Z východu na západ

  • čtvrtek, 08 říjen 2020 19:51

Sam Viles hlásí, že o pozornost se zasloužil skvělý dravec spolu se spoustou neuvěřitelných záznamů mořských ptáků v Atlantiku.

V létě, v němž mořští ptáci trhali rekordy napříč Western Palearctic, zabodovalo pozorovací velrybí turné u azorského ostrova Pico, když byl 7. vyfotografován buřňák světlonohý mezi spoustou buřňáků šedých. Jedná se teprve o druhý regionální záznam po ptákovi, který byl viděn 15. srpna 1980 v Rudém moři u izraelského a jordánského pobřeží a také je to první potvrzený záznam v severním Atlantském oceánu. Pro region druhý záznam buřňáka tenkozobého byl zachycen 7. v Biskajském zálivu během pelagické cesty u poloostrova Quiberon v Bretani mezi hejnem buřňáků baleárských. První záznam téhož ptáka byl z Irska, kde byl viděn v červnu. Pozoruhodné je, že od té doby se objevil ještě dřívější francouzský záznam, který byl vyfotografován 9. září 2015 během průzkumu buřňáků baleárských v Lamanšském průlivu u severního pobřeží Británie.

Také tento měsíc potěšil budníček balkánský na ostrově Hoëdic, který tam byl od 15. do 23. a byl v zemi druhým, zatímco osmý francouzský jespák klínoocasý byl od 9. v Ambonu. Rorýs kaferský zůstal do poloviny měsíce v Minerve a slípka modrá byla 3. daleko na severu v Donges poblíž Nantes. Nový kulík větší byl od 12. na západě země v Etang David Allègre, potápka šedá byla od 23. v Rocheservière a dospělý rybák oranžovozobý byl 20. v Portvendres. Osvědčené místo pro pozorování mořských živočichů na severozápadě Španělska Estaca de Bares, které se může pochlubit četnými záznamy o vzácných mořských ptácích, překonalo ve dnech 29. a 30. všechny dosavadní rekordy.

Buřňák krátkokřídlý byl prvním záznamem pro Western Palearctic a strávil 29. spolu se dvěma chaluhami antarktickými několik minut přeletem mysu. Více než plodný konec měsíce završil tento hot-spot následující den, kdy byl viděn albatros pestrozobý, který znamenal pro Španělsko druhý záznam. U jižního pobřeží poblíž portugalských hranic byl 22. vyfotografován buřňáček vlaštovčí z lodi u Isla Cristina v Cádizském zálivu. V jiné části země v Camarles byla 3. objevena krásná vlha zelená, zatímco poněkud nevýrazná káně bělochvostá byla od 29. v Agon v severovýchodní provincii Aragon. Na začátku měsíce zůstal nejméně jeden rybák západní v NP delty Ebro. Na přelomu srpna se blízko u pobřeží stal hvězdou první nizozemský pelichající dospělý sameček kulíka rezavoprského. Zdržoval se 15. na okraji města Westkapelle v těsné společnosti malého hejna kulíků zlatých. Předtím byl ve Western Paleartic zaznamenán jen třikrát. Na několik hodin se mu podařilo zmizet, než se přemístil na blízké pole, ale bohužel ten večer odletěl na jihozápad a nepodařilo se ho znovu najít.

V jiné části země v Sint Maartensburg byl od 11. ouhorník černokřídlý a strnad černohlavý 24. v Texelu, zatímco samička Amur Wagtail zůstala celý měsíc ve Strype. Přílet malé skupiny kormoránů malých do jižního a západního Německa na začátku měsíce přinesl celkem 5 jedinců; další byl koncem měsíce ve Francii. Mladý racek velký byl 2. na pobřeží Baltského moře v Greifswald. Podzim v sousedním Švýcarsku začal solidně, když země hlásila ve dnech 14. - 15. dospělého ťuhýka hnědého v Kerzers, přičemž šlo o první národní záznam. Dospělá samička rákosníka plavého, která byla nejprve chycena do pasti v r. 2018 ve švédském Falsterbo, byla znovu chycena 19. V Belgii v Sourbrodt to vypadalo, že dva flirtující luňci šedí se stanou prvním hnízdícím párem v zemi, ale koncem měsíce záhadně zmizeli.

Káně bělochvostá nad Oudenaarde (město v belgické provincii Východní Flandry) 16. je třetím národním záznamem. Na dalekém východě regionu byl vyfotografován 4. na Dněpru sameček poštolky amurské, který znamenal pro Ukrajinu první záznam, zatímco 9. na opačných koncích země byl viděn pro zemi čtvrtý slukovec dlouhozobý a devátý kulík pacifický. Ke konci měsíce byl v Hortobágy maďarský sedmý kulík pacifický. Včelojed chocholatý letěl 27. poblíž syrské hranice nad Subası a pro Turecko byl čtvrtým záznamem. Rudé moře zaznamenalo 13. u Eilatu izraelského čtrnáctého buřňáčka vlaštovčího. Vrabec hnědoramenný byl chycen do pasti 25. v Einot Tzukim na izraelsko-palestinském Západním břehu, zatímco nedospělý orlík kejklíř byl začátkem měsíce na Golanských výšinách. V zemi nadále dlouhodobě pobývaly druhy, které odnesky vzdušné proudy z Afriky – kulík třípásý v rybnících HaMa’apil a dva dytíci afričtí v Kfar Ruppin.

ORLIK KEJKLIR

Tento nedospělý orlík kejklíř, pro Izrael čtrnáctý, lelkoval ve dnech od 14. do 16. na Golanských výšinách, a pak se ve dnech 30. - 31. přesunul na jih poblíž Mevo Hama.

buřňák tenkozobý

Pro region třetí, ačkoliv v té době se myslelo, že pouze druhý buřňák tenkozobý byl vyfotografován na začátku měsíce u severozápadního pobřeží Francie.

burnak svetlenohy
Azory skvěle zabodovaly s buřňákem světlonohým, který byl u ostrova Pico, a pro Western Paleartic znamenal druhý záznam. Jedná se o top ptáka.

budnicek balkánsky
Tento budníček balkánský, pro Francii druhý, byla od 15. až do 23. na ostrově Hoëdic.

kulik rezavoprsy
Tento kulík rezavoprský v Holansku byl pouze čtvrtý pro oblast WP a první v krajině – svou přítomností vyvolal snahu o pozorování u mnoha pozorovatelů na celém kontinentu.

Zdroj: Birdwatch říjen 2020
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno pondělí, 22 březen 2021 16:20

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte