Různé zatoulané druhy

  • pondělí, 02 srpen 2021 18:59

V únoru měli pozorovatelé ptáků regionu Western Palearctic hodně věcí k diskuzi s širokou škálou zajímavých záznamů včetně regionální třetího a překvapivého Scot ve Francii. Sam Viles shrnuje události.
Ve Francii na okraji Paříže v Saint-Leger-en-Yvelines byla 21. křivka skotská a stala se zdaleka nejpřekvapivější zprávou února, s podrobným hodnocením včetně fotografií, měření zobáku a zvukových záznamů. Je to první záznam mimo území Skotska a nepochybně vyčnívá z řady i mezi dalšími toulavými druhy, pokud se jedná o druhy, které mají domov na území Británie a Irska. V Camargue (přírodní park v oblasti Provence na jižním pobřeží Francie) byl od 27. plameňák malý v Croix du Pilau, zatímco mladý kačer kajky královské byl v La Fumee, polák vlnkovaný byl v Poses a kormorán malý setrval v Marais de Suisson Gros. První racek Bonapartův pro Normanské ostrovy – v prvním zimním šatu – byl od 8. v L'Eree , Guernsey ( Guernsey je druhý největší ostrov Normanských ostrovů). Nearctický lesňáček je pozoruhodně vzácnou událostí v Iberii (starý název pro Pyrenejský poloostrov) a dokonce ještě víc v únoru, což dělá vůbec prvního gibraltarského lesňáčka žlutokorunkatého, který byl na Europa Point (nejjižnější bod Gibraltaru) ve dnech 27. – 28. ještě pozoruhodnější. Ve Španělsku byl 7. vyfotografován zřejmě dospělý racek východosibiřský v San Vicente de la Barquera, ale bohužel už z nějakého důvodu neodletěl. Plameňáci malí byli v Marismas del Odiel a San Pedro del Pinatar s racky americkými v prvním zimní šatu 28. v Langre a s pravidelně se vracejícím dospělým jedincem stále v Lires na rybí farmě. Další byl 22. na ostrově Tenerife v La Laja a mladá slípka Allenova byla stále na Grand Canarii v Los Espinales. V severní Africe ve španělské enklávě Ceuta byla 25. vrána černobílá v Punta Blanca.
Dlouhodobě zdržující se ptáci poskytli nejlepší podívanou na Azorských ostrovech: samička rybaříka pruhoprstého na ostrově Pico v Lajes do Pico a potápka šedá na ostrově Sao Miguel na Lagoa das Furnas(kráterové jezero). Elegantní bělořit proměnlivý v Kabd Reserve 28. byl právě třetím záznamem tohoto středoasijského hnízdícího jedince jak pro Kuvajt, tak pro Western Palearctic. Opožděně bylo oznámeno, že první turecký chřástal žíhaný byl nalezen mrtvý 11. prosince na poloostrově Bodrum, tři včelojedi chocholatí byli nově nad Eilatem, zatímco dlouhodobě pobývající kulík třípásý, bělořit červenoocasý a lyskonoh dlouhozobý zůstali na místě.
Dva hedvábníci šedí byli nově příchozími druhy. Dánský jeřáb kanadský se znovu objevil od 17. -19. v Gravlevu, zatímco loňský orel jestřábí vybaven kroužkem s vysílačkou se znovu objevil 14. nad Tevring. Stejneger's Scater byl stále u Rørvik (přístavní město v kraji Trøndelag v Norsku) a turpan americký setrvával u Tisvilde Hegn (nejstarší plantáž v Dánsku na severním pobřeží ostrova Zealand a nyní oblast Natura 2000 díky svým vzácným typům stanovišt, fauně a flóře a důležitému životu ptáků). Švédská čírka sibiřská byla stále až do 9. v Knivsta, jinde zůstali hrdlička východní, drozd černohrdlý a trasochvost tundrový.
V německém Mitteldorfu byl pozorován od 27. elegantní drozd rezavý severosibiřský. Zatímco v Kitzebergu byl pisík americký a kormorán malý se zdržoval v Alfhausenu a kachnice bělohlavá se přesunula od 27. z Moosburgu do Ingolstadtu. Kačer čírky sibiřské byl od 21. v polském Pakoslaw Res, v Karlowicích byla pro zemi čtvrtá hrdlička východní a ve Varšavě byl 12. racek delawarský. Rakouský druhý skřivánek menší zůstal až do 6. v Hohenau an der March. Strnadec zimní zůstal celou dobu na islandském Helluvatn (jezero). Drozd černohrdlý se připojil v nizozemském Hoograven k alkounu tlustozobému, který byl naposledy zaznamenán 2. ve Verse Meer (laguna v jihozápadním Nizozemsku v provincii Zeeland).

 

belorit promenlivy birdwatching
Třetí bělořit proměnlivý byl nalezen poslední den v měsíci v rezervaci Kabd v Kuvajtu. Všechny ostatní záznamy tohoto druhu v oblasti WP byly požízeny na jaře během přeletů nad Golfským proudem.

slipka promenliva birdwatching 2021
První zimní slípka Allenova byla pozorována v Los Espinales na ostrově Gran Canaria v lednu jako součást africké migrace na Kanárské ostrovy a zdržela se zde až do 8. února.

Naposledy změněno pondělí, 02 srpen 2021 21:43

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte