Kuvajt si užívá báječný zimní slunovrat

  • pátek, 23 červenec 2021 09:18

Sam Viles shromažďuje informace napříč Western Palearctic a referuje i o tom, že si Kuvajt užil pozoruhodný prosinec s regionálními megas, které se přidaly k zajímavým zimním druhům.
Prosinec byl ve většině Western Palearctic docela klidný, až na Kuvajt. Nepochybným raritním pozorováním byli dva konipasi pralesní, kteří byli 7. v přírodní rezervaci Jahra Pools a představují teprve druhého a třetího jedince, kteří byli viděni ve Western Palearctic. Jeden předchozí výskyt byl také v Kuvajtu v AI Abraq v listopadu roku 2006. Úžasná série pokračovala s rackem hnědohlavým v prvním zimním šatu, který byl 22. v Jahra Pools – jednalo se o první národní a teprve druhý záznam pro Western Palearctic – ten předchozí byl mladý jedinec v Izraeli v r. 1985. A kuvajtský seznam rarit pokračoval: drongo kouřový – pro zemi čtvrtý a pro region buď pátý nebo šestý byl od 4. v soukromé Sabriya Oil Field ( ropná a plynová oblast), dospělý Masked Wagtail – v zemi sedmý záznam – byl od 5. v Jahra Pools, dva mandelíci indičtí se stále zdržovali v Sulaibiya, Pivot Field a chřástal běloprsý se znovu objevili 10. v Jahra East. V zemi dlouho pobývající plameňák malý byl od 20. zpět v zátoce Sulaibikhat.
To vůbec není špatné na zimní slunovrat ... izraelský první lyskonoh dlouhozobý byl překvapivým pozorováním od 18. v Sde Eliyahu poblíž jordánských hranic, daleko od domova. Dalším v pořadí byl následující den v Eliatu pro zemi třetí kulík hnědokřídlý, a ten samý den byl v Ein Hamifratz vodouš žlutonohý, který znamenal další třetí záznam v zemi. V zemi stále zůstával nedospělý orlík kejklíř opět v Tsor'a, Basalt Wheatear byla od 20. v Samar, slučice pestrá byla od 14. na Gan Shmu'el fishponds a husa malá byla od 29. v Meitsar.
Izraelská třetí a čtvrtá vlaštovka skalní byly ke konci měsíce v Eilatu a Atlitu, k té druhé se připojil hedvábník šedý. V jihozápadním Německu byla v Stausee Altheim (vodní nádrž) v Landshut (správní centrum regionu Dolního Bavorska) samička kachnice bělohlavé v prvním zimním šatu, od 21. byl obzvláště pozoruhodný a pokračoval impozantní příliv do východní Evropy tuto zimu. Kormorán malý byl opět poblíž Alfhausenu. Objevila se opožděná informace o alžírském prvním chřástalu africkém, který byl nalezen vyčerpaný v listopadu. Byl vzat do péče poblíž Kerzazu na dalekém severozápadě země. Libanonský první racek bělooký byl vyfotografován 31. Na Azorech byla 8. zajímavým objevem mladá melanitta deglandi na ostrově Terceira v Angra do Herofsmo, která byla pro Portugalsko první.
Na souostroví se odehrálo velké prosincové představení volavky velké, ne méně než s třemi jedinci: jedna byla nalezena 12. čerstvě mrtvá v Paul da Praia na ostrově Terceira a na stejném místě 21. k ní přibyla jedna živá. Další byla 11. na ostrově Sao Miguel na jezeře Furnas. Lesnácek modrý v Madaleně na ostrově Pico byl velkým překvapením. Na tomto ostrově byla také opět hlášena po celou dobu z lajes do Pico samička rybaříka pruhoprsého, zatímco volavka zelenavá se ještě stále nacházela na ostrově Sao Miguel kolem Povoação nejméně do 7. Mladá káně americká byla 8. na ostrově Terceira v Angra do Herofsmo. První španělská kalandra dvouskvrnná byla ke konci měsíce pozorována na ostrově Mallorca v Sa Barrala, i když bylo deprimující, že třetí drozd tajgový v zemi byl mylně zaměněn za sluku lesní a střelen 25. v Mallabia. Terej žlutonohý letěl 7. na západ kolem Malpica a trasochvost tundrový byl 29. v deltě Ebro.
Keptušky stepní byly stále v Cabeza del Buey až do 29. a v Aitona od 15. do 20. a další byla 31. ve Fraga, zatímco dospělý jedinec byl opět viděn 8. na rybí farmě v Ures. První strnad bělohlavý na Baleárských ostrovech – zajímavý sameček – byl od 6. v Orient na Mallorce (malá vesnička). První drop velký na souostroví byl od 26. na ostrově Formentera. Ve Švédsku byla pěnice malá od 1. - 6. v Torngard na ostrově Öland (druhý největší ostrov ve Švédsku). První linduška mongolská byla na okraji města Umea, trasochvost tundrový přetrvával v Trelleborgu a sameček drozda černohrdlého byl 22. v Klusanu a na Gotlandu (největší ostrov ve Švédsku) byl 25. Eastern Black Redstart. Finská druhá berneška malá byla od 1. do 9. v Maaviiki, zatímco hrdlička východní byla zaznamenána 4. v Keikya, Sastamala.
Sýkora azurová byla 27. na zahradních krmítkách v polském Pruszkówě – od roku 2004 byla v zemi poprvé. Racek vnitrozemský v prvním zimním šatu byl v Norsku v Kviljo·odden. Kačer Stejneger's Scoter byl od 13. v Dánsku u Høve Strand. Na Faerských ostrovech byla první potápka šedá od 16. v Eiði a berneška tmavá v Trongisvagur od 6. byla první berneškou z obou forem pro souostroví. Země Beneluxu měly jen málo rarit a všechny byly jen v Holandsku: alkoun tlustozobý byl od 30. ve Verse Meer (laguna na jihozápadě země v provincii Zeeland), drozd černohrdlý byl od 4. v Hoograven a linduška mongolská byla od 5. v Havenhoofd.

konipas pralesni birdwatching
Jeden z vynikajících prosincových záznamů, tento konipas pralesní byl jeden ze dvou, kteří navštívili 7. Jahra Pools.

potapka seda birdwatching
Faerské ostrovy zabodovaly svou vůbec první potápka šedá, která se usadila v polovině měsíce v Eiði.
lyskonoh dlouhozoby birdwatching 2021

Neuvěřitelným příkladem velkého tuláka je tento lyskonoh dlouhozobý, který byl od 18. do 22. v izraelském proslulém Kfar Ruppin fishponds a byl nepřekvapivě prvním pro zemi.
sykora azurova birdwatching 2021

Tato nádherná sýkora azurová, 37. záznam pro Polsko ale první po 16 letech, strávila tři dny od 27. prosince v polském Pruszkówě.

Naposledy změněno pondělí, 02 srpen 2021 19:01
Více z této kategorie: « Různé zatoulané druhy

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte