Ponořené do růžové

  • čtvrtek, 10 září 2020 07:31

Špaček růžový hnízdí ve Francii a hejno plameňáků růžových se zdržovalo v Nizozemí a možná nabízelo pohled na růžovou budoucnost pro oba druhy v západní Evropě. Mezitím bylo možné stále najít mega mořské ptáky. Hlásí se Josh Jones.

Faeton žlutozobý hnízdil letos v létě v regionu poprvé, přičemž během července byl nalezen pár sedící na vajíčku v Ilhéu de Cima u Bravy na Kapverdách. Dál na severu na Kanárských ostrovech vracející se Cape Verde Shearwater byl chycen 8. na ostrově Lanzarote v Montaňa Clara a pět vran černobílých bylo vyfotografováno v Las Palmas na Gran Canarii. Na tomto ostrově byl také zaznamenán pro souostroví první kulík pacifický v Maspalomas od 26.

Ve Španělsku na začátku měsíce v Sierra de Grodes zůstal bělořit šedý nejméně s jedním rybákem západním v deltě Ebro NP na konci měsíce. Francouzský čtvrtý rorýs kaferský byl v zemi hvězdným ptákem v červenci. Byl nalezen v polovině měsíce a zdržoval se do srpna a zdánlivě se snažil vetřít do kolonie Red -rumped Swalow. Sup mrchožravý v Joux La-Ville byl jen 200 km jižně od Paříže a byl to významný záznam tak daleko na severu.

Ještě více vzrušující však bylo první potvrzené hnízdění špačka růžového v zemi. Asi 20 párů hnízdilo v departementu Alpes-de-Haute-Provence s nejméně 15 odchovanými mladými do poloviny července. Dalším prvním záznamem pro zemi bylo potvrzené hnízdění motáka stepního, přičemž pár úspěšně odchoval čtyři mláďata v departementu Pas-de-Calais.

Švýcarská třetí slípka modrá byla od konce června nejméně do 14. července v Chavornay. V sousedním Německu byla dospělá keptuška stepní v polovině měsíce severně od Frankfurtu.

Samička Amur Wagtail pobývala po celou dobu na holandském pobřeží ve Strype, ale byla zastíněna vzrušujícím objevem hejna sedmi plameňáků růžových na předměstí Amsterodamu 11. Deset dní před odletem na severovýchod bylo zjištěno, že nejméně 2 ptáci byli okroužkováni ve Španělsku, což potvrzovalo, že se jedná o skutečně volně žijící ptáky a že neutekli ze zajetí.

Pro Dánsko čtvrtý cistovník rákosníkový byl 9. ve Skagen, zatímco pro zemi osmá kukačka chocholatá – dospívající jedinec – byla 25. v Røsnæs.

Švédský devátý kulík menší – samička skupiny atrifrons – a možná pták, který byl začátkem jara viděn v Německu – navštívila Trelleborg ve dnech 1. -2. Východní vlaštovka skalní byla vyfotografována 2. v Degerhamn, na ostrově Öland a luněc šedý pokračoval ve Västra Götaland (kraj rozkládající se na západním pobřeží Švédska).

Strnad hnědohlavý byl znovu hlášen 14. z Røst z Norska, zatímco hrdlička východní byla 3. ve Finsku v Havøysund. Finský jedenáctý kulík větší navštívil 5. Tomela, ale jeho objevení bylo zastíněno pro zemi třetím bramborníček pestrý, který byl od 4. do 12. v Eurajoki.

Jespák plavý byl ve dnech 14.-15. v Balta Alba a byl čtvrtým pro Rumunsko a pro zemi třetí budníček žlutavý byl chycen 30. v kroužkovací stanici ve Vadu.

Ázerbajdžánská první čejka trnitá byla nalezena 17. v autonomní enklávě Nakchivan.

Izrael měl produktivní měsíc s druhým dytíkem africkým, který byl na rybnících 18. v Kfar Ruppin – k němu se překvapivě připojil druhý jedinec 31.

HaMa´apil rybníky hostily dalšího afrického zatoulance, dlouhodobě pobývajícího kulíka třípásého a také nesyt africký byl zaznamenán 15. v Golanských výšinách. Jižně odtud, pro zemi čtvrtý, byl zaznamenán 8. z lodi u Eilatu buřňáček Wilsonův.

1 spaček ruzovy birdwatching.cz
Po invazi špačků růžových směrem na západ asi 20 párů hnízdilo v jižní Francii a do poloviny července se odchovalo 15 mláďat.

2 rorys kalifornsky
Zajímavé je, že tento rorýs kaferský byl viděn, jak se zdržuje u kolonie vlaštovek skalních v Minerve.

3 plamenak ruzovy birdwatching.cz
Tato okroužkovaná skupina plameňáků růžových strávila jeden a půl týdne u Amsterodamu. Jejich okroužkování potvrzuje, že se jedná o divokou skupinu původem ze Španělska.

4 brambornicek pestry
elegantní bramborníček pestrý byl třetím záznamem pro Finsko. Zdržoval se devět dnů od 4. v Eurajoki na severozápadním pobřeží Finska

4 faeton žlutozobý
tento faeton žlutozobý byl polovinou prvního páru hnízdícího ve Western Palearctic, na Kapverdských ostrovech na malém ostrůvku u Bravy.

Zdroj: Birdwatch září 2020
Překlad: Peter Haluza

Naposledy změněno čtvrtek, 10 září 2020 07:47

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte