Western Palearctic Září 2020

  • středa, 28 říjen 2020 18:00

Francie, Norsko a Azory zabodovaly kolosálními záznamy severoamerických ptáků, když první v regionu byl objeven na Kapverdách. Josh Jones shrnuje akci.

Mimořádné zprávy z Kapverdských ostrovů ze Salu se 13. týkaly vlaštovky švitořivé, která byla prvním pro WP. Tento západoafrický druh, který se v regionu objevil, nebyl na žádném radaru a zdržoval se až do 16. v oblasti Santa Maria. Ťuhýk obecný byl druhým novým druhem pro Kapverdy, který byl na ostrově nalezen v posledních dnech měsíce.

Dalším regionálním prvním ptákem, který byl 10. objeven v Kuvajtu, byl ťuhýk indický v Jahra East Outfall. Ale rychle pokračoval dál. Norským senzačním osvěžením byly Nearctic warblers –obě byly zaznamenány v krajině poprvé– 23. byl v Utsira Cape lesňáček skvrnitý, kterého o několik hodin později následoval lesňáček černobílý na pevnině v Nrerb0. Ten druhý byl přítomen pouze jeden den, ale ten první se zdržel do 26. Utsira zabodovala také 27. cvrčilkou pruhovanou, zatímco pro zemi šestý ťuhýk hnědý byl 26. v Røst.
Stejné vzdušné proudy, které přinesly lesňáčkovité, také přivály od 21. druhého islandského tyranovce olšového v Hvalsnes, následoval lesňáček olivový 22. na severu v Hrfsey a drozd malý od 23. v Seltjörn, stejně tak několik málo amerických lindušek proměnlivých v jihozápadní oblasti. Dánský první terej žlutonohý byl 12. krátce na pláži v Bornholm a estonský první buřňák severní míjel 27. Cape Põõsaspea ; 21. tam byl Black Seater. Nedaleko byl 29. další nový druh pro Estonsko a to pisík americký v Spithami.

Další záznamy terej žlutonohý přišly z pobřeží severní Francie a Nizozemska, přičemž Nizozemsko zabodovalo také pěvcem ryšavým, který byl ve dnech 13. - 14. v Oostvaardersdijk a pro zemi byl třetím. Keptuška stepní byla od 27. v Huissen, zatímco belgická osmá cvrčilka pruhovaná byla 28. v Zeebrugge. Po té byla 30. v Zwaantje hrdlička východní, což je na tento druh v Evropě poměrně brzy. Německá pozorování zahrnovala White's Thrush, který byl 20. v Greifswalder Oie (malý ostrov v Baltském moři), rákosníka plavého na souostroví Helgoland 17., sedmihláska šedého v Heidesee (obec v Braniborsku) 8. a pár kormoránů malých. Další kulík větší tohoto léta byl 14. v severozápadní Francii v Plouhinec a plameňák malý byl viděn v polovině měsíce v Camargue. Zlatým hřebem Normanských ostrovů byl mladistvý sameček motáka stepního. Ve Španělsku 6. přiletěl jespák nejmenší na galicijském pobřeží v Lira, rybáci západní byli pravidelně v Andalusii a budníček severní byl 12. v Port de Pollença.

Na Azorech byl bohatý měsíc, na ostrově Corvo začala sezona brzy, když byl 18. nalezen lesňáček kaštanovoprsý spolu se zelenáčkem červenookým. Racek atlantický a nejméně dva kulíci kanadští byli na proslulém ostrově, zatímco ostrov Flores hostil posledně jmenovaný druh. Ale ptákem měsíce byl buřňák červenotemenný, který byl vyfotografován 29. v moři jižně od ostrova Pica. Orlík kejklíř byl stále v Izraeli v Golanských výšinách začátkem měsíce, zatímco pro zemi pátý buřňáček Wilsonův byl 7. v Eilatu. Včelojed chocholatý přeletěl 7. nad egyptským hotspotem Ras Shukeir.

tyranovce olšovéhoVšech pět záznamů tyranovce olšového v regionu WP vzniklo od přelomu tisíciletí. Tento – islandský druhý – byl od 21. pět dní v Hvalsnes.

2 lesnacek skvrnity

Bez pochyby se tento lesňáček skvrnitý ukáže být jedním z regionálních ptáků podzimu – pro region teprve čtvrtý a pro Norsko první.

vlstovka svitoriva
Vlaštovka švitořivá byla nalezena tak blízko Kapverd – jihozápadním konci regionu – jako je Guinea-Bissau, ale tento pták, který byl 13. v Santa Maria, byl nicméně pro WP prvním.

Zdroj: Bird Watch UK November 2020
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno pondělí, 22 březen 2021 16:19

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte