Severní hvězdy

  • sobota, 08 leden 2022 19:34

Nádherný měsíc přinesl ve Skandinávii řadu regionálních špeků, které by mohly vyvolat velkou závist u každého britského pozorovatele, jak uvádí Sam Viles.
V průběhu měsíce dominovala Fennoscandia s řadou národních prvenství a regionálních zajímavých drhů. To nejlepší se týkalo dech beroucích zpráv o alkounu četnohrdlém, který byl ve dnech 9. - 10. u Porkkaly ve Finsku. Je to ohromující pro ty, kteří jsou dostatečně blízko, aby se na něj podívali, protože existuje jen jeden předchozí západopalearktický záznam tohoto úžasného pacifického alcida – letního dospělého jedince na ostrově Lundy v anglickém hrabství Devon v letech 1990 -1992. V téže zemi byla 16. v Haapajärvi finská osmá volavka rusohlavá.
V norském Farsundu byl 2. další výjimečný druh - strnadec skvrnitý, pro zemi byl prvním záznamem a pro region Western Palearctic osmým. Dále v Orre, kraji Rogaland, byl 5. pěkný sameček lejska bělokrkého, který znamenal pro Norsko druhý záznam. Mezi další ptáky patřili dva ťuhýci hnědí ve Farsundu a Karmøy a také hrdlička východní v Lyngdal.
Ve stejném měsíci, kdy byl tento druh přidán na britský seznam, byla v bílém zimním šatu dospělá husa bělostná v Norsku ve Verdalsøra, Mebonden a Høllen, a byla dalším potenciálním prvním záznamem. Společně s husou krátkozobou přeletěla od 24. průliv Skagerrak do dánského Torup Holme – ani tam nebyl dříve tento druh zaznamenán.
Švédský druhý slavík Kaliopin – sameček v 1. zimním šatu – se postaral od 15. o velké vzrušení ve Vargön a vypadá, že zůstane na zimu. V Götene se objevil rehek domácí a orel stepní byl od 10 poblíž Ullervad. Úchvatných 2 013 hýlů křivčích přeletělo 6. na jih přes Väddö a ve stejný den jeden přeletěl do dánského Skagenu.
Dánský první drozd rezavoocasý byl vítaným nálezem na ostrově Christiansø ve dnech 3. - 4.,třetí bělořit plavý byl 14. v Blåvands Huk a u Tisvilde Hegn zůstaval turpan americký. Opožděně bylo oznámeno, že migrující trasochvost tundrový byl 20. října vyfotografován a zvukově nahrán nad dánským Blåvand a představuje první národní záznam.
Zdá se, že na Azorských ostrovech dochází k výraznému zvýšení počtu volavek velkých, kde nejméně devět volavek velkých zahrnovalo čtyři na ostrově Terceira a tři na ostrově Corvo, přičemž také volavky bílé byly na obou ostrovech. Nejméně pět lokalit na ostrově Terceira zabodovalo s volavkou bělostnou včetně tří na Lagoa do Junco a jedna jediná byla v Ribeira Grande i na ostrově São Miguel. Na ostrově Corvo se představil lesňáček žlutokorunkatý a kulík zrzoocasý, zatímco naTerceiře se zdržoval rybařík pruhoprsý, tři kulíci kanadští, jespák nejmenší a vodouš Wilsonuv.
Druhá lokalita v Portugalsku potvrdila rorýse jednobarvého, kterých bylo nejméně osm v Lisabonu nad Estádio Universitário. Sameček trasochvosta tundrového ve Vila Franca de Xira a pisík americký byl ve Funchalu na Madeiře.
Neuvěřitelný přílet tří sovic sněžných způsobil šok mezi španělskou komunitou pozorovatelů ptáků a také první tři záznamy jak pro Španělsko, tak i Pyrenejský poloostrov. První byla předána 8. do péče v Virgen del Marb v Kantábrii. Následovaly dvě v Asturias – v Luanco a Cabo de Peñas. Španělský druhý rybák černý navštívil ve dnech 7. – 8. přehradu San Andrés de los Tacones, sup africký se vrátil 11. do Los Barrios, racek atlantický byl v Cartagena a keptuška stepní potěšila pozorovatele v El Hondo. V Murchante lovci 11. zastřelili drozda plavého – čtvrtý z pěti národních záznamů byl zabit tímto způsobem.
Velmi opožděné zprávy se týkají rybáka nejmenšího v 1. zimním šatu, který byl vyfotografován 26. září 2019 v Jaizkibel. Jde o první národní záznam a druhý pro Western Palearctic (před irským záznamem) a první záznam nedospělého.
Čtvrtý nizozemský kulík kaspický byl ve dnech 29. - 30. na polích poblíž Uithuizermeeden. Kulík větší se znovu objevil začátkem měsíce na ostrově Texel a jak sedmihlásek šedý, tak i kormorán malý se tady stále zdržovali.
Belgická první slípka modrá byla v Zoutleeuw, zedníček skalní se vrátil do Dinantu a orel volavý byl od 25. ve Wachtebeke.
První rumunská pěvuška horská byla 2. v Constantě , zatímco první polská Pacific Diver byla od 22. v Miedwie. Kačer melanitty deglandi byl zpět na Islandu ve Vatnsnes. Je pozoruhodné, že první rumunský záznam husy krátkozobé - hejno jich čítalo 108 – byl v Ciuchici; jespák plavý, který byl 14. v estonské Tagule, byl pro zemi druhým.
Izraelský první strnad rezavý byl 3. okroužkován v Eilatu. O dva dny dříve, stále ještě v Eilatu, byl znovu zaznamenán 1. strnad olivový a druhý izraelský kulík třípásý byl koncem měsíce v Avney Eitan. Dospělá modruška tajgová byla od 13. na kyperské přehradě Achna Dam a znamenala třetí záznam pro Kypr.
Dva strnadi rolní na alžířské Plateaux du Tadmait jsou druhým a třetím záznamem a zároveň třetím a čtvrtým záznamem pro Afriku.

birdwatchinh strnadec skvrnity
Regionální osmý strnadec skvrnitý byl skutečným překvapením na začátku měsíce v Norsku a navíc se stal prvním národním záznamem.

birdwatching strnadec rezavy
Tento strnad rezavý, chycen a okroužkován v Izraeli, byl teprve čtvrtým záznamem tohoto druhu ve WP za poslední desetiletí.

birdwatching alkoun cernohrfly
Tento alkoun černohrdlý, který byl ve dnech 9. - 10. na finské Porkkale, patři nepochybně k ptákům podzimu.

birdwatching lejsem bělokrky
Tento lejsek bělokrký, který byl 5. v Orre, Klepp, znamenal teprve druhý norský záznam.

zdroj: Bird Watch 1/2022

Naposledy změněno sobota, 08 leden 2022 19:45

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte