Pojďme pozorovat luňáka

  • úterý, 04 kvě 2021 20:04

Sam Viles referuje o úchvatném dravci a senzačním tulákovi (vagrant), který se stal hitem na Azorech, zatímco v Turecku si užívali památný den.
Na Azorech v Urzelina, na ostrově São Jorge, byl od 13. do 25. luňák vlaštovčí, určitě jeden z nejatraktivnějších nearktických tuláků, kteří kdy byli v regionu zaznamenáni.

lunak vlastovci

Pro region čtvrtý luňák vlaštovčí byl ozdobou Azorských ostrovů  po dobu 12 dní v polovině měsíce

Čtvrtý pro Western Palearctic a třetím záznamem pro souostroví, když předchozí dva záznamy byly v březnu 2005 a v srpnu až září 2008. Na Azorech také zůstali nejméně dva kormoráni ušatí a to v Mosteiros na ostrově São Miguel, a v Madalena na ostrově Pico, kde se také zdržoval rybařík pruhoprsý. Památný den zažilo Turecko 26. v Milleyha, kde se objevily tři zásadní druhy. Středomořský pobřežní hotspot hostil skřivánka plavobřichého, který byl pro zemi prvním, spolu se skřivanem dudkovitým, který byl národní druhý a stepokur saharský, který byl třetím národním záznamem. Kulík menší, který byl 6. v Samandag , následoval kulík hnědokřídlý, který byl 8. v deltě řeky Kızılırmak (největší mokřad v oblasti Černého moře), oba znamenali pro zemi druhý záznam.
V Çenger byl bělořit kápový. Kvakoš žlutočelý, který byl vyfotografován 12. ledna v Sharm El Sheikh, Egypt, se stal bezpochyby jedním z nejvíce šokujícím pozorováním roku. První africký záznam, v regionu bylo jen osm předchozích pozorování, a žádné dál na východ než pevninské Portugalsko. První potvrzená pěnice horská pro WP byla chycena a okroužkována včetně odebrání vzorku DNA ve finském Lauttasaari. Byla tam přítomna mezi 8. listopadem a 8. prosincem 2020, když ji zachytili radarem západoevropští pozorovatelé. V Miaczyn byla ve dnech 25. – 26. velmi obdivována první polská pěvuška černohrdlá; kalandra zpěvná byla ve dnech 20. – 21. v Bzianka a v Polsku byla první od roku 1878. Jinde v Pobaltí byli po jednom čírka sibiřská, hrdlička východní a black scoter. Stejneger’s and Black Scoters byli 8. u švédského Snapparp, ve finském Aarlahti byla 17. berneška malá. Švýcarsko hostilo pozoruhodného supa krahujového se zimující hrdličku východní v Sulgen. Další – italská čtvrtá – byla v Porcii, zatímco rumunský první – dospělý –byl 25. na Mamaie.
Islandský strnadec zimní byl stále v Helluvatn, stejně jako melanitta deglandi v Keflavíku. Drop malý byl v Německu v Thür, další byli v Rakousku v Dornbirn a Suetschach. Další německé zimní „potěšení“ zůstalo na místě – pisík americký, kormorán malý a kachnice bělohlavá –zatím co drozd rezavý severosibiřský vydržel až do 1. ve Stollberg. Jeřáb kanadský se znovu objevil v Dánsku od 27. v Høstemark Skov, Dokkedal, zatímco elegantní kačer kajky Stellerovi byl ve dnech 15. – 16. u Hirsholm. Také Stejneger’s Scoter byl stále u Rørvig. Nejméně tři plameňáci malí se vrátili do svého jediného regionálního hnízdiště Laguna de Fuente de Piedra, které se nachází ve Španělsku (mokřad v provincii Málaga). Rybařík pruhoprsý byl až do 5. na Kanárských ostrovech na ostrově Lanzarote v Arrecife a na ostrově Tenerife byli koliha malá a racci američtí. Z Gibraltaru byl naposledy 2. hlášen lesňáček žlutokorunkatý, zatímco madeirský vůbec první moták stepní – sameček - byl 28. v Porto Santo.
Kačer čírky sibiřské byl 8. – 9. ve francouzském Oye-Plage, potápka šedá byla opět v Rocheservière a plameňák malý v Camargue. Na ostrově Jersey (největší a nejjižnější ostrov Normanských ostrovů) byla od 31. čírka obecná na rybníku St Ouen’s a představovala pouze druhý záznam pro Normanské ostrovy. Na ostrově Guernsey (druhý největší ostrov Normanských ostrovů) byl naposledy 4. zaznamenán racek Bonapartův. V Belgii ve Wechelderzande byla samička čírky sibiřské, zatímco hrdlička východní byla vyfotografovaná se zpožděním 14. v Heist-aan-Zee, a po jejím přemístění se ukázalo, že se sem ráda pravidelně vrací; bohužel strnadec bělohrdlý v zahradě v nizozemském Ooltgensplaat během ledna tak vstřícný nebyl. Racek růžový se pohyboval 25. – 26. po nizozemském pobřeží. Druhý izraelský kormorán chocholatý – nedospělý středomořský poddruh desmarestii, se nacházel ve dnech 22. – 23. v Ashkelon. Kulík třípásý zůstal na rybnících Ein Bdolach a lyskonoh dlouhozobý byl stále v Kfar Ruppin. Kuvajtský druhý jespák skvrnitý byl v Jahra Pools (přírodní rezervace, jedna z nejlepších oblastí v Kuvajtu).
wp brezen hrdlicka

Tato hrdlička východní byla druhou polovinu měsíce v Belgii

Zdroj: Birdwatch květen 2021

Naposledy změněno středa, 07 červenec 2021 07:37

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte