Zastávka u rybníku v Izraeli

  • pátek, 02 červenec 2021 07:34

Sam Viles referuje o tom, že to byl vzrušující měsíc v celém regionu, i když nejvíc museli být nadšeni pozorovatelé ptáků v Izraeli skvělou nabídkou nádherných rarit.

Na jaře, které se stane v Izraeli významným, byla obzvláště pozoruhodná volavka čínská, která byla od 13. v jeruzalémské botanické zahradě a pomohla posílit potenciál tohoto druhu v Evropě a na Středním východě, kde stále existují záznamy zaslané do kategorie D. Tento je první izraelský: jen dva přijaté záznamy WP pocházejí z Velké Británie a to z roku 2004 v Norfolku a Hampshire a v Kentu v lednu 2014.

Devátý sup africký pro region a první pro Izrazel byl vyfotografován místním ochráncem přírody 30. v Judské poušti. První sup královský od roku 2015 byl ve dnech 27. - 28. v Yotvata a hrdlička východní byla v Nahal Kasui.
Potenciálně první haja žlutozobá pro Evropu a Holandsko v Lauwersoogu ve dnech 11.- 12. byla hodně zvláštní, i když u tohoto subsaharského příbuzného luňáka hnědého nelze pravděpodobně vyloučit původ v zajetí. Později se znovu objevila 15.-16. v Německu nad Wangerooge.

Další skvělý den pro Turecko – mimořádnou raritu našel Emin Yogurtcuoglu, který viděl 22. pro zemi prvního lelka světlého na pobřeží Milleyha vedle dvou skřivánků plavobřichých, kteří byli druhým národním záznamem a dvou skřivanů dudkovitých, kteří znamenali třetí záznam pro zemi. Turecký pátý včelojed chocholatý byl vyfotografován 23. nad Istanbulem.

Výjimečný nárůst bělořitů kápových do východního Středomoří zahrnoval jedince v severním Libanonu, který byl pro zemi prvním. Další zahrnoval samičku v Bogazkentu v Turecku, dva v Řecku – samečka v prvním zimním šatu na ostrově Lesbos v klášteru Ipsilou a samičku v Antikythera – a ne méně než pět na Kypru se třemi na Cape Greco (ostrov v jihovýchodní části ostrova Kypr). V dubnu se také objevilo nevídané množství lejsků černokrkých ve východním Středomoří – s rekordním počtem v celé Itálii, pět jich bylo kolem Říma. Další byli 5. v Istrii v Chorvatsku – druhý záznam pro zemi a jeden 24. ve Francii v Labergement –Sainte Marie. První maltský skřivan růžkatý se 25. objevil v zemi po více než 50 letech. Na ostrovech byl v dubnu také třetí a čtvrtý bělořit saharský.

V nabitém měsíci ve Španělsku byl vrcholem skřivan pruhoocasý v L'Albufera de València (sladkovodní laguna a ústí na pobřeží Valencijského zálivu ve Valencijském společenství ve východním Španělsku) .Rybák západní se vrátili do Marjal dels Moros (dva) a Salinas de Santa Pola (tři), nejméně dva plameňáci malí vydrželi v Laguna Fuente de Piedra (přírodní rezervace, mokřad v provincii Malaga) a volavka západní byla v Blanes.

Regionální devátá slípka drobná byla vyfotografována 19. března na Kanárských ostrovech na ostrově Fuerteventura v Oasis Wildlife Park (největší zoo a botanický park na Kanárských ostrovech). Na ostrově Gomera byl 22. prosince v kolonii Shearwater zpívající víchrovník Boydov, který byl teprve druhým pro Kanárské ostrovy; pro ostrovy třetí moták stepní byl začátkem dubna na ostrově Tenerife v Las Rodeos. Na tomto ostrově také zůstala zimující koliha malá.

Portugalské Ludo hlásilo 10. samečka strnada olivového, zatímco na Madeiře v Ponta do Pargo byl ve dnech 7. - 8. hýl pouštní, který znamenal pro ostrov první záznam. Na Azorských ostrovech, na ostrově São Miguel, byla 12. odchycena mladá slípka žlutonohá v Ponta Delgada. Sameček papežníka indigového, který byl 22. na ostrově Corvo, znamenal pro souostroví druhý jarní záznam. Na ostrově Pico se zdržovali dva kormoráni ušatí u Madalena (hlavní město ostrova), zatímco rybařík pruhoprsý a volavka velká byli v Lajes do Pico. Další volavky velké byly 1. ve Fajã Grande na ostrově Flores a 4. v Praia da Vitória na ostrově Terceira.

V Baltském moři byl 17. viděn albatros černonohý kolem dánského Skagenu, který byl ozdobou řady dánských a švédských míst, než se přesunul ve dnech 25. - 26. mezi švédským Malmö a dánským ostrovem Saltholm.

Pravděpodobně je to pravidelný cestovatel v Severním moři, který byl vřele přijat pozorovateli ptáků na obou stranách Øresund (jedna z dánských úžin, část Baltského moře), ale už ne domácími orly mořskými, kteří ho zřejmě napadli a zabili.

Dánský jeřáb kanadský zůstal do 7. v Dokkedal, pak přeletěl na západ, aby se ve dnech 22. - 24. usadil v Torup Holme. Vysílačkou označený orel jestřábí letěl 20. nad Skagenem na sever. První norská čírka sibiřská byla až do poloviny měsíce v Hellesjøvannet a desátý národní orel stepní byl v Røst.

Islandský pátý kulík zrzoocasý byl 6. v Hamragarðaru, přesně tam, kde se naposledy hlášený strnadec zimní dostal 1. blízko k hranici. Kačer turpana amerického letěl kolem finského Iso Harmaaletto a byl pro zemi sedmým.
Švédský Katthammarsvik hostil od 29. samičku kulíka většího, zatímco melanitty deglandi byly v Landsort, Öja (dvě) a v Hörnefors.

V Nizozemí byla 21. jednodenním návštěvníkem první holandská pěnice sardinská v Julianadorp a pro zemi čtvrtý strnadec zimní byl 27. v Koudum. Jinde byli racci růžoví, a to jak v Scheveningen, tak i v IJmuident a orel křiklavý byl spatřen 21. nad Raale. Nový kačer čírky sibiřské byl v Zevenhovenu; samička zůstala až do poloviny měsíce v Belgii ve Wechelderzande. Pátý belgický racek vnitrozemský byl v Stavele.

Mladistvý jedinec orlosupa bradatého z projektu znovuobnovení populace Massif Central se potuloval ve dnech 24. - 26. ve Francii na okraji Le Havre, pak zamířil na severovýchod do Belgie do Stroperdos, kde byl ve dnech 29. - 30., a pak do Holandska, kde byl 3. v Ardhem.

Dospělý albatros černobrvý byl vyfotografován 1. ve Francii u Sept-Îles (malé souostroví u severního pobřeží Bretaně) a dva rybáci západní byli v Île de Ré (ostrov v Biskajském zálivu). V Německu zůstal pisík americký v Kizgebergu a jinde v zemi byli přítomni dva kormoráni malí.

Jersey (největší a nejjižnější ostrov Normanských ostrovů) zabodovalo krátkou návštěvou pěvušky podhorní, která byla 27. na zříceninách hradu v Grosnez Point – kdyby jich přiletělo více, byli by asi velmi vřele přijali pozorovateli kdekoliv v Británii a Irsku. Ostrov Alderney (je součástí Normanských ostrovů) zaznamenal prvního dytíka úhorního po více než 100 letech a pro Normanské ostrovy to byl druhý záznam. Na druhém největším z Normanských ostrovů v Guernsey byl také strnad malinký v Pleinmontu.

První srbský bělořit plavý byl 12. v Pirotu; první keptuška stepní v zemi byla 9. v Niš. V Polsku, ve Wierzbnici byla dospělá keptuška stepní a kachnice bělohlavá byla na jezeře Durankulak v Bulharsku a představovala třetí záznam pro zemi. Hrdličky východní byly zaznamenány ve Švýcarsku v Sulgenu a v italské Porcii – tady šlo o čtvrtý záznam.

Na Slovensku, v Devínské Nové Vsi, zpívající budníček iberský 20. za Cyklistickým mostem svobody – místně známým jako Most Chucka Norisse – byl pro zemi prvním. Jespák plavý byl v rakouském Sankt Andrä am Zicksee , v české Chropyni byl druhý racek tenkozobý, zatímco ve Švýcarsku v Kilngnauer Stausee byl dospělý racek Audouinův.

V Řecku byla ke konci měsíce volavka západní v Kastorii a v Herakleinu byl první řecký slukovec dlouhozobý.

Z Tuniska přišla opožděná zpráva, že první jestřáb volavý byl vyfotografován 22. září 2019 nad Cap Bon na severovýchodě země, což je nejsevernější výskyt tohoto druhu. Pták jen krátce letěl přes Sicílii.


birdwatching volavka cinska
Tato volavka čínská, která se usadila od 13. v jeruzalémské botanické zahradě, byla jen třetím záznamem pro Western Palearctic

birdwatching belorit kapovy
Malý nárůst populace bělořit kápový do východního Středomoří zahrnoval i tohoto ptáka v Cape Greco na Kypru.

birdwatching sup africky
Regionální devátý sup africký byl dalším izraelským zlatým hřebem během dubna.

birdwatching skrivan ruzkaty
Po 50 letech se na Maltě objevil 25. na jeden den tento skřivan růžkatý.

Zdroj: Birdwatch červen 2021

Naposledy změněno pátek, 02 červenec 2021 08:14

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte