vzácná. Ve Finsku chycenou pěvušku horskou v Säppi 10. doplnila pěvuška černohrdlá, která byla 24. v Hanko. Prvně jmenovaná lokalita také hostila pěnici malou s hrdličkou východní v Ilomantsi. Dánsko zaznamenalo svého prvního rorýse kaferského 27., kdy se jeden objevil ve Vejby Strand během celoevropské migrace rorýsů šedohnědých. Eastern Yellow Wagtail, který byl v Nordhavnstippen, byl dánským prvním, i když ho ke konci měsíce zastínil drozd rezavý severosibiřský v Sorthat.
Jinde v zemi v Lønstrup Strand byl dánský třetí pisík americký, zatímco první kulík říční a ťuhýk středoasijský pro Farské ostrovy byli oba v Sumba vedle kajky Stellerovy. Německo si v polovině měsíce připsalo dva národní druhé záznamy, a to budníčka dvoupruhého na Helgolandu a samičku slavíka Kaliopin v 1. zimním šatu na Greifswalder Oie (malý ostrov v Baltském moři, který se nachází východně od Rujány na německém pobřeží), která se chytla do pasti.
První rakouská pěnice malá se také dostala 30. do sítí v Illmitz (město se nachází východně od Neziderského jezera), i když pro zemi první kalandra dvouskvrnná, která byla ve stejném dni v Tachenberger Moos, byla pravděpodobně zajímavější. Estonský první Eastern Black Redstart byl v Pärispea. Na belgickém pobřežním Het Zwin, kde se kroužkují ptáci, 12. ráno uvízla v sítích samička slavíka Kaliopin v 1. zimním šatu a za necelou hodinu ji následoval strnadec bělohrdlý. Pro zemi první rorýs domovní byl 26. v Zeebrugge, zatímco devátá cvrčilka pruhovaná byla v nedalekém Heist-aanZee. Nizozemí se radovalo ze svého vůbec prvního lesňáčka černohlavého, který byl 25. v Texel a ve stejný den se objevil ztracený terej žlutonohý na lodi v přístavu Maasvlakte.
V jiné části země se krátce zdržela pěnice mistrovská v Noordwijk a byl to pro zemi druhý záznam, zatímco třetí národní rorýs domovní byl ve Vlieland a White’s Thrush ve Ouddorp. Nearktickým španělským zlatým hřebem byl mladý jespák nejmenší v Xunqueira de Lagares, zatímco jinde byl bulbul zahradní v Almería – který se dostal daleko od své kolonie v Tarife, (skvěla oblast pro celoroční pozorování ptáků, každý rok se zde shromažďují miliony ptáků a na podzim migrují Tarifou cestou do Afriky) - linduška mongolská v Muxía a keptuška stepní v Puerto Villareal de Olivenza. Bohužel pro zemi čtvrtý drozd plavý byl zastřelen 25. ve Facinas (malá vesnice v provincii Cádiz, v Andalusii). Ve Středomoří maltézští kroužkovatelé měli štěstí na dva rehky severoafrické - na Cominu a Ghadira – se dvěma dalšíma na italském ostrově Linosa (jeden z ostrovů Pelagie na Sicílii), kde byl také nalezen nepředvídatelný hýl pouštní. První kyperský skřivan východní, který byl v rákosí v Phassouri v Akrotiri, byl pěkným zakončením měsíce pro ostrovní národ. Senzační zprávy z Izraele se týkaly pro zemi druhého buřňáka perského u Eilatu; slučice pestrá v HaMa’apil byla dalším pěkným nálezem. V Kuvajtu byl vracející se mandelík indický v Sulaibiya Pivot Fields, ke konci měsíce k němu přibyl další. Drop hřívnatý, okroužkovaný kroužkem s vysílačkou, byl nalezen zcela vyčerpaný 19. v Trabzonu v Turecku a zjistilo se, že se jedná o jedince, který pochází z chovné stanice Reneco v Kazachstanu. Tento druh byl zaznamenán v Turecku pouze podruhé.

1 hyl mongolsky
Zlatým hřebem měsíce byl tento sameček hýla mongolského v 1. zimním šatu, který se nacházel ve vnitrozemí středního Švédska blízko norských hranic ve Venjan. Existuje jen jeden předchozí přijatý evropský záznam.

2 pěvuška černohrdlá
Tato finská třináctá pěvuška černohrdlá v 1. zimním šatu byla 24. v Hanko.

3 tyranovci východní

Všichni tři předchozí tyranovci východní v této oblasti byli na Azorských ostrovech a tento pták, čtvrtý pro WP, pokračoval v tomto trendu, když se objevil 4. na ostrově Corvo.

4 skřivana východního
K nejzápadnějšímu výskytu skřivana východního ve WP došlo na Kypru 30. a byl to první národní záznam.

5 kormoránů ušatých
Nejméně 10 kormoránů ušatých bylo spatřeno na Azorských ostrovech, byli součástí největší regionální migrace druhu od roku 2002.

 Zdroj:
twitter Sam Viles
Birdwatch prosinec 2020
Překlad: Peter Haluza

 

Naposledy změněno pondělí, 25 leden 2021 10:03

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte