Poslední „Omid“

  • čtvrtek, 05 kvě 2022 15:58

Sam Viles referuje o tom, že se jediný jeřáb bílý představil v březnu v Ázerbájdžánu, zatímco Egypt hodně zabodoval a Španělsko si užilo předjarní slavnost.

Když se začalo jaro naplno rozjíždět, hlavní zpráva přišla z Ázerbájdžánu, kde byl viděn „Omid“ – jediný přeživší jeřáb bílý ze západní populace – přistál 13. v národním parku Shirvan poté, co odletěl 8. ze svého íránského zimoviště. Avšak jeho návštěva byla velmi krátká a za pár hodin byl zase pryč.

Další významnou raritou byl snovač zahradní v Egyptě, v Abu Simbel na rybích farmách. Jedná se o druhý záznam jak pro Egypt, tak pro Western Palearctic; první pochází ze stejného místa z května 2006 (a byl viděn stejným pozorovatelem ptáků!). Dvě vrány černobílé, které byly 28. v Ras Gharib, se staly třetím egyptským záznamem. Jedna neznámého původu byla 21. v Německu v Rügen a 27. přeletěla do dánského Bornholm.

Španělsko během března bylo poctěno směsí rarit ze všech světových stran. Nejvzácnější z nich byl East Asian Emberiza – samec strnada olivového v 1. zimním šatu byl chycen a okroužkován 19. v Malpica a byl prvním v zemi. Stejně neočekávaná zpráva byla o druhém lesňáčku černobílém zimujícím poblíž Sant Joan de Mediona, v Katalánsku, kde byl přítomen nejméně od února.

Intenzívní větry vanoucí od jihu od poloviny měsíce ze severní Afriky přinesly spoustu „lahůdek“ z Maghrebu na španělské pobřeží; k těm nejlepším patřil elegantní břehulík plavý v Cabo de Gata, Moroccan Wagtail v Algeciras a Atlas Wheatear poblíž Málagy a také nejméně dva rehkové severoafričtí, kteří byli v L’Albufera de València spolu s vodoušem žlutonohým.

Sameček sovice sněžné bohužel zemřel 3. v Santoña – pitva zjistila, že příčinou smrti byl zápal plic. Jinde v zemi byl terej žlutonohý od 22. u francouzské hranice v Irúnu, dvě keptušky stepní byly na jezeře Gallocanta, nedospělý orel křiklavý navštívil park Guadaira. Racek stříbřitý se zdržoval v Múxii. Na Baleárských ostrovech byl v Es Mercadel na ostrově Menorca orel křiklavý a racek atlantický byl na ostrově Formentera.

S předchozími pěti záznamy, nebyli nejméně tři nedospělí orli jestřábí, kteří byli sledováni během března nad Nizozemskem, ničím výjimečným. Všichni byli satelitně označení a později byli sledováni nad Německem, což ukazuje na výhody této rychle se zdokonalující se technologie při sledování pohybu ptáků. Jeden později 28. zamířil na východ přes Polsko a stal se prvním záznamem pro zemi. Do akce se také zapojila Belgie, kde byl 9. jeden spatřen nad Koestraat. Tato pozoruhodná nedávná řada záznamů, dosud nikdy zaznamenaná v Británii, naznačuje, že jde o druh, který stojí za to, aby se na něj britští pozorovatelé zaměřili. Strnadec zpěvný i nadále až do 18. navštěvoval nizozemsko-belgickou hranici v Prosperdorp, což umožnilo stálému okruhu obdivovatelů, aby si jej přidali na příslušný seznam. Dospělý racek Bonapartův, který byl 24. ve Westkapelle, znamenal pro Nizozemsko právě šestý záznam. K dalším zajímavostem patřili orel volavý, slípka modrá a kormorán malý. Čírka srpoperá se zdržovala v belgickém Stuivekenskerke, v téže zemi byla i čírka sibiřská v Turnhouts Vennengebied a také byla v nizozemském Castricum.

Loňský rekordní nárůst kormoránů malých do jihovýchodního Německa znamenal, že přes zimu se jich zdržovalo velký počet, nejméně 27 jich stále ještě bylo v Ochsenanger a dalších 10 ve Vogelschutzgebiet Garstadt. Také kačer turpana ameriského setrval u Bad Doberan. Mladá hrdlička východní byla stále ještě viděna ve Freiburg im Breisgau a dospělá ve Švýcarsku se držela v Sulgenu. Jeřáb kanadský byl zapsán 1., když letěl v německém Freyensteinu, než se 31. přemístil do dánského Hørsfeltu. Jinak se v Dánsku prezentovala také husa bělostná rovněž v Hørsfeltu, stejneger’s Scoter v Sandflugtplantage, kachnice bělohlavá v Selsø Sø a dva turpani američtí u Røsnæs a Blåvands Huk.

Švédsko hostilo od 23. samečka strnada bělohlavého v Nordanås a orel stepní přeletěl 27. jak Törringe tak i Toarp a oblíbený slavík Kaliopin byl stále ještě ve Vargön. Do finské Pori se opět vrátila 22. berneška malá. Racek šedokřídlý ve 3. zimním šatu byl stále ještě v norské Verdalsora. Pozoruhodná čtveřice Melanitta deglandi se shromáždila na Islandu.

„Kaizerka“, evropský známý satelitně označený racek delewárský, opustil 23. své belgické zimoviště a letěl na východ přes Nizozemsko, Německo a Polsko než se 26. dostal do Běloruska a na Ukrajinu a pro obě země se jedná o první záznam zatím v řízení. První ukrajinská pěvuška černohrdlá byla naposledy zaznamenána 23. v Kuchurhanu, první estonská na ostrově Muhu byla stále ještě přítomna 1.

Lucemburský první orel královský, satelitně označené mládě, obletělo Belgii a Nizozemsko než se uhnízdilo přes noc z 24. na 25. poblíž Clervaux a pak pokračovalo na jihozápad do Francie. Francouzský racek stříbřitý a italský racek vnitrozemský – oba setrvali v březnu. Sameček Eastern Blackeared Wheatear byl ve dnech 29. -30. ve francouzské Nice. Praia da Vitória na ostrově Terceira zůstala epicentrem dění na Azorských ostrovech. Stále se tam zdržovali rybařík pruhoprsý, volavka velká and polák vlnkovaný.

jerab bily birdwatching
Poslední zbývající volně žijící jeřáb bílý ve Western Palearctic, přezdívaný „Omid“, přeletěl v polovině měsíce nad pobřežím Ázerbajdžánu.

snovac zahradni birdwatching
Druhý snovač zahradní pro WP byl nalezen v Abu Simbel v Egyptě – na stejném místě, kde byl jediný předchozí záznam a to v r. 2006

rehek severoafricky birdwatching
Tento rehek severoafrický byli jedním ze dvou nalezených ve španělské L’Albufera de València, které spolu s dalšími ptáky do země přivanuly intenzivní jižní větry ze severní Afriky.

lesnacek cernobily birdwatching
Druhý španělský lesňáček černobílý způsobil šok.

Zdroj Birdwatch 5/2022

Naposledy změněno čtvrtek, 05 kvě 2022 16:04

Přihlášení a registrace nového uživatele


Seznamy

Pro přihlášené se zobrazí možnost zápisů do Vašich seznamů.

Pokud něco hledáte