Polák americký na Røst!

  • čtvrtek, 30 červenec 2020 19:39

Velké množství strnadů v Norsku bylo součástí vynikajícího měsíce ve Skandinávii, který zahrnoval různé historicky první nebo druhé záznamy druhu, referuje Josh Jones.

Norsko mělo skvělý měsíc se samečkem strnada hnědohlavého, který byl 30.  na Røst (obec a souostroví v kraji Nordland na severu Norska) a kulíka většího, který tam byl také, ale 10., a zároveň byl jedním ze dvou v zemi.  Druhý norský pěvec ryšavý byl jeden den, a to 11. v Årnestangen, jižně od Osla. Dalším byl o něco zajímavější budníček žlutavý, který se chytil do pasti 8. a byl okroužkován v Jomfruland – jedná se o první národní záznam. Island také měl super červen, když zaznamenal pro zemi druhého ouhorníka stepního v Garður ve dnech  26-27. Rybák černozobý byl spatřen 29., jak letěl kolem Jökulsárlón, a byl pro zemi třetím, zatímco několik kačerů kachničky karolínské bylo 24. na dalekém severozápadě země v Breiðavík.  Sameček racka vnitrozemského  byl v Höfn, křivka bělokřídlá v Akureyri, a také tam bylo viděno několik špačků růžových.

Faerské ostrovy zaznamenaly 28.  kolihu malou v Eysturoyur Sýsla. Další budníček žlutavý byl 27. na švédském ostrově Nidingen a sameček hýla pouštního byl 15. na Holmögadd ( tj.na  švédském  bývalém majáku  s posádkou na nejjižnějším místě Holmöarna mezi Östra a Norra Kvarken.) Kulík větší byl 6.  ve vnitrozemí ve Västerås. Mnohem překvapivější byl sameček drozda rezavého severosibiřského, který byl 22. v Augstens. Finsko si užilo 5. jespáka dlouhoprstého, který byl zaznamenán pouze podruhé v historii země. Senzační pozdní zprávy se týkaly albatrosa pestrozobého, který byl vyfotografován 31. května ve Španělsku, v Andalusii  na pláži v Rota. Není pochyb o tom, že tentýž pták byl potom vyfotografován 23. z lodi u portugalského pobřeží Algarve. Mezitím byl  v Algarve také kvakoš žlutočelý , který byl nahlášen 7. ve Faro (hlavní město portugalského regionu Algarve).                 

Na Azorských ostrovech byl opět viděn 19. další  kvakoš žlutočelý na ostrově Faial, a byl to první záznam od začátku dubna. Špaček růžový se překvapivě  dostal 16. na ostrov Pico do Caisinho, a byl prvním pro souostroví. Ve Španělsku, zpátky na pevnině, pobýval nejméně od 19. -27. sameček Seebohm’s Wheatear v Sierra de Gredos, v Laguna de Fuente de Piedra (přírodní rezervace v severní části provincie Málaga a je to největší laguna v Andalusii) se zdržovalo mnoho plameňáků malých a racek vnitrozemský byl viděn v Baskicku. Nejméně jeden sup hnědý se dostal 23. do  Beaumont-Hague, které leží na dalekém severu Francie, zatímco vracející se rybák západní zůstal po celou dobu poblíž Barbâtre, v departementu Vendée. Koncem měsíce byl rybák rajský v Lausanne, a byl pouze třetím v historii Švýcarska. Rybák uzdičkový letěl 1. kolem Syltu v Německu, zatímco další zajímavá pozorování v krajině zahrnovali keptušku stepní, kulíka většího a bělořita bělohlavého. Jedním ze záznamů měsíce byl strnadec skvrnitý,  který byl  26. v  Jastarnia na polootrově  Hel v Polsku, ačkoliv ho viděl a vyfotografoval pouze nálezce. Nedospělý racek Audouinův navštívil 1. přístav na ostrově Hel, zatímco sameček strnada obojkového tam byl 27., a byl pátým záznamem pro zemi.  V Nizozemí pozorovatelé hledající racka tenkozobého v Rottumerplaat našli v blízkém okolí  27. kalandru dvouskvrnnou – což byl skvělý bonusový nález. Orlosup bradatý, který skončil v Británii, byl viděn před 13. celkem 3x. Vypadá to, že o ocas přišel někdy mezi 11. – 12., díky čemuž byl později rozpoznán v Belgii 18. a 20. Budníček žlutavý byl 10. na ostrově Texel (největší z Friských ostrovů, patří Nizozemí) a představoval druhý záznam pro zemi, ale i četní supi bělohlaví stáli za povšimnutí. Buřňáček vlaštovčí se chytil do pasti přes noc z 28. na 29. na  Ilhéu de Cima na Kapverdských ostrovech. Vyšlo najevo, že jde o stejného ptáka, který zde byl viděn minulé léto. V Izraeli se ukázalo, že  kulík třípásý v HaMa’apil z poloviny měsíce je tentýž pták, který byl viděn v Ma’ayan Tzv v dubnu a květnu. Krahujec šikra, který byl vyfotografován nad Trabzonem 10., byl pouze třetím v historii Turecka.

birdwatch srpen 01

Ke konci června se vrátil strnad hnědohlavý během dlouhotrvající sezóny pasátů na Røst a měl by být uznán jako pták žijící ve volné přírodě (divoký pták).

birdwatch srpen 02

Island si užil vynikající měsíc s významnými pozorováními včetně tohoto oslnivého slukovce dlouhozobého v letním šatu v Njardvik.

birdwatch srpen 03

Jespák dlouhoprstý, který byl 5. ve Finsku v Siilinjärvi, byl dvanáctým pro Western Palearctic.

birdwatch srpen 04

Opožděně se objevil v Británii pěvec ryšavý a byl viděn také v Norsku 11. poblíž Osla, což bylo podruhé v historii.

birdwatch srpen 05

Polsko výrazně zabodovalo s tímto strnadcem skvrnitým, který se krátce předvedl v zemi na stále produktivním poloostrově Hel.

Zdroj Bird Watch srpen 2020
Foto zdroj: Bird Watch srpen 2020 a Instagram

 

 

Naposledy změněno čtvrtek, 30 červenec 2020 19:45

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte