Nizozemská píseň

  • sobota, 02 duben 2022 10:24

Sam Viles informuje o tom, že strnadec zpěvný potěšil jak Nizozemí, tak Belgii, zatímco Německo navštívil jeřáb kanadský.
V celém regionu byl tento měsíc svědkem řady přetrvávajících regionálních rarit po celou dobu, i když Nizozemí přesto zabodovalo svým impozantním nearktickým zlatým hřebem. Oblíbený strnadec zpěvný byl nepochybně vrcholem měsíce, když byl pozorován od 14. v Prosperdorpu podél nizozemko-belgické hranice. Pro obě země to byl druhý záznam. Pták byl hlavně slyšitelný, jeho silný hlas nešlo neslyšet, přesto někteří pozorovatelé využili ptačí lahůdky, aby ho přilákali na krmítko, kde se dal i vyfotografovat. Další belgické zprávy se týkaly elegantního dua East Asian anatids s kačerem čírky srpoperé, kteří byli stále poblíž Testeltu a kačera čírky sibiřské, který byl opět v Turnhouts Vennengebied. Racek růžový v 1. zimním šatu byl stále u mola v Nieuwpoortu až do 8., slípka modrá a kormorán malý se zdržovali v Nizozemsku.
Přelétavý jeřáb kanadský doprovázený jeřábem popelavým byl od 23. poblíž německého Freyenstein. Je to třetí záznam v zemi a ukázalo se, že je populární a předpokládá se, že se pravděpodobně jedná o velmi rozšířeného fenoskandinávskéhp jedince z let 2020 a 2021, který se vrací na sever. Jinde, u Bad Doberanu byl od 26. kačer turpana amerického.
Hrdlička východní v 1. zimním šatu, která byla 17. ve Freiburgu im Breisgau, znamenala pro zemi třetí záznam a další se zdržovala ve švýcarském Sulgenu. Výskyt kachnice bělohlavé v dánském Selsø Sø, která tam byla 13., vyvolal velké nadšení, protože se jednalo o první národní záznam. Kačer v 1. zimním šatu pravděpodobně pochází z populace ve východní Evropě a držel se v blízkosti kachnice kaštanové, která je sám o sobě neobvyklým návštěvníkem v zemi.
Obě byly dříve přítomné v německém Grober Binnensee mezi 12. lednem a 3. únorem. U dánského Høve zůstal kačer Stejneger’s Scoter. Vzácný ťuhýk ve finském Vääksy mezi 20. lednem a 19. únorem se ve finále ukázal být vzácným Siberian Northern Grey Shrike. Mladý sameček slavíka Kaliopina byl také stále ještě ve švédském Vargön. V Norsku se racek šedokřídlý ve 3. zimním šatu pohyboval podél Trondheimsfjorden a od 1. – 3. se přemístil do Stjørdalu a od 14. do Verdalsory.
Na začátku měsíce byl opět zpozorován drozd černohrdlý u nedalekého Steinkjeru. Mladý kačer melanitta deglandi byl u Grindavíku na Islandu. V deltě řeky Ebro v Katalánsku od 18. doprovázela první potvrzená španělská keptuška běloocasá dlouhodobě pobývající keptušku stepní, zatímco keptušky stepní v Extremaduře a Andalusii pokračovaly ve svých pobytech. Dále byli zaznamenáni nejméně tři plameňáci malí: v deltě řeky Ebro, v Andalusii, El Hondo, Valencii, a Alcázaru de San Juan, Castilla-La Mancha.
Andalusie poskytovala zajímavé pozorování strnada pruhovaného kolem tyčícího se hradu z 10. století ve Fuengirole. Kanárské ostrovy se mezitím chlubily zdržujícím se kulíkem kanadským v Playa de las Américas na ostrově Tenerife. Na evropské pevnině je slípka Allenova vždy zajímavým pozorováním. V Algarve 25. byl mladý jedinec v Quinto do Lago a byl teprve čtvrtým záznamem pro pevninské Portugalsko. Mládě vydrželo na ostrově Sal na Kapverdách do 10. Water Rail v Praia da Vitória na Terceiře na Azorských ostrovech byla teprve osmá pro souostroví a první od roku 2013, na místě se také nacházel jespák nejmenší a dále tam přetrvávali polák vlnkovaný, dva poláci kaholky, racek Bonapartův v 1. zimním šatu a mladá samička rybaříka pruhoprsého.
Ostrov São Miguel hostil kačera kachničky karolinské v Lagoa Azul, samička morčáka chocholatého byla stále v Achada das Furnas , potápka šedá byla v Lagoa das Furnas a dospělá volavka velká byla na ostrově Pico v Caisinho. V Biscay byl od 12. kačer turpana amerického u Saint-Trojanles-Bains, ve Francii a následující den byl v Soorts-Hossegor racek americký ve 2. zimním šatu. Kormorán malý byl pozorován v Étang du Comté. Elegantní racek vnitrozemský v 1. zimním šatu navštívil 19. Bayonne a další byli od 27. v italské Taggii. Vůbec první polská kalandra dvouskvrnná navštívila 10. Lezajsk a turpan americký byl v Kuznici. Druhý bulharský budníček altajský byl ve Varně. Na západním břehu Jordánu byla 2. nalezena čejka černoprsá u přehrady Tirza. Kyperský Paphos hostil ve dnech 27. -28. bělořita saharského.

strnadec zpevny birdwatching
Tento strnadec zpěvný potěšil jak Belgii, tak Nizozemsko a pro obě země byl druhým národním záznamem.

jerab kanadsky birdwatching
Německo potěšil od 23. jeřáb kanadský (vpravo dole), který je považován za ptáka, který během posledních dvou let cestoval po Fennoscandii.

kachnicka karolinska birdwatching 2022
Ostrov São Miguel na Azorských ostrovech hostil 2. tohoto kačera kachničky karolínské v Lagoa Azul.

strnad pruhovany birdwatching 2022
Tento strnad pruhovaný byl poprvé nalezen koncem ledna, zůstal ve španělské Fuengirole v Andalusii až do 12. února.

 

Zdroj: Birdwatch duben 2022

Naposledy změněno sobota, 02 duben 2022 10:29

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte