Slovanské senzace

  • úterý, 09 listopad 2021 17:36

Dva národy, které obvykle nejsou na titulkách, co se týče pozorování, tento měsíc opravdu zazářily, zatímco do Německa přilétlo velké hejno kormoránů malých. Shrnuje Sam Viles.
Dva přehlížené slovanské národy byly tento měsíc ve vedení. Bylo to a to díky pozorování čejky šedohlavé, což bylo pouze po čtvrté v historii WP. Nacházela se v přírodní rezervaci Škocjanski Zatok od 5. do 9. Pozoruhodné bylo, že první pozorování bylo relativně nedávno, a to v Turecku v březnu 2018. Další dvě pozorování následovaly i v roce 2019. Je to celkem nezvyklé, že přilétají takto rychle po sobě a uvidíme, co nás čeká v budoucnu. Pravděpodobně nejžádanějším ptákem měsíce byl mladý orel páskovaný, což byl neobyčejný objev ve Volmně 22.
Na Islandu byl krátce nahlášen tyran královský a to v Setberg, Snæfellsnes, který byl vyfotografován návštěvníkem 20. července – bylo to poprvé v národní historii. Začátkem měsíce byly dva pelichající kačeři morčáka chocholatého v Hvalfjörður. Islandský osmý lyskonoh dlouhozobý byl v Höfuðborgarsvæði od 22., zatímco dospělý racek vnitrozemský byl v Höfn. Lesňáček černobílý trávil léto v Syðra Lágafell a zdržel se nejméně do 19.
Neočekávaný přílet kormoránů malých do jihovýchodního Německa v půlce měsíce přinesl více než 100 jedinců včetně velkých počtů v jednom hejnu. Alespoň 22 jich bylo ve Vogelschutzgebiet Garstadt, Bergrheinfeld. 14 na Pfatter Au a 10 na Seeanger, Ebergötzen. V menších počtech byli pozorování také ve Švýcarsku na Klingnauer Stausee v Ženevě.
To nebylo všechno, co Německo nabízelo. První ouhorlík indomalajský v historii krajiny byl na Hauke-Haien-Koog od 22., a o pozornost pozorovatelů se dělil nejméně se třemi slukovci dlouhozobými. Druhý národní záznam Western Swamphen se podařilo zapsat až nyní a čekalo se na něj od 50tých let. Bylo to poprvé v historii krajiny, kdy bylo možné o něj soutěžit a zapsat do seznamů. Právě kvůli tomu ho obdivovala spousta lidí v Der Spieß-An der Spießbrücke, Eich od 12.
První švédský rákosník tamaryškový - pravděpodobně východní poddruh - byl překvapivým nálezem v Skateholmu 31. zatímco lotyšský okroužkovaný orel křiklavý byl v Kinnarpu a buřňák šedý byl vyfotografován, jak míří na jihozápad do Öresundu poblíž Kullabergu 15.
Sedmý norský mladý ouhorník černokřídlý byl v Storvika začátkem měsíce a osmý lyskonoh dlouhozobý byl v Medvollenu. Jeřáb kanadský zůstal v Lakselv po celou dobu a měsíc završila mladá hrdlička východní v Christiansø v Dánsku. Plavby na Madeiru přinesly další velkou odměnu v podobě buřňáka Edwardsův 5. a buřňák trinidadský byl 13 záznamem pro oblast Azorských ostrovů a pouze 16 záznamem v celkovém rozšířeném regionu. Zatímco volavka velká byla znovu na Praia da Vitória, Terceira 28. na portugalské pevnině odstartoval měsíc třeří jespák dlouhokřídlý v Barrinha de Esmoriz.
Na španělském pobřeží se objevila chaluha antarktická a to u Estaca de Bares 21. a mladý terej žlutonohý prolétl kolem Liry 11., zatímco rabák západní byl v Chipiona. Pouze třetí jespák srostloprstý pro Kanárské ostrovy byl v La Charca na ostrově Gran Canaria a po čtvrté se na souostroví ukázal také lelek rudokrký nedaleko Pajara, Fuerteventura. Na Kapverdách byl úchvatná slípka Allenova a to v Santa Maria, Sal, konkrétně 5.
Chituc v Rumunsku měl také několik excelentních záznamů. První národní budníček horský byl odchycen a okroužkován 31., zatímco druhá národní pěnice dlouhozobá se chytila do sítě 29. V ten samý den byl odchycen a okroužkován také první řecký budníček zelený v Antikythera.
První letní racek růžový na Cape Põõsaspea byl estonským pátým, zatímco pisík americký v Mikoszewo byl polským šestým záznamem. Dva plameňáci malí se zdržovali poblíž Les Cayrelles ve Francii, rybák západní se mezi tím stále zdržoval poblíž Digue de Paulet. Rakouský čtvrtý kulík pacifický byl v Illmitzu 20.
Pouze třetí orel královský na území Holandska byl pozorován jen krátce nad Pesse 4., jinde kulík větší navštívil Texel a to 10. Sup bělohlavý prolétl nad Kapelle a do přírody byl vypuštěn orlosup bradatý, ale zůstal poblíž Ede. Kormorán malý se zdržoval blízko Utrechtu. Racek atlantický byl viděn v Koolkerke v Belgii.
Dva buřňáčci vlaštovčí v zátoce Aqaba off Eilat 22. byli zářivými objevy v Izraeli. Rybák chocholatý dále pokračoval na své cestě z Eilatu až do 14. spolu se dvěma okroužkovanými tureckými ibisy skalními z Bireciku. Tou samou dobou probíhalo také vypouštění ptáků do volné přírody v jiné části krajiny. Budníček balkánský byl v Al-Abraqu, Kuwait, zatímco skřivan dudkovitý v Ceylanpınar. Oba 15. a to pouze po čtvrté v turecké historii.

cejka sedohlava briordwatchingČtvrtá čejka šedohlavá v oblasti byla na území Slovinska překvapivým objevem.

buřňák trinidadský birdwatching
Tento buřňák trinidadský byl vyfotografován na pobřeží Graciosa na Azorských ostrovech 7., což bylo pouze po 16 v historii WP.

chaluha antarktická birdwatching
Vzácné vnitrozemské pozorování se naskytlo pozorovatelům, když chaluha antarktická prolétla kolem Estaca de Bares v Galicia.

Zdroj: Birdwatch říjen 2021

Naposledy změněno čtvrtek, 11 listopad 2021 10:15
Více z této kategorie: « Vše americké Na radaru »

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte