Skvělé Azory

  • pátek, 17 prosinec 2021 18:29

Sam Viles referuje o tom, že portugalské souostroví bylo překvapivě v centru dění v tomto měsíci s řadou nearktických druhů.
Druhý lesňáček zlatý, který byl ve dnech 12. - 14. na ostrově Corvo, byl druhým záznamem jak pro Azory, tak i pro Western Palearctic a byl na mnoha titulních stranách během úspěšného měsíce. Souostroví je typickým epicentrem podzimních akcí v regionu a tento měsíc nebyl výjimkou – mezi hlavní nejzajímavější druhy patřili kukačka černozobá 2., lesňáček lejskovitý 8., druhý podzimní lesňáček skvrnitý na ostrově ve dnech od 9. do 16., zelenáček kanadský 9., sameček lesňáčka modrohřbetého od 9. do 14., lyska americká od 27. a papežník americký 28.
Mezi další nearktické návštěvníky patřili papežík indigový, dvě tangary šarlatové, tři lesňáčci modří, bobolink kanadský, drozd malý, drozd šedolící, káně americká, bartramie dlouhoocasá, dvě vlaštovky pestré, káně rousná, dvě lindušky proměnlivé a kulík kanadský, zatímco rorýs velký přiletěl z východu.
Praia da Vitória na ostrově Terceira si užila pozorování vělavky bělostné, kterou doprovázeli rybařík pruhoprsý, vodouš Wilsonuv a dvě volavky velké. Další volavky velké byly na ostrově Pico a Faial a na ostrově São Miguel v Ponta Delgada byl racek atlantický. Na ostrově Flores byl bukáček bažinný, který byl 30. vzat do péče v Ponta Delgada a volavka zelenavá navštívila Lagoa dos.
Východní Evropa zaznamenala malou skupinku pěvušek horských nejméně s pěti jedinci. V Bělorusku byla jedna 8. v Niasviž, okroužkovaní jedinci byli v Sasnovy Bor 9. a 14. – představovali druhý, třetí a čtvrtý národní záznam. Mezitím se dvě chytily 13. do stejné sítě kolem lotyšského města Salacgriva a další se chytila 14. v Birzgale.
Utsira zažila pár pozoruhodných týdnů, když od 16. do 18. v ní byl první norský drozd Wilsonův, kterého vystřídal 30. drozd malý. Okroužkovanou samičku drozda malého 18. v Frøya následoval dospělý kulík kanadský odchycený a označený barevným kroužkem v Giske. V Kvitsøy byl také ťuhýk hnědý.
Mladá káně americká – třetí islandská – se usadila od 9. do 18. na polích poblíž Sandgerði. Mezi ostatní zajímavé druhy patřili modruška tajgová v Höfn, kulík zrzoocasý v Hellnaru, kulík hnědý na ostrově Heimaey, vracející se kačer melanitty deglandi ke Keflavíku a racek atlantický v Grindavik a Heimaey.
Pozoruhodným záznamem byla 19. pěvuška černohrdlá v Utö, zatímco toulající se jeřáb kanadský se dostal 5. do Tyrnävä a stal se třetím finským. Národní druhý ťuhýk hnědý byl 14. poblíž Helsinek; další byl 30. ve švédském Öland. O kus dál, v Estonsku, proletěl kačer Steineger´s Scoter kolem mysu Põõsaspea.
Ouhorlík indomalajský byl od 16. v dánském Videåslusen, mladistvý jespák dlouhokřídlý v Blåvand a vracející se turpan americký u Tisvilde Hegn. Na Faerských ostrovech byla opět samička kajky Stellerovy v Sumba.
Výjimečný měsíc pro dva slavné ptačí ostrovy u Finistère zahrnoval budníčka dvoupruhého a strnadce bělohrdlého – oba jsou pro Francii druzí – spolu s ťuhýkem hnědým a drozdem tajgovým na Ouessantu, třetí francouzskou lindušku proměnlivou a nejzajímavějšího drozda tajgového na Île de Sein. Jinde v zemi byl 6. jespák nejmenší v Mizottes des Wrillandes, Charron a Normanské ostrovy krátce navštívil 17. první sedmihlásek šedý a to na ostrově Jersey, St. Ouen´s Pond.
První holandský sedmihlásek šedý navštívil od 19. do 23. Nieuwvliet-Bad. Země též zabodovala s běhulíkem plavým, který byl v Bergen aan Zee, s budníčkem dvoupruhým v Maasvlakte, s turpanem americkým u Schiermonnikoog a s přelétavým orlem křiklavým. První belgická slípka modrá byla 31. v Zoutleeuw, racek vnitrozemský proletěl 22. kolem Nieuwpoort a sovice krahujová se ukázala blízko Lämershagenu v Německu, zatímco rakouské Zicksee hostilo čtvrtého rakouského jespáka mořského.
Mladý vrabec zlatý byl chycen a okroužkován ve španělské Ceutě, 3., vypadá to na šokující záznam zatoulaného ptáka, stejně jako mladistvá káně rousná v Extremaduře 12. Dva strnadi pruhovaní přeletěli 15. Gibraltarský průliv na tzv. Europa Point, Gibraltar a 29. Algeciras. Jinde byl sup africký blízko Tarifa od 8. do 13., mladý orel stepní navštívil Medina-Sidonia a mladistvá káně bělochvostá potěšila Els Plans de Sió. Několik terejů žlutonohých bylo hlášeno z Estaca de Bares, Punta de la Vaca a z lodi u Kanárských ostrovů, společně s faetonem červenozobým u Getarie 5.
První krahujec obecný pro Kapské ostrovy přeletěl 16. Monte Leão, Sal a kulík kanadský byl 10. v Serra Negra na ostrově Sal.
Druhá marocká kukačka dešťová byla nalezena umírající 31. na laguně Khnifiss.
Na italské Linose byl ve dnech 4. - 5. nádherný sameček strnada obojkového. Druhá kyperská poštolka amurská – dospělý sameček – letěla 3. na východ nad Avdimou, zatímco keptuška stepní byla v Akrotiri a rákosník plavý navštívil Gömyeli. Tři středoevropské země zabodovaly národními třetími záznamy - Maďarsko se strnadem rolním v Hortobágy, Rumunsko s keptuškou stepní v Jilavele a Chorvatsko se strnadem malinkým v Brtonigla. V Mljetu byl 13. chycen a okroužkován první chorvatský budníček temný.
První dva bramborníčci pestří zazářili v Turecku – na letišti v Istanbulu a Samandagu. Posledně jmenované místo hostilo také první národní bekasinu sibiřskou. Siberian Buff-bellied Pipit letěla na jih nad deltou Kızılırmak. Strnad olivový chycen a okroužkován 31. v Agmon Hefer byl překvapivým prvním izraelským záznamem a Rosh Haayin hostilo „vlastní“ bekasinu sibiřskou.

volavka belostna birdwatching.cz

Tato volavka bělostná potěšila ke konci měsíce Azorské ostrovy a to na ostrově Terceira, kde byla ještě s nejméně dvěma volavkami velkými a také s rybaříkem pruhoprsým.

birdwatching strnad obojkovy

Jedním z nejpřekvapivějších záznamů měsíce byl tento strnad obojkový, který byl 4. na Sicílii.
birdwatching lesnacek zlaty

Tento ohromující sameček lesňáčka zlatého v 1.zimnbím šatu na Azorech byl pouze druhým regionálním záznamem.
Drozd Wilsonuv birdwatching

Norský první Drozd Wilsonův byl ve dnech 16. - 18. na ostrově Utsira.

zdroj Bird Watch - prosinec 2021

Naposledy změněno pátek, 17 prosinec 2021 19:17

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte