Vše americké

  • neděle, 14 listopad 2021 10:21

V září dominovali v titulcích nearktičtí suchozemští ptáci, přičemž Island a Azory si užívaly některé pozoruhodné druhy. Sam Viles referuje o vzrušujícím měsíci v regionu.
Zelenáček švitořivý, který byl 25. na ostrově Corvu a byl prvním pro Western Paleartic, odstartoval podzim na Azorech. Byl objeven spolu s lesňáčkem žlutotemenným, který byl šestým pro region a třetím pro Azory. Mezi další nearktické návštěvníky na ostrově patřila vlaštovka pestrá, která byla viděna 4., lesňáček žlutý od 11. -14. a lesňáček olšový 28. Na ostrově Faial byl regionální pátý lesňáček skvrnitý v Porto Pim od 11. do 15., zatímco na ostrově Flores v Ponta do Albernaz se zdržovala koliha hudsonská. Příliv lyskonohů dlouhozobých na souostroví zahrnoval ptáky v Cabo da Praia, na Terceiře, v Lagoa Branca na Flores a Corvu.
I když nejzajímavější druh se vyskytl na Azorech, Islandu se také dostalo velké pozornosti. Série rychle se pohybujících transatlantických vzdušných proudů přinesla na ostrov čtyři druhy lesňáčků. Nejlepší z nich byl lesňáček skvrnitý v Eyrarbakki, který tam byl ve dnech 25. – 26. a zároveň byl islandský první a v regionu šestý. Islandský druhý lesňáček lejskovitý byl ve dnech 24. – 28. v Stafnes, zatímco pro zemi pátý lesňáček žlutý navštívil od 17. do 22. Þorlákshöfn a islandský čtvrtý lesňáček žlutohrdlý poctil 28. Heimaey.
K dalším neartickým zajímavým druhům patřil pro zemi třetí kulík kanadský, který byl 24. na Reykjanesviti, pravděpodobně tyranovec olšový 20. v Garður, drozd malý ve Stokkseyri 27. a po třech linduškách proměnlivých a zelenáčcích červenookých. Z východu ostrova byl hlášen islandský pátý drozd tajgový, který byl 30. v Gufunes.
Přílet malé skupiny jespáků aljašských zahrnoval dospělého – pro Švýcarsko prvního - v deltě řeky Maggia ve městě Ascona, který tam byl od 15. a kde 18. twitcheři našli racka Audouinova v prvním zimním šatu. Italský první, který byl v Casei od 27. do 29., byl považován za stejného ptáka, který byl 19. na Tenerife a byl prvním pro Kanárské ostrovy. Za zmínku také stojí, že na Kanárech byl elegantní bobolink kanadský v Jandia na ostrově Fuerteventura, který tam byl 19. a znamenal třetí záznam pro souostroví a pro Španělsko. Mladistvý slukovec krátkozobý – druhý pro Španělsko – navštívil 19. Embalse de Aguilar. Lyskonoh dlouhozobý byl v Castro de Ribeiras, plameňák malý navštívil Cabo de Gata a rybák západní zůstal v Chipiona.
Kapverdské ostrovy zabodovaly kolihou hudsonskou na ostrově Sal, kulíkem hnědým a sedmihláskem hajním, třetí druh byl prvním záznamem pro ostrovy. Na Gibraltaru byl 19. chycen a okroužkován strnad pruhovaný v Jews Gate. Neobvykle brzy přiletěl budníček prohuhlavý a byl 7. v portugalském Algarve poblíž Lagoa. Německý druhý zelenáček červenooký rozzářil den na Helgolandu 26., zatímco mladistvý jespák dlouhokřídlý byl překvapením 3. v Illerstausse Kardorf a ten samý den kormorán malý dorazil na předměstí Berlína v Ludwigsfelde.
V září se migrace kormoránů malých dostala do Francie s mladistvými v Étang d´Astin (dva), Erstein (dva) a Chanaz. Jinou část Francie navštívil špaček černý. Na Île-de- Sein se objevil trasochvost tundrový a budníček altajský byl ve Vallauris.
První finský ťuhýk hnědý navštívil 9. Hailuoto, zatímco sedmihlásek větší byl 27. chycen v Lågskärs Åland . Kačer turpana amerického zamířil 27. na jih kolem švédského Simrishamn a berneška malá byla ve Strängnäs.
Osmá dánská cvrčilka žíhaná byla chycena a okroužkována 14. v Christiansø , kde hrdlička východní vydržela do 1. Druhý buřňáček Wilsonův pro Faerské ostrovy byl na moři u Fugloy 15.; budníček zelený byl 29. na Svínoy a znamenal národní třetí záznam.
Dva budníčci žlutaví byli odchyceni do sítě: v Norsku 28. v Sula a znamenal pro zemi druhý národní záznam a dále v Rumunsku 29. na Chituc. V Norsku byla 25. také chycena a okroužkována linduška sibiřská na Slevdalsvannet.
Než orel stepní zamířil na západ do francouzského vzdušného prostoru, přeletěl 12. Carraye ve Švýcarsku, což znamenalo švýcarský první záznam a šestý pro Francii. Na Normandských ostrovech bylo 6. pozoruhodných šest kulíků mořských v Les Ecrehous, Jersey - jedná se o nejvyšší počet na ostrovech od posledního hnízdění tohoto druhu v r. 1937.
K holandskému šestému budníčku balkánskému, který byl od 23. v Texel, se přidal 25. drozd tajgový, zatímco kulík větší byl na ostrově ve dnech 29. - 30. a bekasina větší krátce navštívila Wageningen. Sedmihlásek malý poctil 27. italské Viareggio.
V Bělorusku během měsíce okroužkovali v Sasnovy tři modrušky tajgové, které byly prvními třemi záznamy v zemi. K nim se přidal budníček tlustozobý, který byl prvním národním záznamem. Bohužel po 12. opustil běloruskou Volmu mladistvý orel páskovaný. Pro zemi první jespák velký byl brzkým nálezem v Pomorie a mladistvý 26. v Asari byl prvním lotyšským záznamem. Keptuška stepní navštívila 9. Kozmice v České republice.
V Řecku na ostrově Lesvos v Loutra je pár hrdliček senegalských považován za první hnízdící pár v zemi; kulík pacifický letěl 11. na západ nad Paleochorou na Krétě. Ázerbajdžánský druhý luněc šedý letěl 6. nad rozhlednou v Besh Barmag, zatímco druhý včelojed chocholatý pro Kypr přeletěl 28. Akrotiri.
Dále v Izraeli u Elliatu byli buřňáčci vlaštovčí ve dvou termínech a vracející se slučice pestrá byla zpět na rybnících Gan Shmu´el. Vracející se plameňák malý byl od 7. zpět v Kuvajtu v Sulaibikhat Bay.


lesňáček lejskovitý birdwatching
Islandský druhý lesňáček lejskovitý ve Stafnes byl novým ptákem pro téměř všechny twitchery, kteří tam za ním přijeli; naposledy se objevil v roce 1975.

zelenáček švitořivý birdwatching
První Western Palearctic zelenáček švitořivý byl cenným nálezem pro dva hostující francouzské pozorovatele.

lesňáček skvrnitý birdwatching
Samička lesňáčka skvrnitého v 1. zimním šatu na Islandu byla jednou ze dvou v tomto měsíci v regionu, ta druhá byla na Azorech. Znamenaly pátý a šestý záznam pro Western Palearctic.

Zdroj: Birdwatch - listopad 2021

Naposledy změněno pátek, 17 prosinec 2021 18:28

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte