Holandská touha

  • neděle, 06 únor 2022 08:30

Britští pozorovatelé záviděli kulíka kaspického, který se zdržoval napříč Severním mořem, a Itálie zaznamenala skvělé pozorování racků. Sam Viles informuje o tom nejlepším, co se událo v prosinci napříč regionem.
I když to byl docela klidný konec roku 2021, region přesto zaznamenal několik pozorování, které stojí za pozornost.
Itálie zaznamenala první národní prvenství, když 14. v Porto San Giorgio byl vyfotografován dospělý racek východosibiřský mezi racky středomořskými. Dosud v regionu Western Palearctic existovaly jen dva záznamy tohoto mimořádného východosibiřského racka – v Irsku a ve Francii v roce 2016.
Na Sicílii byl v Syrakusech od 9. první národní trasochvost tundrový. První dva racci růžoví v Belgii – oba v prvním zimním šatu- se postarali o příjemný začátek měsíce. První se ukázal jen krátce 1. v Westerstakedsel než odletěl do Francie, kde od 6. potěšil davy na pláži v Leffrinckoucke. Rychle ho nahradil jiný – pro zemi druhý, který byl od 7. do 18. v Zeebrugge. Ten první se vrátil do Belgie, kde byl od 13. v Nieuwpoort.
Dvě slípky modré - první a druhý záznam pro Holandsko -následovaly v Alblasserdamu (od 16.) a Zevenhuizenu (od 22.). Po prvním belgickém záznamu koncem října se zdá, že je to další silný rok šíření tohoto expandujícího středomořského druhu. Přes jeho nesmírnou vzácnost jinde v severozápadní Evropě, byli Holanďané v posledních letech zhýčkaní nejméně 4 kulíky kaspickými, ten v Uithuizermeeden se zdržel nejméně do 22. Jinde se kormorán malý po celou dobu zdržoval v Plas Laagraven, Utrecht spolu se sedmihláskem šedým, který byl naposledy zaznamenán 20. v Nieuwvliet-Bad. Drop velký se satelitním kroužkem z Branderburgu v Německu se objevil od 22. poblíž Workumu, zatímco orel volavý byl stále ještě v belgickém Wachtebeke.
Řada zdržujících se Nearctic Herons znamenala pro Azorské ostrovy rušnější období, než by se v prosinci obvykle očekávalo. Většinu záznamů měsíce viděl ostrov Terceira včetně nejméně dvou volavek bělostných, tří volavek velkých a volavku bílou. Na ostrově Faial byla nově zaznamenaná volavka velká v Hortě s další volavka bělostná, která byla stále v Ribeira Grande na ostrově São Miguel. Jinde na Terceiře byl rybařík pruhoprsý v Praia da Vitória a ostrov také hostil racka rodu Bonapartův a tři kulíky kanadské.
Ve Španělsku, v Los Barrios, zůstal sup africký a dospělý racek americký byl stále v Muxii. Malaga hostila 27. tereje žlutonohého, zatímco keptuška stepní zůstala v El Hondo. Pro Kanárské ostrovy druhý jeřáb popelavý byl 2. v Barranco de la Torre na ostrově Fuerteventura. Úžasných 20 888 břehulí skalních se 8. usadilo na Gibraltaru v Gorham's Cave – jsou to přibližně 3 % celé evropské populace.
Švédský pátý drozd rezavý – hezký sameček - byl od 9. v přístavu Visby s dalším působivým obsazením včetně kačera Steineger´s Scoter, který byl 10. u Hemmeslöv, hrdličky východní, která byla od 8. v Stångberga a slavík Kaliopin se zdržoval ve Vargön.
Finské Helsinky měly svého vlastního drozda rezavého a to 2. Vnitrozemský alkoun obecný byl vánoční lahůdkou v Kajaani.
Kačer melanitta deglandi v prvním zimním šatu potěšil od 16. islandský Eyrarbakki spolu s dospělým kačerem stále v Keflavíku. Mladistvá potáplice pacifická, která byla od 11. do 18. v norském Kverneviku, znamenala pouze třetí záznam pro zemi.
V Dánsku se kačer Steineger´s Scoter pravidelně vracel do Zeelandu na pobřeží Høve a turpan americký byl stále poblíž Tisvilde Hegn. Jinde se husa bělostná zdržovala v Torup Holme v prosinci.
Pěvuška sibiřská byla vyfotografována 2. v německém Oelnitzu, i když byla jen krátkým návštěvníkem. Kačer turpana amerického byl znovu v Schönberger Strand a hrdlička východní se vrátila do švýcarského Sulgenu. Ve Francii byli kormoráni malí v Arles a Chanaz (dva) s plameňák malý v L´Oeil du Chat.
Ukrajina zažila působivý měsíc s dvěma národními prvenstvími – pěvuška černohrdlá byla vyfotografována 3. v Kuchurhanu a racek polárnína oděské skládce předchozího dne. Polská první potáplice pacifická zůstala v prosinci v Miewie.
Na Balkáně zaznamenaly dvě země národní prvenství – v Bulharsku byli dva slukovci dlouhozobí na Atanasovském jezeře a v Bosně a Hercegovině byl strnad malinký v Livno.
První izraelská čírka sibiřská – kačer – byl 4. na přehradě Kfar Baruch, zatímco druhý kulík třípásý v zemi se ukázal v Avney Eitan Firecrest, který byl 8. v Birya, byl také národním druhým.
Turecký první racek Sabinův – mladistvý – byl 28. v Milleyha, Samandag a na stejném místě byla 10. linduška mongolská. Druhý racek vnitrozemský na Kypru byl v Acrotiri, zatímco sameček modrušky tajgové zůstal na přehradě Achna.

KULIK KASPICKY BIRDWATCHING 2021

Toto je čtvrtý holandský záznam kulík kaspický v posledních letech – stal se závistí britských pozorovatelů.

racek ruzovy birdwatching 2021

Tento racek růžový se stal oblíbeným v Belgii, byl velmi krotký a chodil k plechovkám sardinek.

Slavík Kaliopin birdwatching 2021

Tento sameček slavíka Kaliopina v prvním zimním šatu byl překvapivým zimním objevem ve švédské rezidenční oblasti ve Vargön.

Zdroj: Birdwatch únor 2022

Naposledy změněno neděle, 06 únor 2022 08:34
Více z této kategorie: Severní hvězdy »

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte